Acuzații grave din cauza manualelor auxiliare. "Cadrul didactic bagă în buzunar discountul!"

6310
9
Acuzații grave din cauza manualelor auxiliare.

Articole de la același autor

Vineri, așa cum anunțase anterior secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Liviu Pop, a fost publicată pe site-ul oficial lista auxiliarelor aprobate de Ministerul Educației, care numără nu mai puțin de 78 de titluri, din care 23 sunt dedicate preșcolarilor, iar alte 28 pentru învățământul primar, în condițiile în care programa școlară cuprinde cinci arii curriculare.


Același secretar de stat a mai spus că sunt două tipuri de auxiliare, unele aprobate de Ministerul Educției și alte auxiliare curriculare aprobate de profesori. "Toate problemele privind auxiliarele vor fi rezolvate odată cu elaborarea metodologiei privind auxiliarele. De asemenea, va apărea Legea manualelor școlare în semestrul al doilea. Dar, până atunci, pregătim manualele de clasa a V-a, care sunt în întârziere. De asemenea, vom pune în dezbatere publică programele pentru clasele V-VIII", a explicat Pop.


Din păcate, până să lămurească ministerul această problemă, joi, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România, Iulian Cristache, a făcut o declarație în defavoarea dascălilor, spunând că ar fi recompensați de edituri cu o cincime din valoarea manualelor auxiliare pe care le comandă, piața acestora ridicându-se la 80 de milioane de euro pe an, și că banii sunt primiți cash de dascăli, ca un fel de discount din partea editurilor. "Comisionul este de 20 la sută în medie, pentru cadrul didactic. Adică, dacă un cadru didactic cumpără de 300 de lei, este comisionul aferent, pe care îl bagă în buzunar", a spus Iulian Cristache, la Europa FM.


"Manualele sunt foarte slabe și avem nevoie de auxiliare!"
Am solicitat o opinie legată de această acuzație de la prof. Ecaterina Rupesac, cadru didactic recunoscut în învățământul constănțean primar, dacă este adevărat. "Singurul avantaj unde predau eu (Școala Gimnazială nr. 28 "Dan Barbilian" - n.r.) este că ni se lasă un exemplar gratuit pentru noi, cadrele didactice, în rest nu știu ce afacere ar putea face alții. 


Spre exemplu, și noi primim de la Editura Arthur ofertele lunii, cu valoarea cărții de 20 lei minus 3 lei egal 17 lei. Dar când anunț părinții nu le cer 20 lei, ci 17 lei, atât cât dau eu la primirea coletului. Am avut surpriza ca anul trecut, o fetiță care nu a apucat să comande o carte pe care noi dădusem 17 sau 19 lei ea și-a cumpărat-o din librărie cu 33 lei. Nu pot să vorbesc în numele tuturor și nu pot să spun că nu există, dar am auzit că există cadre didactice care iau 20 lei, fără reducere". 


Întrebată totuși de ce se apelează la atât de multe auxiliare, încât ajung bieților elevi să li se deformeze coloana din cauza ghiozdanului, același dascăl ne-a declarat: "A procura prea multe auxiliare înseamnă să le și folosești, ori nu avem când. Nici să le dau acasă să lucreze nu e normal. Iar dacă la română manualele nu pot să zic că sunt slabe, dar la Matematică, privind conținutul de exerciții și probleme manualele sunt la pământ. Și atunci nu ai cum să nu lucrezi pe o culegere sau pe un auxiliar. Înseamnă să te duci la clasă și să îți bați joc de copii. 


Eu am clasa a III-a și dacă nu aș folosi culegeri nu m-aș simți eu învățătorul mulțumit de pregătirea copiilor. Așadar, manualele sunt de calitate slabă și ar trebui să tragem la xerox până nu mai putem din diverse materiale mai vechi, ori ne folosim de auxiliare!", a mai adăugat prof. Rupesac.


Așadar, facem ce facem și ne întoarcem tot la… vechea moștenire, pentru că evident actuala conducere a Ministerului Educației nu are nicio vină pentru calitatea manualelor. 


Cât despre "afacerea auxiliarul", tare am fi curioși să vedem părinții care iau atitudine la clasa copiilor lor când au bănuieli asupra corectitudinii prețului cerut de învățător. Să fim serioși!


Comentează știrea

ana
28 ianuarie 2017
deplorabil , jale in invatamantul romanesc

invatamantul lasa de dorit , in primul rand pregatirea cadrelor didactice examenul psihologic care este facut de mantuiala si viata personala a cadrelor didactice care nu este verificata am cunoscut un prof de istorie G.V. care ajungand acasa de la scoala povestea despre bustul fetelor de sc generala ce bine arata ,,ce dezvoltate sunt,, , dumnealui in viata personala traia in acelasi timp cu 2 femei in pc dumnealui avea poze cu femei dezbracate, iar in telefon multe mesaje de flirt cu femei, pe facebook la fel intrau doamne care il intrebau ,,ce faci guri,, , el singur se lauda ca este un casanova. Ideea e ca un astefel de om ce ii inata pe elevi cum sa ,,zboare din floare in floare?,, pai asa poate ajunge cadru didactic si un pedofil daca nu este verificat la sange , scarbos si dezgustator a devenit invatamantul romanesc . Pregatirea cadrelor didactice se vede in rata de abandon scolar , in absentele scolare si n educatia pe care o au copii zilelor noastre.

UN STUDENT AFRICAN
28 ianuarie 2017
AIA MICI SI AIA MARI

DOAMNA RUPESAC, FIIND CADRU DIDACTIC AR TREBUI SA STITI CA SE SPUNE: FOTOCOPIE SI IN NICI UN CAZ "TRAS LA XEROX" SAU XEROXAT CUM VA EXPRIMATI DV. XEROX ESTE O MARCA A APARATULUI DE FACUT FOTOCOPII. EXISTA APARATE PT ACELASI LUCRU DE MARCA "CANON" SI MULTE ALTE MARCI.(PHILIPS, TOSIBA ETC). CUM SPUNETI CAND FACE-TI O FOTOCOPIE LA UN APARAT "CANON"? TRAG LA CANON(TUN IN FRANCEZA) ,SAU CANONIZAT? IN CEEA CE PRIVESTE EXPRESIA "IN CONDITIILE IN CARE", FOLOSITA DE SEMNATARA ARTICOLULUI, ESTE O EXPRESIE "LA MODA" UTILIZATA FARA ROST SI FARA SENS.

un elev
28 ianuarie 2017
care invatamant????

intradevar multe manuale scolare sunt sub orice critica. problema este cine le da ok pentru tipar ? mancatoria intre autorii manualelor este atat de acerba incat elevii nu au manuale noi nici la finele primului trimestru.se invata dupa manualele vechi tot atat de proaste.culegerile erau folosite pt elevii f buni si la clasele superioare. in occident( franta de ex),exista un targ al manualelor inaintea inceperii noului an scolar.acest targ este liber si organizat de elevii, in incinta scolii, care trec in anul superior.astfel cei interesati si cu buget mic cumpara manuale la pret redus si in buna stare. deci,manualele sunt valabile de la un an la altul. nu se schimba ca la noi in fiecare an (spunând ca cele vechi sunt nule). ca sa mai castige si altii. in fiecare an se spune ca manualul din anul trecut este slab si apoi vine altul considerat tot slab??????????este o mafie imbecila ca in toate domeniile.

profesor
28 ianuarie 2017
manuale

Elevii nu trebuie obligati sa-si cumpere manuale auxiliare si culegeri; fiecare elev sa aprecieze (impreuna cu parintii) daca vor sa invete mai mult !!!

Catalina
28 ianuarie 2017
Corectam pe altii fara sa ne corectam pe noi insine...

Faceti, nu face-ti... daca tot corectati pe altii, aveti grija cum scrieti dumneavoastra. In rest, numai bine!

Răspuns la: AIA MICI SI AIA MARI
Adăugat de : UN STUDENT AFRICAN, 28 ianuarie 2017
DOAMNA RUPESAC, FIIND CADRU DIDACTIC AR TREBUI SA STITI CA SE SPUNE: FOTOCOPIE SI IN NICI UN CAZ "TRAS LA XEROX" SAU XEROXAT CUM VA EXPRIMATI DV...
Cristi
28 ianuarie 2017
Da !

A se vedea ca cei mai multi miliardari din spatiul mioritic sunt cadrele didactice ... De aceea , trebuie exterminati cat mai repede cu putinta . Fara mila si fara jumatati de masura ! Educatia , in lipsa lor , se va face obligatoriu , de catre agitatorii din PSD-ALDE , in colaborare cu preotii si calugarii ortodocsi apropiati de Teodosie Petrescu-Demolatorul si de catre purtatorul sau de vorbe , pidosnicul berbec Tanasescul Eugen ...

Popescu
28 ianuarie 2017
Auxiliare

Este un mare adevar Asa este, invatatoarele isi insusesc comisionul de 10% din pretul auxiliarului. Doamna Rupesac minte a luat de vreo 20 de ani bani pe auxiliare Cunosc scoli unde fosti directori care acum sunt la pensie au interzis acest lucru trecand comisionul in fondul scolii si nu in buzunarul invatatorilor.

PT.CATALINA
29 ianuarie 2017
////////////////

MADAME CATALINA, EU, DUPA 33 DE ANI PETRECUTI IN AFARA SPATIULUI MIORITIC, SCRIU SI MA EXPRIM INFINIT MAI CORECT DECAT O MULTIME DE PROFI DE ROMANA CARE LA EXAMENUL DE DEFINITIVAT-TITULARIZARE, NU REUSESC SA OBTINA MAI MULT DE NOTA 4!!!!

ISJ este PNL!
29 ianuarie 2017
ISJ este PNL!

ISJ este PNL! BUCOVALA a fost acum 2 luni pe lista PNL !! ISJ este PNL! ISJ este PNL! Cine strangea toate comisioanele de la edituri? ISJ le colecteaza, va spunem noi!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3929 secunde