Matematica, floare la ureche la Bac

"A fost atât de ușor că doar o greșeală stupidă mă depunctează!"

714

Articole de la același autor

Ieri, la cea de-a doua probă a sesiunii de vară a Bacalaureatului 2016, s-ar părea că "lozul câștigător" a fost… extras de cei care au susținut examenul la Matematică. Conform datelor furnizate de Inspectoratul școlar Județean Constanța, din totalul celor care ar fi trebuit să susțină examenul au absentat 262.


Reamintim că absolvenții de Real, de la filiera tehnologică, de la profilul militar și profilul pedagogic - specializarea învățători-educatoare, au dat examen la Matematică, subiectele fiind diferențiate de profilul studiilor liceal. În paralel, absolvenții de Uman și Vocațional au avut de rezolvat testul de Istorie.


La Matematică, marea majoritate a absolvenților cu care am discutat declarau că a fost neașteptat de ușor, chiar mult mai lejer decât la simulare, iar notele mici ar putea fi influențate doar de greșeli stupide.


Subiecte formulate "paralel" cu manualul


În schimb, la Istorie, la primul subiect, candidații au avut de răspuns mai multor cerințe legate de unirea Moldovei cu Țara Românească și relațiile cu celelalte puteri. La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu despre România postbelică. La acest punct, au avut de menționat două cauze ale adoptării Constituției din 1948 și să precizeze Constituția din perioada stalinistă adoptată în România în a doua jumătate a secolului al 20-lea. Subiecte care au dat bătăi de cap, în opinia unei absolvente, tocmai "pentru că în manuale lecțiile de istorie sunt niște texte fără prea multe explicații, doar abundă în date. Lecțiile nu sunt construite ca o relație cauză-efect, nu se găsesc prea multe definiții de termeni politici, economici și relația acestora cu geopolitica vremii. În schimb, la examen se dau subiecte ca și cum istoria ar fi predată în teoreme și axiome, cu relații cauză-efect, speculându-se definiția unor noțiuni, în care noțiunea trebuie aplicată pe speța evenimentului istoric".


Ieri, am consemnat și primul eliminat al acestei sesiuni, el numărându-se printre cei 332 de candidați care au susținut proba la Colegiul Tehnic Energetic. 


Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să susțină toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să susțină toate probele scrise și să obțină nota 5 la fiecare dintre acestea, dar la final să aibă o medie de 6 cel puțin, la probele scrise.


Examenul de Bacalaureat se încheie mâine, cu proba la alegere a profilului și specializării pentru care s-au înscris 4.727 candidați, printre care 1.221 - Geografie, 1.115 - Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, 935 - Biologie vegetală și animală, 603 - Logică, argumentare și comunicare etc. 


Afișarea rezultatelor va avea loc marți, 12 iulie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.604 secunde