Semnal de alarmă! Monumentele istorice din Constanța se prăbușesc

1261
4

Articole de la același autor

Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Monumentul Rupestru de la Basarabi, Mormântul Pictat sunt doar câteva dintre monumentele istorice ale Dobrogei, în stare avansată de degradare.

Bucăți întregi se desprind din aceste clădiri, geamurile stau să cadă, iar micile cârpeli făcute de-a lungul anilor nu mai fac față. Din cauză că era pericol de prăbușire a anumitor zone peste vizitatori, conducerea muzeului a hotărât anul trecut ca Edificiul Roman cu Mozaic să fie închis timp de o lună. Pentru prima oară în istoria Edificiului de peste 50 de ani, conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost nevoită să ia această decizie. Mai mult, la Edificiu trebuie să se îndepărteze toate părțile periculoase din sticlă și metal și tot ce ține de geamuri va trebui schimbat de la un capăt la altul. "În momentul de față, nu este sigură întreaga clădire a Edificiului Roman cu mozaic. Muzeul va trebui să tragă pentru a doua oară obloanele în cazul în care obiectivul, reper pentru turiștii români și străini, va deveni din nou periculos. Și reparațiile necesare acoperișului sunt urgente, din cauză că, în momentul în care plouă, curg șiroaie de apă pe mozaic", subliniază Gabriel Custurea, directorul muzeului. Culorile sunt, de asemenea, șterse. Chiar dacă este obiectiv unic în toată Europa, autorităților nu le pasă. Mozaicul are o suprafață de peste 800 mp și a fost descoperit din întâmplare, în anii ’50, când se lucra la construcția blocului din vecinătate. A fost restaurat, fiind ridicată și clădirea care îl adăpostește astăzi. Lucrările la mozaic au început imediat, continuând până în anul 1962, când s-a făcut clădirea din beton și sticlă pe care turiștii o pot vedea și astăzi. Mozaicul este lucrat în cuburi de piatră și marmură fixate într-un strat de mortar roman și montate în diferite motive geometrice.

Jale la instituțiile de cultură

În aceeași stare de degradare avansată se află și clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Vizitatorul poate observa cum cade tencuiala din tavan încă de la intrare. Acoperișul abia se mai ține, la o furtună mai puternică existând riscul ca instituția să rămână fără acoperiș. Chiar dacă prioritatea pe anul în curs este repararea clădirii, pentru că de-a lungul timpului s-au făcut doar cârpeli, astăzi, în 2015, se desprind bucăți în-tregi din muzeu. La fel se întâmplă și cu Monumentul rupestru de la Basa-rabi, unde din cauză că temperatura nu este una optimă, blocuri de cretă se prăbușesc. Și aici acoperișul va zbura după prima furtună.

"Vom continua cu informările"

"Vom continua cu informările despre starea avansată de degradare a acestui Edificiu și a celorlalte monumente! Memorii și adrese cu prioritățile tuturor clădirilor monument s-au transmis în repetate rânduri Consiliului Județean. Am făcut listă cu o prezentare pe larg a tuturor monumentelor la începutul anului. Și la Ministerul Culturii s-au trimis o serie de informări, dar nimic"!, a declarat șeful muzeului, Gabriel Custurea.

În urmă cu câțiva ani s-a discutat inclusiv dacă nu cumva este mai bine pentru soarta acestor instituții să treacă direct în subordinea Ministerului Culturii. În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean au fost alocate sume cuprinse între 100.000 și 400.000 lei pentru reparația acoperișurilor Muzeului de Istorie, Teatrului de Stat, Teatrului de copii "Căluțul de mare", Bibliotecii Județene "IN Roman". Chiar și așa, problemele acestor instituții sunt mult mai mari.

Întrebat despre situația Edificiului, vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Dragomir, a declarat că nu există nicio solicitare din partea conducerii muzeului, cum că ar fi vreo problemă cu acoperișul monumentului.    

Comentează știrea

Mircea
23 aprilie 2015
Jale mare

Se prabuseste cultura, se prabuseste invatamantul, se prabuseste sportul. Dincolo de politicile nationale catastrofale, la Constanta, lucrurile au scapat total de sub control. Nemernicii pusi in functii de conducere de PSD-istii locali au compromis pana si ultimile sperante. Si-au luat slugi credincioase, neprofesioniste, pupincuriste, care sunt de acord cu sefii lor la orice ineptie. Pentru aceste slugi era singura sansa ca sa se afirme, pentru ca pregatirea profesionala nu exista. Dar, vina este colectiva, este si a noastra, pentru ca am votat escrocii, am acceptat mita electorala, am inchis ochiila abuzuri.. Avem ce meritam. Doar DNA-ul mai poate face curatenie. Ma cutremur ca spun asta, pentru ca nu e normal. Dar alta sansa nu avem... Sa speram ca la DNA sunt oameni echilibrati, care isi iubesc tara si vor stii ce au de facut.

ath
24 aprilie 2015
al-Qaida in varianta dobrogeana

Zilele trecute(pe 18 aprilie),Klaus Iohannis a participat la o campanie UNESCO de condamnare a distrugerilor patrimoniului universal de catre Statul Islamic.Nicio vorbulita nu a scos despre distrugerile patrimoniului national provocate de al-Qaida de Constanta(ISIS-ul,feseneul dobrogean).Uite un lucru bine facut.Pe 18 Aprilie a fost Ziua Mondiala a Monumentelor si Siturilor.A fost....pentru monumentele lor,bineinteles.Azi,pe 24 aprilie comemoram 100 de ani de la genocidul armean.Sa plangeti pe umarul armenilor ca asa da bine la Paris.Dar sa nu spuneti nimic despre genocidul/exodul celor 5 milioane de romani din ultimii 25 de ani si inlocuirea lor cu emigranti africani sau refugiati arabi.Romanii sa plece in Spania,africanii(saracii) sa vina in Romania ! Azi aflu ca Nicusor Constantinescu vrea sa vina la munca.Mai are ceva de bubuit.Sa nu uite barosul acasa ! As vrea sa intreb daca mansarda lui are "scurgeri".Nu are,stati linistiti,afacerile capitanului sunt prospere.Uite un lucru bine facut.

Constantean
24 aprilie 2015
Subiecte...

Doua articole revelatoare si interesante astazi pe prima pagina a "Cugetului" : cel referitor la dezastrul istoriei dobrogene si cel care face vorbire despre apropiata debandada care se va dezlantui de 1 Mai (si) in fosta perla a Litoralului romanesc - e simpotomatic faptul ca banii publici care ne-ar putea salva istoria se duc pe manelizarea societatii, pe indobitocirea generatiilor viitoare cu kitsch de cea mai joasa factura - si atunci ne mai miram ca autoinstalatii kulturnici din asa-zisa administratie locala nu au cel mai mic respect pentru mostenirea noastra culturala ?

constanteanca
24 aprilie 2015
felicitari

Felicitari Cuget liber ca incepeti trecerea la normalitate. Sper sa tratați astfel de subiecte de interes general si sa o lăsați mai usor cu subiectele facile si bombastice. Trebuie sa vindecati o societate adusa la instincte primare prin frivolitate si derizoriu.sunteti lideri de opinie si pe alocuri chiar manipulatori ai opiniei asa ca asumati va responsabilitatea de a face sa evolueze aceasta societate prea des adusa la stadiul de caine pavlovian. .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4254 secunde