Galerie FOTO. Faleza din Constanța, schimbare mult așteptată

3944
Faleza din Constanța și-a schimbat, anul acesta, fața ponosită și ruginită. Era o schimbare mult așteptată de turiști, dar mai ales de constănțeni. A fost nevoie de milioane de euro din fonduri europene pentru ca promenada de la Cazinoul din Constanța să-și recapete strălucirea de odinioară. Singurul care se uită cu jind, acum, la noua faleză este bătrânul Cazino, care, deocamdată, așteaptă să fie și el băgat în seamă.

Autoritățile locale au reușit, aproape în al doisprezecelea ceas, să includă promenada dintre intrarea în Portul Constanța și Portul Tomis într-un amplu proiect de reabilitare. Au fost aproape doi ani de lucrări, cu mulți nervi, străzi închise și multă muncă. Faleza este însă, aproape gata. Pavajul și balustrada au fost montate, spațiul verde a fost reame-najat și au fost instalate chiar și statuile.

Viceprimarul Decebal Făgădău, inițiatorul proiectelor din Peninsulă, a ținut neapărat să redea locului nu numai frumusețea din vremurile de odinioară, ci și importanța istorică și culturală. Faleza a devenit astfel un adevărat muzeu în aer liber pentru toți cei care ies la o plimbare, la malul mării.

În urmă cu aproape două săptămâni, la picioarele statuii de bronz "Carmen Sylva", a fost instalată și "Fata cu harpa". "Am ținut neapărat să aduc și această statuie, aici, pe faleză, unde îi este locul. Au durat procedurile foarte mult și, cu toate insistențele și eforturile noastre, totuși, nu am reușit să luăm de la Medgidia, statuia originală. Așa că am comandat o copie. În prezent, lucrez împreună cu o echipă de tineri, pentru a găsi o soluție cu montarea unei plăcuțe din sticlă gravată, astfel încât să pară că este cea originală. Pe o altă plăcuță vom scrie povestea statuii", a declarat, pentru "Cuget Liber", viceprimarul Decebal Făgădău.

Potrivit acestuia, a fost imposibil să aducă de la Medgidia, statuia originală a marelui sculptor Ion Jalea, care a fost "exilată" acolo în perioada comunistă. Partea de sus, care o înfățișează pe Regina Elisabeta, a stat și ea ascunsă, ani de zile, în subsolul Muzeului "Ion Jalea". "A trebuit să mă lupt cu toți. Unii erau împotriva mutării «Arcașului», pe care l-am dus în fața Muzeului «Ion Jalea». În cele din urmă a ieșit bine și acum turiștii au ce vedea!", ne-a mai spus Decebal Făgădău.

Trei milioane de euro

Proiectul, intitulat "Restaurarea și reamenajarea promenadei și a spațiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazino - Portul Tomis", este realizat de Primăria Constanța cu fonduri de la Uniunea Europeană. Investiția se ridică la peste trei milioane de euro. Lucrările sunt executate de firma ABC Val SRL, aceeași care a construit și parcarea etajată de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Reabilitarea include și refacerea sistemului de iluminat, instalarea de stâlpi noi, montarea de bănci de odihnă, coșuri de gunoi, pavilioane și chioșcuri. Tot mobilierul este realizat în stilul art-nouveau, specific zonei, la fel ca și cel din Piața Ovidiu. De altfel, proiectul face parte din programul amplu de reabilitare a întregii zone peninsulare a Constanței. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.47 secunde