Constanța, acum 130 de ani: câinii omorâți, prostituția legală

3581
14
Constanța, acum 130 de ani: câinii omorâți, prostituția legală - kustenge-1402067684.jpg

Articole de la același autor

Un loc mustind de istorie precum orașul Constanța a fascinat dintotdeauna prin poveștile lui. Fie că am vorbit de clădirile vechi, fie de locuri ce merită transformate în puncte de pelerinaj pentru turiști, orașul merită toată atenția noastră, dinspre trecut spre viitor.


Cu sprijinul Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale și al directorului Virgil Coman, aducem în discuție lucruri ce vor trezi, cu siguranță, multe nostalgii.


Când la 1878 Dobrogea se alipea României, prin dorința și voința Europei, prin litoralul maritim și porturile sale, Kustenge a ocupat locul central în realizările românilor.


Încă de la început, noua administrație avea să se confrunte cu o situație deosebită ce reclama impunerea cu chibzuință și tact a unor măsuri de ordin administrativ, politic și juridic. Astfel, a apărut una dintre cele mai importante măsuri din istoria Constanței și anume adoptarea Regulamentului pentru administrația interioară. Prin cele XV capitole ale sale, erau reglementate problemele cu care se confruntau aleșii locali și cetățenii, conținutul acestuia reflec-tând realitățile din acea vreme ale Constanței, care avea să ajungă dintr-un orășel de provincie, cu circa 4.000 de locuitori, unul dintre cele mai mari orașe ale țării.


În capitolul I - "Despre curățirea orașului", pe lângă mențiunile clare cu privire la obligațiile proprietarilor și chiriașilor, cum ar fi măturarea în fiecare dimineață și curățarea trotuarelor, dar și a șanțurilor pentru scurgerea apei, Primăria comunei urbane Kustenge a prevăzut și pedepse cu amendă de 15 lei pentru o primă abatere ducând până la închisoare de la una la trei zile pentru repetarea abaterilor. La art. 7 se prevedea obligativitatea proprietarilor de a-și îndepărta dărâmăturile, dar și demolarea construcțiilor aflate în stare avansată de degradare.


În Capitolul III - "Despre animale" ne-a reținut atenția cu câtă exactitate era scris că le este interzisă câinilor fără zgardă circulația pe străzi, în piețe și locuri publice, în caz contrar aceștia fiind omorâți de serviciul de ecarisaj.


Capitolul V - "Despre îndestularea oștească" prevedea, între altele, interzicerea vânzării produselor alimentare de către cei care nu obțin o autorizație emisă de primărie și cu prețuri mai mari decât cele hotărâte și publicate, ori cu gramajul mai mic decât cel real și de calitate îndoielnică.


Trebuie spus că la vremea aceea, un kilogram de cașcaval costa 4 lei, untul de vacă - 5 lei kilogramul, laptele de oaie sau vacă - 1 leu litrul, carnea de miel - 1,40 lei/kg, carnea de oaie - 1,50 lei /kg, un curcan ajungea la 7,40 lei, o găină - 1,50 lei, iar o rață - 1,80 lei. 


"Femeele prostituante" nu aveau voie la geam
Edilii comunei urbane Kiustenge s-au preocupat și de reglementările privind aspectul estetic și siguranța cetățenilor, în Capitolul VI "Despre înfrumusețarea orașului și siguranța publică" proprietarii fiind obligați să-și împrejmuiască curțile cu garduri din piatră și scândură cât mai bine aliniate, pentru ca paznicii de noapte să poată observa ușor eventualele probleme. 


În capitolul VII "Despre stabilimentele publice" erau prevăzute obligațiile proprietarilor de cârciumi de pe străzile laterale și din mahalale de a respecta cu strictețe programul, potrivit căruia puteau funcționa numai vara și cel mult până la orele 22. Cârciumarilor le era interzisă oferirea de băuturi și alte produse pe amanet servitorilor și în cazul în care o slugă ar fi venit să vândă sau să facă vreo propunere proprietarii erau obligați să înștiințeze atât agentul de poliție, dar și proprietarul slugii.


Capitolul IX "Despre spectacole" prevedea ca de locuri gratuite să beneficieze numai pompierul șef și agenții polițienești în grija cărora se afla buna desfășurare a spectacolului. 


Nu au fost omise nici "femeile publice", în Capitolul XI "Pentru femeele prostituante" fiind regle-mentată funcționarea caselor de toleranță, cât și obligațiile pe care trebuiau să le îndeplinească femeile ce practicau prostituția în oraș. Numai femeile puteau deschide o astfel de casă, după ce înaintau o cerere comisarului și medicului orașului, cu precizarea locului de amplasare a acesteia, dar care nu trebuia să fie în vecinătatea bisericilor și școlilor, a grădinilor publice, în hoteluri, birturi și cârciumi. "Fe-meile publice" aveau obligația de a efectua săptămânal controlul medical, de a se prezenta în termen de 48 de ore la spital, pentru a se trata, în cazul în care au fost depistate cu vreo boală, de a nu sta în dreptul ferestrelor deschise ale acestor case, de a nu merge indecent îmbrăcate pe stradă, în caz contrar fiind amendate de la 7 până la 10 lei sau chiar cu închisoarea de la una la cinci zile.


Ultimele două capitole cuprind drepturile și obligațiile "slugelor de ambele sexe", dar și ale "stăpânilor de slugi".


Important ni se pare faptul că acest regulament oferă o imagine a Constanței în primii ani de după instalarea autorităților române.


Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
noni
7 iunie 2014
nostalgie

Nu pot sa nu remarc cat erau de civilizati si organizati acum 100 de ani. Oare acum ce ne lipseste ca sa fim la fel ?

admirator
7 iunie 2014
pai da,

oameni gospodari cu simtul raspunderii. Nu ca astia de azi...

lache
7 iunie 2014
erau mai multi oameni cinstiti

Preturile erau micinormal,inca se pornise exodul de machidoni din sudul Dunarii.

Mociu C
7 iunie 2014
Atit timp cit o Fasole Drogata si un Porc Vesnic Beat conduc Constanta, nu ne putem astepta la nimic bun. Dar lucrurile se vorschimba in curind.

Asa cum incontinuu diverse personalitățuri (ca altfel nu le pot spune) care se umflau in pene patrunsi de cit sunt ei de grozavi, ajung pe la diverse case de recreere, care pe unde gasesc bilet de odihana (Jilava, Poarta Alba), in curind si cele doua scursori legionare, care au adus numai nenorociri Constantei, printre care eu consider ca cea mai mare e pretul exorbitant al apei, ne vor umple inima de mihnire ca ne vor parasi pt. un concediu de vreo 20 de ani la Poarta Alba. Ca om care lucrez in domeniu, afirm , in baza unor calcule clare, ca pretul apei este de aprox. 4.5 ori mai mare decit ar trebui sa fie. Cu siguranta ca vor fi insotiti si de lacheul lor, Zdreanță Scupra, cel care a creat cea mai mizerabila șleahta de infractori care a existat vreodata in Ovidiu, clanul mafiot Zdreanță Scupra-Fane tiganu-Hanganu, clan sustinut cu multa abnegatie de o politie corupta, incapabila si care doarme pe ea. Zdreanță Scupra daca ceva bun nu e in stare sa faca in Ovidiu, atunci s-a gindit sa faca ceva rău si anume un club de box in care sa atraga diversi paria nespalati, sa faca o pepiniera de infractori si de huligani pe care sa-i foloseasca in actiunile lui abjecte de terorizare a populatiei din Ovidiu. El procedeaza in acelasi mod in care stapinii lui, boarfele legionare Scufița Rosie Drogata si Porcul Vesnic Beat isi urmeaza politica lor legionara (vezi ghetoul din mijlocul Constantei). Acesta este adevarul, Zdreanță Scupra se bazeaza pe boriturile lui Fane tiganu si Hanganu. Dar, cu siguranta in Ovidiu vor fi alegeri anticipate. Orasul Ovidiu are nevoie de un om integru, care a dovedit ca pune drapelul patriei mai presus de interesele personale.

Kadir
7 iunie 2014
nu ati mentionat

Nu ati mentionat ca populatia de atunci a Constantei nu prea avea romani mai deloc

Iorga
7 iunie 2014
vointa si dorinta Europei

mai alfabetule, pai dobrogea s-a alipit din vointa si dorinta europei?? treci la biblioteca! ori pune mana pe tel si intreaba-ti profesorii........offf,offf,mai,mai,mai, lumea rade de tine cat esti de istoric.

gogu
8 iunie 2014
sa ma bucur?!

... sau sa nu ma bucur ca traim cam ca acu' un secol si ceva?! Pai cainii sunt omorati si azi multumita "gospodarilor", pardon criminalilor lui pastaie, iar prostitutia este la ea acasa, ba, mai mult, i s-a creat chiar un "resort" (Mamaia!)... Si-atunci ce sa reprosam "autoritatilor"?! :))))))))))))))

Roxie
8 iunie 2014
Ineficienta

deci omorau cainii de atunci si tot exista caini pe strazi. Concluzia: cand se aplica o metoda de sute de ani si nu sunt rezultate, atunci clar nu e buna solutia. STERILIZATI va cainii, nu ii mai abandonati ca nu se teleporteaza de pe marte! Oamenii sunt responsabili ca si pentru copiii pe care ii fata si i arunca prin spitale sau haznale. este banos, nu sa gestionezi problema cainilor cu zeci milioane euro pe an, nu e asa? Cata prostie in capul oamenilor. Nu se vrea rezolvarea problemei ca sa se scoata bani.

luisa
8 iunie 2014
Ineficienta statului

Nu vor fi sterilizati niciodata toti cainii comunitari. Daca nu ar mai fi caini, firmele care merg mana in mana cu autoritatzile nu ar mai lua milioane de euro. Chiar ei ar fi in stare sa puna din nou caini pe strada, la banii astia...:(

Răspuns la: Ineficienta
Adăugat de : Roxie, 8 iunie 2014
deci omorau cainii de atunci si tot exista caini pe strazi. Concluzia: cand se aplica o metoda de sute de ani si nu sunt rezultate, atunci clar nu e...
SEVER
9 iunie 2014
nostaIgie

da, asa era si este in Iumea civiIizata. azi se apIica aceIeasi Iegi in Iumea civiIizata, nu numai Ia oras ci si in sate( franta,germania,oIanda,etc) .diferenta este ca acoIo creaturi gen Mazare-Constantinescu nu pot fi nici portari Ia bIoc....Avem ce meritam.

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2458 secunde