Cum erau amenajate primele plaje din Constanța, acum 130 de ani. Investitorii negociau direct cu primarul

326

Articole de la același autor

Încă din vremea anticului Tomis, băile de mare erau la loc de cinste, un guvernator al Moesiei Inferior din secolul al II-lea d.Chr. dedicând un altar din marmură virtuților curative ale locului, cu scopul declarat "ca băile să-i aducă sănătate".

După 1878, administrația vremii se arată preocupată să amenajeze băi de mare, la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale existând documentele ședințelor de consilii comunale ce atestă preocupare pentru "arendarea locului de făcut băi de mare". La 12 aprilie 1879, Consiliul comunal chiar fixa taxe diferențiate în funcție de natura serviciului: băi simple pentru adulți sau copii - 30 sau 15 bani; băi confortabile, cu cearșaf și prosop - 50 sau 25 bani, aducându-se vorba chiar și de abonamente.

După ce alte discuții legate de același subiect au loc și într-un Consiliu comunal din 1880, în aprilie 1882 Consiliul comunal și al prefecturii decide ferm construcția a două băi de mare pentru bărbați și pentru dame în termen de 30 de zile. Caietul de sarcini se referea la situarea lor spre nord, pe locul indicat de primărie, după ce se obținuse avizul Consiliului comunal și al prefecturii. Băile vor fi așezate pe șine de fier, solide, băgate în sol și la înălțimea de 1,20 metri deasupra suprafeței mării, iar șinele vor fi legate cu traverse de lemn deasupra cărora se va așeza dușumea de 0,3 metri grosime. "Dușumelele în interiorul cabinelor, precum și barăcile, băncile lor și scările vor fi date prin rindea. Ușile cabinelor vor fi numerotate, tot materialul va trebui să fie de bună calitate și solid lucrat. În cabinele băilor pentru dame antreprenorul este dator a avea câte o oglindă și pieptene, precum și în cabinele cele mari pentru bărbați. (…) În stabilimentul damelor serviciul se va efectua de servitoare". Un bufet bine utilat și cu prețuri la vedere este considerat a fi de competența antreprenorului. "Prețul unei băi pentru o persoană este fixat la 50 de bani cu rufe și 30 de bani fără rufe. Copiii vor plăti 25 de bani cu rufe și 15 bani fără rufe. Construcția băilor se dă prin concesiunea dreptului de a le exploata un timp oarecare, după cum va rezulta la licitație și prin plata costului localurilor de băi prin rate în timp de doi ani, din care una plătibilă la primirea localurilor de băi".

La prima licitație, stabilită pe 26 aprilie, "nu s-au prezentat amatori de a le lua în antrepriză", iar la a doua licitație, după o oră și jumătate de așteptare s-ar fi prezentat un concurent, dar care a condiționat plata costului băilor după predarea lor. Domnul M. Pascali va reveni și la a treia licitație și depune o garanție de 1.000 lei, declarând că este amator pentru această antrepriză, însă cu plata costului imediat după predarea lor și s-a oferit a le construi cu 10% peste deviz. Primarul A. Alexandridi nu a fost de acord cu această ofertă, așa încât s-a hotărât construirea băilor în regie de către Primărie.

În corespondența păstrată de Arhive am găsit o adresă care demonstrează cât de importante erau aceste băi: "Vă rog domnule consilier ca imediat să luați măsuri pentru terminarea acestei lucrări cel mult la 1 iunie viitor, când începe sezonul băilor. Veți angaja oameni de ajuns pentru aceste lucrări și veți pune toată silința și activitatea dvs. pentru a termina aceste băi".

Prima mențiune legată de costurile construcției am găsit-o în această adresă: "Subsemnatul comerciant în acest oraș, mă angajez la construirea a două băi, întocmai după planul dvs., cu prețul total de lei 15.414, cu condițiunea ca plata să mi se facă în fiecare săptămână în raport cu avansarea lucrării, după constatarea domnului inginer, iar la predarea definitivă a ei se va plăti restul. Una din băi va fi pe partea bisericii Elene și una în port, unde a fost și anul trecut. Vă rog domnule primar de urgență a supune onor consilierilor oferta mea, cât mai în grabă, pentru a-mi procura materialele necesare, fiind timpul foarte scurt pentru construirea băilor".

Pe 13 mai 1882 se solicită prima sumă de 3.000 lei, un acord, dar pe 20 mai se solicită un credit extraordinar casierului comunal în sumă de 16.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3551 secunde