Revoltător! Istoria Constanței a ajuns de râsul Europei

7869
28
Din ciclul pur românesc "Ne-am adunat ca să ne strângem!", vineri a avut loc o conferință "provocată" de tânăra Fundație Pontul Euxin, declarată public drept o organizație non-guvernamentală care dorește să limiteze și să stopeze distrugerile de bunuri și monumente culturale, atât de pe teritoriul vechiului Tomis, cât și din întreg spațiul dobrogean.

Frumos deziderat, chiar salutar, dar oricât de optimiști ar fi, constănțenii s-au săturat de comisii, fundații, mitinguri și acțiuni rămase la nivel declarativ, în timp ce nu numai vestigiile, dar și orașul arată ca o ruină.

Era comunistă a salvat ce distrugem acum

"Rușine", "mare durere", "situație gravă", "ruinism" - sunt doar câteva din cele mai uzitate "metafore" cu care a fost "gratulat" patrimoniul istoric constănțean.

În cuvântul său, academicianul Răzvan Theodorescu a precizat că va răspunde cu plăcere de fiecare dată când este chemat la Constanța să vorbească despre patrimoniul dobrogean și despre pământul creștinismului românesc, dar va fi foarte abrupt: "În epoca comunistă, patrimoniul constănțean și dobrogean au cunoscut un avânt deosebit. Constanța a fost teatrul unor descoperiri arheologice care au polarizat atenția întregii lumi", a declarat acesta. În schimb, consideră o rușine națională faptul că extraordinara descoperire de la Murfatlar nu poate fi vizitată nici acum. "Este o mică Europă la anul 1000". Și-a reamintit cu plăcere caravanele de turiști străini care prin anii ‘60 veneau cu autocarele ONT-ului să viziteze Histria și Callatis. "Curgeau vizitatori în aceste locuri". Iar acum a refuzat să mai meargă la Edificiul Roman cu Mozaic, pentru că, în urmă cu câteva luni, când a venit cu studenții, i-a fost foarte rușine de ceea ce a găsit acolo.

Tot ca despre o mare durere a vorbit și atunci când s-a referit la faptul că din 1988, de când a fost descoperit, și până în prezent, mormântul pictat a rămas închis, departe de ochii vizitatorilor. "O pictură superbă și o iconografie unică de care am fi putut să ne mândrim".

Și a ajuns la Cazinou… "Este jenant ca la cele două capete ale peninsulei să străjuiască două rușini! Nu știu dacă autoritățile de aici conștientizează însemnătatea tezaurului pe care ar putea să-l valorifice", a mai spus reputatul academician.

Colegul său, dr. Ioan Opriș, personalitate recunoscută în domeniul protejării patrimoniului cultural național, a încercat să atenueze rușinile enumerate de academicianul Theodorescu. "Sigur că nu-mi convine cum arată Muzeul de Istorie Națională și Arheologie față de Muzeul de Artă, și dacă în câțiva ani nu se face nimic ne vom face de râsul Europei. Pe de altă parte, cele 145 de monumente istorice înscrise în patrimoniu presupun eforturi substanțiale de alocare, Constanța fiind un spațiu care se confruntă cu mari nevoi de conservare și restaurare. Dar trebuie să-i dăm publicului și altceva decât ruinism", a mai spus istoricul.

Avem și exemple pozitive, dar de la Enisala

După interesantul expozeu al dr. Doina Păuleanu, în care a vorbit inclusiv de lupta sa cu cel care solicită retrocedarea muzeului de la Topalu și cu care se judecă de mai bine de opt ani, a venit și rândul directorului MINAC, Gabriel Custurea.

Resemnat cu sărăcia și poate chiar obosit de atâtea hârtii și întâmpinări pentru simpozioane și congrese, directorul a afirmat că "suntem aici să discutăm ca să ajungem la niște concluzii și poate și la fapte", oferind drept exemplu pozitiv restaurarea cetății de la Enisala, adică a colegilor de la Tulcea.

Pe un fundal ce ar trebui să smulgă fonduri, și nu lacrimi, 12 obiective istorice au fost puse în cea mai proastă lumină, de parcă nu toată lumea ar ști că nu s-a mai făcut nimic de pe vremea comuniștilor. Iar concluzia a fost că "banii europeni nu se înmulțesc ca la 6 din 49".

Nu e loc de concluzii

Organizatorii conferinței de vineri și-au dorit "evaluarea stării actuale a patrimoniului cultural dobrogean, în vederea inventarierii obiectivelor care necesită intervenții…" ș.a.m.d. Deja toată lumea s-a săturat de genul acesta de lozinci bine intenționate. L-am întrebat pe unul dintre cei 28 de membri ai fundației, Tudor Hașotti, dacă dispun și de fon-duri pentru a trece la fapte. Răspunsul a fost unul deloc surprinzător: "Ne dorim să atragem atenția tuturor factorilor decizionali și împreună cu societatea civilă să inițiem demersuri comune"… No comment!

Comentează știrea

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
DODO
30 ianuarie 2016
treziti-va !

Cind ne vom da seama de prostie o sa fie prea tirziu. Distrugerile sint ireversibile ! fiecare zi ne costa .Ce sa fie ?... saracie ? dezinteres ? ignoranta ? interese meschine ?Constanta NU mai are oameni de valoare ? numai intrebari fara raspunsuri concrete. Istoria acestor locuri ar fi putut, prin bogatia ei ,sa fie valuta noastra sa fie o sursa de venit importanta ( daca primeaza si nu ar trebui ,banul ) dar se pare ca inca conduc personaje plafonate, apatice, lipsite de intres. Solutia ? cred ca voluntariatul organizat , ONG-urile , fundatiile etc,ar mai alina situatia.Bine ar fi fost ca sa fie direct intervievati cei ce decid care este parerea lor ,care sint problemele reale ,ce-i impieica in activitate ,ce solutii au si mai ales ce au facut pina acum. Luati bucata cu bucata la intrbari.Sa ne uitam in curtile altora cum fac si ce putem aplica la noi.Tot ce este acum este de pe vremea comunistilor. Sa fi fost ei mai luminati ? mi-ar place sa spun nu !

cupan
30 ianuarie 2016
am fost in sala

Slabi.In afara de dna Pauleanu ceilalti vorbitori au fost sau sint in teren si au vorbit ca niste spectatori.Dnul Custurea ESTE DEPASIT.Nu-si intelege rolul de manager.Sint multe lucruri care se pot face cu bani putini sau fara bani la muzeu. Doar cu o matura.Domnul de la Liga Of.vaicareala clasica.A incercat Liga sa obtina parte din banii necesari construiri monumentului de la sutele/miile de ofiteri/subofiteri activi si pensionari(care au niste pensii nu tocmai mici)? Macar 10 lei pe luna timp de un an si sigur se adunau destui bani pentru monument.Sa nu mai zic de citi navigatori ar fi dat bani si nu putini.Dar e mai usor sa ne vaicarim decit sa ne zbatem.Cei raspunzatori de basilica din curtea Lic Eminescu.nu era mai bine sa mearga la un om de afaceri sa obtina banii pentru o usa daca asa macar partial se rezolva problema cu degradarea?ETC ETC .LUPTATI PENTRU CE AVETI NEVOIE SAU DATI_VA la o parte.Bila alba pentru Monseniorul de la Catedrala Cat. si pentru Dna Pauleanu care au inteles cu ce se maninca capitalismul asta salbatic din RO. Succes FUNDATIEI P. EUXIN dar obiective clare lucruri concrete.

arheologul de serviciu
30 ianuarie 2016
Quod erat demonstrandum...

...s-a demonstrat ceea ce era de demonstrat: o intalnire inutila. O astfel de dezbatere, fara participarea autoritatilor este....scuzata-mi fie expresia, dar alta nu gasesc, ca dragostea fara partener! Astfel de discutii, de certuri, de angajamente putem face singuri, acasa, in fata oglinzii din baie. Dar cand este vorba de patrimoniu, de apararea istoriei dam jos orice elenanta si mergem pana in panzele albe. Fund-atia cu pricina nu are nici o vina. Ea promoveza imaginea unor personaje care au alte scopuri mai marete decat apararea culturii. Revenind la patrimoniu construit si arheologic el trebuie, in primul rand, sa fie insusit de administratiile noastre: sa aiba statut juridic si sa se regaseasca in planurile de urbanism....iar administratorii (,,conducatorii" -cum le place sa se autointituleze) sa aiba nivelul indicat de cultura ca sa poata initia ceva...In Constanta, se exemplu, in competitia oficiala dintre dansul din buric si monumente, a castigat, vreme de multi ani, primul.

Carmen
30 ianuarie 2016
Cea mai noua oferta de lucru!

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Teo
30 ianuarie 2016
Intrebare

Cititorilor si comentatorilor : eu sunt mai tanar si mai revolutionar, poate necopt si neinstruit ar zice unii....dar totusi sunt curios : ce se intampla daca o persoana cu mai mult sange in vene se ridica in timpul acelei intalniri penibile si inutile din cate citesc, si ar fi afirmat si argumentat de ce este o intalnire inutila si penibila, in timpul careia Cazino-ul si alte valori culturale se degradeaza ? Trebuie sa le rasturnam lumea, confortul, linistea si autosuficienta mosilor obositi, burtosilor inutili si tuturor functionarilor care stau in posturile alea cu o autosuficienta si o letargie incredibile....Niste mizerabili. Deci, ce se intampla ? Poate cineva care a fost in sala imi poate raspunde, sa ma mai maturizez si eu...sa nu mai traiesc cu impresia ca poate totusi putem schimba ceva.

Cititor si scriitor
30 ianuarie 2016
iNCERCARE DE RASPUNS

S-ar fi intamplat asa: toata lumea 'normala' din sala ar fi zis ca e anormal, adica "nebun' si l-ar fi dat afara, sau i-ar fi dat un raspuns aiuritor! In ce lume traim? Stim ( unii dintre noi) ca n-avem voie sa spunem sub nicio forma adevarul. Ori acceptam minciuna, ori ne ducem acasa si vorbim singuri!

Ce sa faca
30 ianuarie 2016
autoritatile?

Autoritatile, administratia locala, toti cei responsabili de bunastarea locuitorilor Constantei si de patrimoniul cultural al municipiului care ar putea fi UN ORAS DE VIS, si merita sa fie asa, sunt mult prea ocupati cu alte chestii. Viitorul e tulbure, vin alegerile si nu se stie cine va fi la butoane. Cum sa se implice daca au altele pe cap? Cat despre cultura, monumentele arhitecturale sau arheologice, simbolurile cetatii Tomis, acestea raman pe ultimul plan! Cazinoul sta in paragina tocmai ptr. ca sunt multi bani la mijloc si nu se stie cine este responsabil de restaurarea lui. Se paseaza motanul de la minister spre administratia locala si invers! Probabil la un moment dat va fi ras de pe suprafata pamantului si il vom vedea doar in poze! Sa ne fie rusine ca nu avem macar grija de ceea ce au construit altii inaintea noastra, ca de construit altceva nu suntem in stare...

Aveti multa dreptate;
30 ianuarie 2016
Este revoltator!

....dar ca cetatean al acestui oras imi doresc din tot sufletul si sper ca REVOLTA sa nu lase loc RESEMNARII, caci atunci chiar vom fi pierduti!

ActionVictory'S
30 ianuarie 2016
Cartea ta..

Niciodată să nu privești studiul ca pe o datorie, ci ca pe un prilej demn de invidiat care te învață ce înseamnă influența eliberatoare a frumuseții pe tărâmul spiritului, pentru bucuria ta personală și beneficiul comunității căreia va aparține munca ta de mai târziu. citat celebru din Albert Einstein Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

expert
30 ianuarie 2016
distrugere

Cea mai jalnica prezenta a lui Teo-dosie, cel care ani in urma a distrurs cu buldozerul , mai multe situri de uriasa valoare. Ce sa mai spun ca isi face biserici peste tot, daca de poate, in zona de protectie a sitului Histria. Nemernicul si nerusinatul! El si Patrimoniul...

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2655 secunde