Comori neprețuite, uitate în adâncuri! Galerie FOTO

671
1

Articole de la același autor

Adâncurile Mării Negre au multe secrete pe care nu le-au dezvăluit încă. Doi scafandri pasionați de istorie au descoperit, în ultimele săptămâni, rămășițele a trei corăbii antice, în largul mării, în dreptul Cazinoului. Mai sunt câteva sute pe fundul mării, dar arheologii spun că nu au fondurile necesare pentru a le afla secretele.

O bună parte din ceea ce se știe despre relicvele aflate pe fundul mării o reprezintă presupunerile, bazate pe descoperiri ocazionale. Specialiștii sunt însă conștienți că mediul subacvatic reprezintă, și la această oră, un depozit generos pentru patrimoniul cultural și arheologic al țării noastre. Doi tineri scafandri pasionați de istorie vor să descopere cât mai mult din trecutul Constanței, ascuns încă în mare.

După ce au descoperit, anii trecuți, trei hidroavioane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aflate în lacurile din județul nostru, în această vară, membrii Clubului Marine Explorer, Iulian Rusu și Pascale Roibu, și-au îndreptat atenția asupra comorilor de pe fundul mării.

Trei corăbii în larg, în dreptul Cazinoului

"Înarmați" cu un sonar performant și cu multă pasiune, au "periat" largul mării, în zonele unde presupuneau că s-ar afla vestigiile. Căutările au durat ore bune, mai ales că vântul, marea agitată și vizibilitatea redusă le-a tot pus piedici. Dar eforturile le-au fost răsplătite, căci într-un interval de câteva săptămâni au aflat de existența a trei corăbii antice, scufundate la aproximativ doi kilometri de Cazino.

"Este vorba despre două corăbii despre care presupunem că sunt romane, după balast și forma lor, și o corabie din perioada elenistică, secolele II - III î. H.; în locul unde se află această epavă, am găsit o amforă intactă, blocuri de piatră fasonată și ceramică. Corăbiile se află la o adâncime de aproximativ 16 - 18 metri", ne-au spus tinerii exploratori ai adâncurilor.

Mai mult, scafandrii au explorat în această perioadă și zonele unde sunt scufundate alte două corăbii, la Costinești și la Eforie.

"Despre cele două corăbii din sudul litoralului se știa, cel puțin în cercul scafandrilor. Despre corabia de la Costinești presupunem că este de proveniență romană, în vreme ce epava de la Eforie provine, cel mai probabil, din secolul XVII - XVIII", au adăugat membrii Clubului Marine Explorer.

Aceste cinci corăbii sunt doar o mică parte din comorile ce se ascund pe fundul mării. De exemplu, scafandrii spun că pe fundul mării se află, la această oră, sute de corăbii, dar și mai bine de zece avioane, câteva submarine și zidurile unor așezări străvechi. Dar este o bănuială, pentru că nici ei nu le-au descoperit încă.

Arheologia subacvatică este costisitoare

Cei doi pasionați de istorie i-au înștiințat despre descoperirile făcute pe reprezentanții Muzeului de Arheologie și Istorie Națională din Constanța. Până la urmă, vorbim despre vestigii ale istoriei Dobrogei. Din păcate, însă, ca și în alte domenii, și în acest caz, lipsa de fonduri își spune cuvântul. Din lipsă de fonduri și de dotări, zonele în care se află respectivele corăbii nu vor fi explorate prea curând de specialiștii muzeului, ne-a precizat Gabriel Custurea, directorul instituției de cultură.

"Arheologia subacvatică este costisitoare. Este nevoie de o colaborare instituțională, între arheologi, scafandri etc., pentru explorarea unor astfel de descoperiri", a precizat acesta.

Se pregătește o hartă subacvatică

Anul trecut, reprezentanții muzeului și cei ai Institutului de Cercetare GeoEcoMar făceau publice planurile lor, finanțate cu fonduri europene, de a realiza o hartă subacvatică a comorilor arheologice din adâncurile mării. "Suntem parteneri în acest proiect, care este în derulare, iar în prezent se află în stadiul achiziționării dotărilor și colectării datelor", a afirmat directorul muzeului mai sus menționat.

Scepticism vizavi de turismul subacvatic

Deși despre realizarea hărții respective s-a discutat și în contextul dezvoltării turismului subacvatic - corăbiile sau zidurile așezărilor străvechi putând să fie vizitate de turiști însoțiți de scafandri profesioniști -, reprezentantul muzeului s-a declarat sceptic vizavi de aceste planuri.

"Când se vorbește despre turismul subacvatic, toată lumea își imaginează o apă albastră, clară, cu o vizibilitate excelentă. Marea Neagră nu este astfel; este o mare întunecată, din cauza alu-viunilor aduse de Dunăre, tulbure și agitată. Vizibilitatea este redusă", a afirmat Gabriel Custurea, iar aceste aspecte ar reprezenta impedimente pentru turismul de această natură.

Pe de altă parte, având în vedere particularitățile menționate, nici descoperirea acestor vestigii nu este ușoară, după cum au mărturisit și scafandrii de la Clubul Marine Explorer. Aceste aspecte și lipsa unor dotări performante au făcut ca, până în prezent, să se afle atât de puține despre rămășițele care se află pe fundul mării. 

Comentează știrea

Radu
22 august 2014
job

Locuri de munca intr-un domeniu nou! Tot mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! Oferim pe loc contract legal! Primele castiguri au fost acordate! Avem dovada platii! NU e joc piramidal si NU e MLM! Lucrati comod, 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Daca doriti detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5566 secunde