"Perla Litoralului", salvată!

2237
6
S-au strâns banii necesari lucrărilor pentru stoparea degradării clădirii istorice. Evenimentul cultural programat pentru luna august, amânat pentru anul viitor 


Cazinoul din Constanța mai are o șansă să-și recapete strălucirea de odinioară. I-a dat această speranță echipa Calup, care a reușit, în campania CaziNou, să strângă banii necesari igienizării și reparării clădirii pentru a stopa, pentru moment, degradarea sa.


Proiectul, menit să replaseze Cazinoul din Constanța pe harta culturală a României, a demarat la începutul verii și, deși inițial nu se strânsese toată suma propusă (10.000 de euro), o donație de ultim moment din străinătate a schimbat în mod neașteptat cursul evenimentelor. Este vorba despre 4.750 de euro, sumă care a dus chiar la depășirea pragului de 10.000 de euro. 


Cu toate acestea, evenimentul cultural programat a fi găzduit de Cazinou între 1 și 10 august nu va avea loc, deoarece nu s-au strâns și fondurile necesare pentru concretizarea acestuia. 


"Prin urmare, s-a hotărât implementarea primei faze a proiectului, igienizarea și stoparea degradării clădirii, anul acesta și amânarea programului cultural pentru anul viitor, cu condiția semnării unui nou acord cu Primăria Constanței. Echipa de proiect consideră că, într-un an de zile, va avea timp suficient pentru strângerea unei sume substanțiale, prin care să se concretizeze deschiderea Cazinoului către publicul larg, pentru zece zile de evenimente culturale", explică Oana Rus, coordonator de proiecte în cadrul echipei Calup. 


Acord cu Primăria Constanța 
Potrivit Oanei Rus, săptămâna aceasta, se semnează acordul de amânare a evenimentului cu Primăria Constanța și se încep demersurile pentru desfășurarea lucrărilor. Acestea se vor concentra pe conservarea clădirii pe perioada iernii și vor conține reparații ale acoperișului pentru stoparea infiltrațiilor, deratizarea și scoaterea porumbeilor din clădire, înlăturarea geamurilor sparte, închiderea golurilor și îndepărtarea deșeurilor inerte și menajere. Lucrările vor fi începute cât de curând, printr-un proces bine documentat, astfel încât publicul va fi ținut la curent cu progresele proiectului. 


Cel mai mare proiect de regenerare urbană 
Calup este un grup de regenerare urbană inițiat de un grup de tineri activi în industriile creative din București. Grupul reactivează spații în impas din patrimoniul construit, prin organizarea de evenimente culturale adaptate istoriei și personalității fiecărui imobil în parte. Fiecare intervenție Calup funcționează și ca o platformă pentru artiști și designeri, susținând scena culturală autohtonă. Deja au fost încheiate patru asemenea demersuri în clădiri de valoare arhitecturală din București. 
Cazinoul din Constanța este prima intervenție în afara Capitalei și de cea mai mare amploare de până acum. 


Comentează știrea

toader c
24 iulie 2014
bani pt caz

Va avea Constanta vreodata un edil care sa faca ceva pentru oras in sensul pozitiv? Deocamdata ,,fantoma de la opera'' cheltuie banii publici pe elucubratiile lui de copil molestat ,(boala lui evoluiaza cind inCezar cind in Stefan Cel Mare,calare pe autobuzul decupat in lupta cu martienii sau alte lifte cotropitoare) demonstrindu-ne(noua cetatenilor cit si ca DNA-ului)ca face ce vrea,, vrejul'' lui ,mic dar cheltuitor ,si nimeni nu zice nimic. Propun ca urmatoarea stringere de fonduri sa se faca pt. construirea unei piste pt.practicarea unui nou sport extrem ,,dat pedala la zmeu",prin orice spatiu verde a mai ramas nebetonat in Constanta.

Jules Renard
24 iulie 2014
Sinucidere in stil japonez

Cand il vom vedea pe "dragul nostru Primar" imbracat in samurai si executand cu gratie o sinucidere de onoare in stil japonez ?

selea
26 iulie 2014
o mizerie

Dar palatul Sutiu dar toate cladirile din peninsula ?. In orice tara normala acet primar si gasca lui era arestata pentru distrugere. 10.000de euro ca d gainarul asa arunca 50.000 pe care alegorice de-ti crapa obrazul de rusine ca esti constantean . Aceti oameni isi bat joc de toata culrura locala si de toate valorile dobrogene. Numai cu parul ii mai alungi pe astia din oras.

un constantean care inca isi iubeste orasul
29 iulie 2014
trist, foarte trist

foarte draguta initiativa organizatiei Calup, dar nu face altceva decat sa incurajeze iresponsabilitatea autoritatilor. Este de-a dreptul rusinos ca 10.000 de euro este suma care se dovedeste a fi "salvatoare" pentru cazino. desigur, deloc surprinzator, titlul nu reflecta realitatea descrisa in articol, dar cu acest tip de presa ne-am obisnuit. intelegem din articol ca rolul primariei se reduce la a permite organizatiei calup sa desfasoare evenimentele culturale si minima investitie de reducere a degradarii. asta pentru ca , desigur, primaria este foarte ocupata cu alte proiecte culturale cu fashion tv si alegoria porcului zburator. in concluzie, desi titlul se vrea optimist, nu pot exclama altceva decat: "trist, foarte trist!"

tutu
31 iulie 2014
republica bananiera mazare

ca orasul constanta a ajuns in stare de plans,nu e niciun secret pentru nimeni....dar sa asisti la o tacere totala, cand pentru utilitati esti jecmanit,la greu,de autoritatile locale,cand din buzunarul propriu iti sunt smulse,sume importante,cu explicatia venitului...sa platesti dublul gcal.fata de navodari,o data si jumatate la gunoi,....si asta,ca asa vrea mazare,facand pe haiducul psd-ist...repet,populatia tacand malc...

laura
8 august 2014
voluntariat

m-am bucurat cand am citi acest articol, aceasta veste, si eu cu sotul meu am dori sa participam la lucrarile de igienizare- sa caram, sa spalam, sa facem ce putem pt a scoate CAZINOUL din starea in care este. in timpul liber pe care il avem putem sa facem asta pentru NOI. cred ca mai sunt si alti doritori asa ca doresc ca organizatia CALUP sa solicite ajutorul tot printr-un articol in cuget si noi vom veni cu mare drag! asteptam vestile bune!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3906 secunde