Cine ne salvează trecutul? Clădire - monument de sute de ani, înghițită de bălării și uitare

2226

Articole de la același autor

De mai bine de două decenii, unul dintre cele mai vechi edificii din Medgidia - Baia turcească - este în paragină. Doar o parte a zidurilor mai anunță că pe vremuri exista un monument.

În 1856, sultanul Abdul Megid a dispus construirea unei geamii, a unei băi (hammam) și a unui seminar, la Medgidia. Monumentul istoric este situat pe strada Poporului nr. 46 din municipiu. Chiar dacă în timpul luptelor ruso turce din 1877, clădirea hammamului a fost avariată, baia a funcționat și după 1878. În perioada 1884 -1885, clădirea hammamului trece în proprietatea comunei Medgidia, iar în 1937, clădirea devine sediu de uzină. Din acest motiv se fac o serie de modificări structurale. În perioada 1951-1960 se renunță ca această clădire să servească drept sediu de fabrică și hammamul, proprietatea primăriei, este închiriat Cooperativei Arta Meșteșugarilor, care și-a instalat aici o spălătorie mecanică. Iarăși hammamul suferă alte modificări.

Baia cu aburi era un loc de întâlnire a membrilor acestei comunități, jucând un rol important în viața publică musulmană.

Speranța rămâne la Guvernul turc

În momentul de față, din vechiul monument au rămas doar ruinele. Autoritățile locale au nevoie de peste un milion de euro să înceapă proiectul de refacere a complexului, care cuprindea pe vremuri baie turcească, școală și geamie. Dincolo de bălării, se zăresc zidurile groase de peste 50 de centimetri, ferestrele circulare, sistemul de încălzire, care atestă existența unei construcții, concepută de niște arhitecți pricepuți.

Cum autoritățile locale din Medgidia nu au bani pentru reabilitarea acestui complex, Primăria împreună cu reprezentanții Cultului Musulman din România au semnat o înțelegere pentru a permite acestei comunități reabilitarea și introducerea ei în circuitul turistic. Speranța rămâne la guvernul turc. E nevoie de cel puțin un milion și jumătate de euro pentru a finanța proiectul ce include seminarul, geamia și baia turcească. Tentative de salvare a acestui obiectiv au mai fost de-a lungul anilor, dar abandonate rapid, costurile speriindu-i pe "salvatorii de moment".

"Obiectivul trebuie salvat!"

După numeroase întrevederi cu autoritățile locale, muftiul Iusuf Muurat a căzut de acord cu partenerii din Medgidia că soluția de salvare a monumentului este aducerea finanțării din Turcia.

Primarul Marian Iordache a declarat că obiectivul trebuie salvat cu orice preț. La rândul său, liderul musulmanilor Iusuf Muurat a afirmat: "Avem deja studiul de fezabilitate, iar partenerii noștri de dialog din Turcia au o instituție care finanțează și proiecte care sunt derulate în afara țării. Am mai făcut lobby pentru proiectul nostru de la Medgidia și la Primăria Bursa. Turcia are posibilitatea de a finanța și obiective din alte țări".

Primarul Marian Iordache a subliniat că în alte țări din astfel de obiective se fac bani serioși: "Turismul este așa de bine gândit în alte țări, încât e păcat că noi avem locul cu destinație inițială baie turcească și nu profităm. Trebuie readus în circuitul turistic".

Amintim că în municipiul Medgidia locuiește o comunitate importantă de turci și tătari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7385 secunde