Revoluție în învățământul universitar

Admiterea la facultate doar cu nota de la Bac sau cu examen

734
2
Admiterea la facultate doar cu nota de la Bac sau cu examen - umc8-1332958044.jpg

Articole de la același autor

Vestea că, începând din această vară, admiterea la facultate se va face pe baza unui examen sau pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat a stârnit un val de mulțumire în rândul generațiilor care au trecut prin examinare scrisă și orală cu emoții pentru a căpăta calitatea de student.

Comentând ordinul apărut în Monitorul Oficial din 13 martie, prin care mediile obținute de elevi în timpul liceului nu vor mai fi luate în considerare la intrarea în universități, ministrul Cătălin Baba a afirmat că decizia "reprezintă o deschidere către universități să organizeze examene de admitere, dar rămâne strict la latitudinea universităților să decidă în această privință". De asemenea, a mai adăugat că acest ordin nu vine deloc prea târziu, afirmând că ordinele celorlalți miniștri ai Educației veneau în jurul datei de 20 martie. Ce-i drept, nu cu asemenea schimbări majore. Dar oricum pregătirea pentru Bacalaureat, având în vedere trista experiență de anul trecut, nu a început de-acum.
După ce s-au făcut adesea glume pe seama faptului că este mai greu să intri în clasa pregătitoare decât la o facultate și că universitățile României au devenit fabrici de șomeri, noul ordin de ministru vine să întărească valoarea examenului de Bacalaureat și probabil că se va menține strictețea. Pentru moment, sistemul de evaluare la sfârșitul ciclului liceal nu garanta neapărat o concordanță între competențele absolvenților de liceu și notele pe care le primeau, probabil că introducerea unor teste la admitere în anumite facultăți ar fi binevenită.

"La noi se dădea oricum examen"
Conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime din Constanța, a declarat pentru "Cuget Liber" că noul ordin nu va aduce schimbări în admiterea la UMC, întrucât și până acum se intra pe bază de examen la matematică la locurile fără taxă. "Aveam atât de mulți candidați încât trebuia să organizăm examenul în două-trei locații, apelând la săli de la Școala nr. 28 «Dan Barbilian» sau de la Colegiul Național «Mircea cel Bătrân»".
La Universitatea "Ovidius", la marea majoritate a facultăților s-a intrat anul trecut pe baza mediilor de absolvire a liceului, a mediei de la Bac și a mediilor la materia specifică. Spre exemplu, la Facultatea de Istorie și Științe Politice, concursul de dosare a fost calculat astfel: 50% - media de absolvire a liceului, 40% - media mediilor la istorie și 10% media de la Bac. La Facultatea de Litere, după susținerea probei orale de competențe lingvistice care era finalizată cu admis sau respins, media de admitere era calculată 50% pe baza mediilor anuale din liceu la limba română, 25% media de la Bac la română, 25% media generală din liceu. În schimb, la Facultatea de Medicină, la trei specializări era susținut un test grilă, care cântărea 80%, la care se adăuga media de la Bac - 20%. Cert este că la "Ovidius" trebuie regândită din temelii admiterea și poate la evenimentul anual Ziua Porților Deschise, programat în intervalul 5-8 aprilie vom afla și cum vor deveni elevii studenți ovidieni.
Mai trebuie spus că prin noul ordin de ministru, examenul de admitere poate consta și în probe (scrisă sau orală) pentru testarea cunoștințelor și a capacităților cognitive. Pentru testarea capacităților artistice sau sportive, examenul de admitere va conține obligatoriu și o probă practică eliminatorie, susținută anterior celorlalte probe.
Rămâne de văzut dacă această decizie a ministrului Educației va înclina balanța dramatic către universitățile private. Pe de altă parte, Cătălin Baba declară că prin aceasta speră că își vor putea întări imaginea universitățile puternice.



Comentează știrea

student
29 martie 2012
cata ipocrizie

pana anul trecut, cand ministerul a limitat locurile, la UMC intra absolut oricine avea diploma de bac, pentru ca Panait descoperise reteta numarului de locuri fara numar nu conteaza ca acum nu-i angajeaza nimeni.

student
5 aprilie 2012
alta universitate

Din pacate Constanta ramane fara nici o universitate serioasa. Poate n-ar fi o idee rea ca un filantrop sa construiasca o universitate serioasa de la 0, sau de ce nu comunitatea locala sa participe la un astfel de proiect!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5569 secunde