Cât mai durează șantierul Catedralei de la Casa de Cultură

492
2
Cât mai durează șantierul Catedralei de la Casa de Cultură - catedralaeroilor11403192575-1404389432.jpg

Articole de la același autor

Zilele trecute, pensionarii aflați pe o bancă în vecinătatea șantierului Catedralei Eroilor din parcul de la Casa de Cultură comentau supărați faptul că, în șapte ani, s-a ajuns doar la niște ziduri care par a fi părăsite de soartă, dar năpădite de buruieni.

În municipiul Constanța, la ora actuală, există aproximativ 100 de biserici și alte cinci în construcție, printre care și Catedrala Eroilor, din parcul de la Casa de Cultură, al cărei șantier s-a declanșat în anul 2007. Într-un interviu acordat online ziarului "Cuget Liber", preotul Eugen Tănăsescu a negat faptul că ar fi o "inflație" de biserici în Constanța.

"Să vorbim statistic. În fiecare duminică, bisericile din Constanța sunt arhipline. Avem, conform ultimului recensământ, în jur de 400.000 de credincioși ortodocși. La un calcul mediu de 100 de oameni pe parohie, sunt necesare 4.000 de biserici. Din toate aceste date, să zicem că mai reducem numărul credincioșilor activi la jumătate și tot ar fi necesare cel puțin 2.000 de biserici. În realitate, avem 350 de parohii în tot județul, iar în orașul Constanța sunt puțin peste 100. Biserica știe că orice parohie include mari resurse și atunci sunt construite biserici acolo unde este strict necesar. Spre exemplu, în zona Faleză Nord, dincolo de Delfinariu, spre Mamaia, avem o singură biserică la aproape 10.000 de oameni", a mai explicat preotul Tănăsescu.

Construcție inspirată de Sfânta Sofia din Constantinopol

Ieri, preotul paroh Florin Rusu ne-a declarat că, anul trecut, s-a lucrat la exterior, ajungându-se până la cota +10 metri, după care s-a trecut la construirea celor două balcoane din interior, unul aflat la 5 metri înălțime, iar celălalt la 10 metri.

"Este o construcție foarte mare, care necesită foarte multe fonduri. Catedrala a fost gândită încă din anul 1990, în cadrul unui complex Parohia Sfânta Treime cu hramul Înălțarea Domnului, ca o prelungire a Monumentului Eroilor, care să cuprindă și biserica deja construită. Aceasta urmează să devină paraclis, unde vor fi ținute slujbele pentru cei trecuți în neființă. Piatra de temelie a catedralei a fost pusă de Înalt Prea Sfințitul Lucian, ea urmând să fie de patru ori mai mare decât Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Petru și Pavel. De altfel, când se va termina, va fi a treia catedrală din țară, după cele de la Timișoara și Bacău, dacă între timp nu se va finaliza cea de la București", ne-a lămurit preotul Rusu.

Proiectul bisericii a fost inspirat de Sfânta Sofia de la Constantinopol și va avea un dom mare cu deschiderea de 18,5 metri și patru turle, în stil cruce grecească.

L-am întrebat pe același interlocutor dacă intenționează să toaleteze măcar buruienile care au năpădit construcția și ne-a dat asigurări că, o dată cu îndreptarea condițiilor meteo, se va interveni la imaginea deloc plăcută. "Am dat comandă de 12 tone de fier beton pentru a putea demara construcția pânzelor curbe, dar mai avem nevoie de cofrage. Structura nu a ruginit, ci este dată cu ferosil. Arhiepiscopia ne ajută cu mână de lucru și materiale. Vom face tot ce ne stă în putință pe măsură ce donațiile atât în materiale, cât și cele care se strâng la biserică ne vor permite să înaintăm cu construcția, a cărei autorizație mai este valabilă încă patru ani. Ne-am gândit și la un proiect peisagistic, în care avem prevăzută plantarea de pomi, instalarea de bănci și chiar a unei fântâni arteziene. Să nu uităm că lucrările la catedrala din Brăila au durat 20 de ani. Lucrurile mari s-au făcut cu nădejde și trudă", a mai adăugat preotul Florin Rusu.

Comentează știrea

ct
17 iulie 2014
pacat...

sunt din ce in ce mai putine parcuri in acest oras, l-ati umplut de biserici si centre de pensionari... normal ar fi ca numai pensionarii si preotii sa plateasca taxe si impozite, eventual si tiganii ca le-a facut primarul locuinte gratuit... in europa, in tarile civilizate ,biserica se sustine singura financiar, la noi politicienii nu stiu cum sa ii mai pupe pe preoti ... o tara de prosti, asta am ajuns ...

Gogu
19 iulie 2014
Biserica

De ce nu se construiesc scoli sau spitale ? Dacă ne îmbolnăvim , ne ducem la biserica sau spital ? De ce mai apelam la ambulante si nu la car mortuar ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3616 secunde