Revoltător! Istoria Constanței a ajuns de râsul Europei

7874
28
Din ciclul pur românesc "Ne-am adunat ca să ne strângem!", vineri a avut loc o conferință "provocată" de tânăra Fundație Pontul Euxin, declarată public drept o organizație non-guvernamentală care dorește să limiteze și să stopeze distrugerile de bunuri și monumente culturale, atât de pe teritoriul vechiului Tomis, cât și din întreg spațiul dobrogean.

Frumos deziderat, chiar salutar, dar oricât de optimiști ar fi, constănțenii s-au săturat de comisii, fundații, mitinguri și acțiuni rămase la nivel declarativ, în timp ce nu numai vestigiile, dar și orașul arată ca o ruină.

Era comunistă a salvat ce distrugem acum

"Rușine", "mare durere", "situație gravă", "ruinism" - sunt doar câteva din cele mai uzitate "metafore" cu care a fost "gratulat" patrimoniul istoric constănțean.

În cuvântul său, academicianul Răzvan Theodorescu a precizat că va răspunde cu plăcere de fiecare dată când este chemat la Constanța să vorbească despre patrimoniul dobrogean și despre pământul creștinismului românesc, dar va fi foarte abrupt: "În epoca comunistă, patrimoniul constănțean și dobrogean au cunoscut un avânt deosebit. Constanța a fost teatrul unor descoperiri arheologice care au polarizat atenția întregii lumi", a declarat acesta. În schimb, consideră o rușine națională faptul că extraordinara descoperire de la Murfatlar nu poate fi vizitată nici acum. "Este o mică Europă la anul 1000". Și-a reamintit cu plăcere caravanele de turiști străini care prin anii ‘60 veneau cu autocarele ONT-ului să viziteze Histria și Callatis. "Curgeau vizitatori în aceste locuri". Iar acum a refuzat să mai meargă la Edificiul Roman cu Mozaic, pentru că, în urmă cu câteva luni, când a venit cu studenții, i-a fost foarte rușine de ceea ce a găsit acolo.

Tot ca despre o mare durere a vorbit și atunci când s-a referit la faptul că din 1988, de când a fost descoperit, și până în prezent, mormântul pictat a rămas închis, departe de ochii vizitatorilor. "O pictură superbă și o iconografie unică de care am fi putut să ne mândrim".

Și a ajuns la Cazinou… "Este jenant ca la cele două capete ale peninsulei să străjuiască două rușini! Nu știu dacă autoritățile de aici conștientizează însemnătatea tezaurului pe care ar putea să-l valorifice", a mai spus reputatul academician.

Colegul său, dr. Ioan Opriș, personalitate recunoscută în domeniul protejării patrimoniului cultural național, a încercat să atenueze rușinile enumerate de academicianul Theodorescu. "Sigur că nu-mi convine cum arată Muzeul de Istorie Națională și Arheologie față de Muzeul de Artă, și dacă în câțiva ani nu se face nimic ne vom face de râsul Europei. Pe de altă parte, cele 145 de monumente istorice înscrise în patrimoniu presupun eforturi substanțiale de alocare, Constanța fiind un spațiu care se confruntă cu mari nevoi de conservare și restaurare. Dar trebuie să-i dăm publicului și altceva decât ruinism", a mai spus istoricul.

Avem și exemple pozitive, dar de la Enisala

După interesantul expozeu al dr. Doina Păuleanu, în care a vorbit inclusiv de lupta sa cu cel care solicită retrocedarea muzeului de la Topalu și cu care se judecă de mai bine de opt ani, a venit și rândul directorului MINAC, Gabriel Custurea.

Resemnat cu sărăcia și poate chiar obosit de atâtea hârtii și întâmpinări pentru simpozioane și congrese, directorul a afirmat că "suntem aici să discutăm ca să ajungem la niște concluzii și poate și la fapte", oferind drept exemplu pozitiv restaurarea cetății de la Enisala, adică a colegilor de la Tulcea.

Pe un fundal ce ar trebui să smulgă fonduri, și nu lacrimi, 12 obiective istorice au fost puse în cea mai proastă lumină, de parcă nu toată lumea ar ști că nu s-a mai făcut nimic de pe vremea comuniștilor. Iar concluzia a fost că "banii europeni nu se înmulțesc ca la 6 din 49".

Nu e loc de concluzii

Organizatorii conferinței de vineri și-au dorit "evaluarea stării actuale a patrimoniului cultural dobrogean, în vederea inventarierii obiectivelor care necesită intervenții…" ș.a.m.d. Deja toată lumea s-a săturat de genul acesta de lozinci bine intenționate. L-am întrebat pe unul dintre cei 28 de membri ai fundației, Tudor Hașotti, dacă dispun și de fon-duri pentru a trece la fapte. Răspunsul a fost unul deloc surprinzător: "Ne dorim să atragem atenția tuturor factorilor decizionali și împreună cu societatea civilă să inițiem demersuri comune"… No comment!

Comentează știrea

28 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
un cetatean
30 ianuarie 2016
jalnic

In sala au fost numai labagii! Aia de la tribuna au primit ceva bani ca altfel nu veneau. Rusine sa vii degeaba....

norocel
30 ianuarie 2016
istoria laptelui si a cornului

nu mai vreau sa vad cum colegii mei mananca corn si profii stau la catedra

Grigorie Teologul
30 ianuarie 2016
Vai nouă

Nu aș spune că în sală au fost doar labagii. Dar ... trebuie să fiu de acord și cu autoarea articolului și cu ceilalți. Unde au fost domnii Teodorescu și Opriș când de-a dreptul antinațional și penal patrimoniul nostru neprețuit era distrus ? Nu i-am văzut apărând public pentru a protesta, nici vreo grevă a foamei, nici vreo chemare la revoltă. Dar restul mediului academic ? Strălucind prin ... autosuficiență și lipsă ? Chera și Lungu ? Puțin ... penali ? Apoi, o fundație plină de machidoni, patronată de nepotul senatorului, fost MINISTRU AL CULTURII care spune că în Constanța viața culturală este la pământ ? El, cel care nu a făcut nimic și nu a demonstrat prin nimic faptul că iubește cu adevărat urbea tomitană ? Haida de !

un cetatean
31 ianuarie 2016
GATA!

Eu m-am saturat de influenta de foarte slab nivel a acestui modest Hasotti si in politica si in cultura. Nu a facut nimic pentru Constanta la Constanta!

Răspuns la: Vai nouă
Adăugat de : Grigorie Teologul, 30 ianuarie 2016
Nu aș spune că în sală au fost doar labagii. Dar ... trebuie să fiu de acord și cu autoarea articolului și cu ceilalți. Unde au fost domnii...
un cetatean
31 ianuarie 2016
gata

Votati schimbarea.Ne trebuie un alt primar

puiu
31 ianuarie 2016
hasotti

Presedinta: Delia Cornea (amanta lui Puiu/Custurea/etc) sustinuta chiar de handicapata de serviciu - Geta Hasotti (zisa si "doi italieni deodata in Mamaia"). Angajata de altfel in muzeul din Constanta. Premiul de doi dolari ii revine insa lui Custurea Gabriel care a luat cuvantul si ne-a spus cum depozitele Muzeului de istorie (din care el fura impreuna cu aia de au cheia) sunt intr-o stare deplorabila. Pai cine mama lu' Stefan cel Mare a fost director pana acum? Hai sa facem o fundatie mai bine prin care sa sifonam bani. Geta Hasotti alaturi de Custurea si patronati de Puiu Hasotti au distrus muzeul de istorie (la propriu) si acum isi fac fundatie... e bine asa. Restul, clar niste labagii (mai ales Razvanel Theodorescu zis si "mananc pe gratis pe unde apuc")

arhitect
1 februarie 2016
patrimoniu cultural national

Anonimii nu au nicio responsabilitate, doar opinii bine sau rau voitoare. Adevarul este unul singur. Patrimoniul cultural al fostei cetati, actual Constanta s-a distrus incet incet cu grija administratiei locale si a celei de la centru in stransa legatura cu cea locala. Stim ca de regula la Constanta au fost conduceri ale partidului de guvernamant (primari, presedinti CJ, prefecti) asa ca am identificat vinovatii. VINA poate fi ea directa (interese personale) sau indirecta (pur si simplu nu au fost bani). Pe toti ne doare distrugerea istoriei, degradarea niveluli de trai, saracia, rautatea, etc. Eu as gandi asa: Ar trebui la nivel de tara sa se faca niste planuri nationale in diferite domenii, cu obiective istorice, de arta, industrie si economie, etc, dupa care un plan de infrastructura care sa se dezvoltre dupa planurile de interes ale domeniilor dinainte structurate dupa prioritati si apoi bugetul de stat sa se structureze dupa prioritati si acest plan national general. Daca si astfel de lucruri au fost sa zicem facute corect, ajungem la oameni. Cei batrani si burtosi ar trebui schimbati cu cei tineri. Bun. L-am avut pe Mazare si Nicusor Constantinescu, si? Rezultatul este unul singur, Constanta este distrusa sin punct de vedere ecologic, al spatiilor verzi, al economiei si locurilor de munca, al investitiilor, etc. Spatiile verzi s-au micsorat dramatic, se umbla sa micsoram si apa marii, sosele suspendate deasupra marii, blocuri in spatiile verzi si pe domeniul parcului Tabacarie, etc. Ei si camarila lor au pus mana pe tot ce inseamna Constanta iar locuitorii, 150-200.000 au devenit victime ale acestui sistem mafiot fara sa se realizeze acest lucru. Dar si ei ca si altii. Marea problema este ca nu sunt oameni corecti, oameni educati, oameni care au capacitate de conducatori. Stiu, mi se va spune, nu e adevarat doamna, oameni sunt dar nu ajung la butoane. Hai sa fim seriosi. De 27 de ani chiar nu au putut ajunge si oameni cinstiti, culti, corecti si cu capacitate de conducere? Chiar nu au putut razbate pana acum? Deci, lipsa romanilor cinstiti este o problema. Nu pot spune cand vom avea ceva in acest sens din pacate.

Teo
1 februarie 2016
Raspuns la raspuns

Pai multumesc pentru raspuns, a fost mai multeo intrebare retorica, pentru ca oricat de necopt as fi, stiam ca asta ar fi raspunsul. Intr-o alta ordine de idei, am intrebat mai mult ca sa vad daca exista reactii la ce am scris...si m-am convins de ce stiam demult...ca in Ro suntem sclavii resemnarii si al lui "ce sa-i faci ma ce sa-i faci asta e", ne complacem si suntem egal vinovati de mersul si starea tarii...Dovada raspunsul dvoastra. Eu zicand asta ca student plecat din Ro, intr-o tara unde am avut marea sansa de a vedea ce inseamna un popor care nu tace si accepta, un popor care isi cere drepturile si nu inghite orice si face asta cam non-stop, a.i. mi-a fost relativ greu la inceput sa ma acomodez cu o asa atitudine critica si luptatoare pentru orice. Dar , ii felicit. N-as putea sa zic nici pe jumatate asa ceva despre Ro. , unde o minune tine 3 zile, iar minunea asta vine numai in ceasul al 3-lea, pentru ca celelalte 9 ceasuri s-au furat, in buna traditie de pe la noi. Popor, la resemnare, inainte, mars !

Răspuns la: iNCERCARE DE RASPUNS
Adăugat de : Cititor si scriitor, 30 ianuarie 2016
S-ar fi intamplat asa: toata lumea 'normala' din sala ar fi zis ca e anormal, adica "nebun' si l-ar fi dat afara, sau i-ar fi dat un raspuns...
Teo
1 februarie 2016
Pardon

Am cam scris cu picioarele in inceputul mesajului, nu, nu pentru ca "am uitat sa vorbesc romaneste", ci pentru ca m-am grabit. Ideea, insa, e acolo, vizibila si clara.

Arheologia turismului religios contemporan
18 martie 2016
Tomisul, metod al Dornelor

Hotel cu turle. Asta si-a facut Macedon Petrescu, zis Teodosie. O minune pe care doar Dumnezeu o poate explica.La inaugurarea templului cu jacuzzi și spa a fost comandată șampanie. Pe etichetele sticlelor a fost lipită icoana Adormirii Maicii Domnului Cum a ajuns un călugăr care a jurat smerenie să-și ridice templul în curtea părintească și să concureze nișa turismului, iată o minune pe care doar bunul Dumnezeu o poate explica. Povestea a început în urmă cu 12 ani, când Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a moștenit de la părinții săi aproape un hectar de teren în Dorna Arini, județul Suceava. Cum călugării și înalții ierarhi au depus așa-numitul jurământ de sărăcie și nu au voie să dețină averi personale, Teodosie a donat terenul bisericii și a decis să construiască pe el o mănăstire. Lăcașul a înghițit și terenurile din jur, ajungând să măsoare 20 de hectare. Apoi a fost ridicat aici, în timp record, un hotel de lux. Când totul a fost gata, o enigmatică stareță, care nu mai e de găsit, i-a cedat lui Teodosie hotelul, două case și 19 hectare de teren, după care a dispărut. Așa au rămas măicuțele cu biserica, chiliile și clopotnița, iar Petrescu, alias Teodosie, cu singurul imobil profitabil, hotelul. Valoarea investiției sare de patru milioane de euro.Imobilul care adăpostește chiliile are cinci etaje, construite în stil cabană. În mijlocul curții tronează o fântână arteziană. Lipsa de gust a constructorului reiese și din asocierea materialelor folosite: lemn, piatra, marmură și ferestre de termopan. În apartamentele hotelului sunt amenajatae dușuri cu hidromasaj, ce fac viața monahală mult mai relaxantă. Probleme au fost și la montarea gardului mănăstirii.Acoperișul, înalt de 50 de metri, montat deasupra porții, n-a putut fi fixat decât cu ajutorul unui elicopter. Portretele înalților prelați, Teoctist, Pimen și, evident, Teodosie, sunt pictate în mărime naturală. La inaugurarea templului cu jacuzzi și spa a fost comandată șampanie. Pe etichetele sticlelor a fost lipită icoana Adormirii Maicii Domnului.O blasfemie!, ar spune, închinându-se, orice credincios de rând. Cu ce bani s-au făcut investițiile de la Dorna Arini ne-a spus cel care a supravegheat lucrările, fostul protopop Marius Mustață: "Banii au plecat din Arhiepiscopia Tomisului. Sume foarte mari de bani, materiale, muncitori... Donații care se primeau al Arhiepiscopia Tomisului luau drumul Sucevei, în speță ajungeau la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului. Printr-o plângere am sesizat și Direcția Națională Anticorupție. La acea vreme, Arhiepiscopia Tomisului avea o datorie la stat de 500 de mii de euro". Citeste mai mult pe http://www.realitatea.net/megastory-hotel-cu-turle-cum-concureaza-un-calugar-nisa-turismului-video_859580.html

28 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0675 secunde