Tramvaiul - subiect utopic de campanie

791
Tramvaiul - subiect utopic de campanie - 56b42b0aecd33d5685b4c0ee2da477b2.jpg
Mă enervează când teme importante pentru oraș sunt scoase de la naftalină numai pentru a bifa subiectul în cadrul unei campanii electorale. Politicienii constănțeni au stat foarte cuminți câtă vreme șinele tramvaielor au fost scoase din oraș, iar noi scriam despre asta.
Nu s-a făcut nicio dezbatere publică, iar primarul a bălmăjit ceva despre un sondaj de opinie pe temă, care se afla în curs de realizare abia pe la mijlocul operațiunii de scoatere a șinelor. Probabil trebuia anexat la dosar pentru o perfectă acoperire a deciziei, iar rezultatul era pe bază de comandă fermă. Doar nu s-ar fi apucat să pună șinele la loc dacă ar fi reieșit că majoritatea constănțenilor nu vor să primească în nas și în plămâni fumul negru al și mai multor autobuze...
Acum, un parlamentar PD-L de Constanța a considerat oportun să facă public proiectul legislativ care ar sprijini reintroducerea tramvaielor în Constanța pentru a reduce poluarea. Era previzibil atacul reporterilor lui Mazăre, care au colindat Constanța adunând opinii de la bătrâni indignați de ideea de a face o asemenea cheltuială după ce șinele tocmai au fost scoase. Adică, ce puii noștri (aceia din sacoșele pe care Mazăre le dă din bugetul public), vă jucați cu banii constănțenilor?!! Nu, de fapt Mazăre se joacă, de vreme ce nu a făcut dezbatere publică pentru luarea unei decizii atât de importante ca renunțarea la transportul ecologic.
A hotărât el, de parcă orașul ar fi ograda proprie, pe care ar avea dreptul să o afume cât dorește.
Reintroducerea tramvaielor ar fi oportună, dar o minimă documentare, măcar în colecția ziarului Cuget Liber (http://www.cugetliber.ro/1231538400/articol/32788/constanta-ar-fi-putut-achizitiona-tramvaie-cu-fonduri-europene-nerambursabile/ sau http://www.cugetliber.ro/1227132000/articol/30266/troleibuzul-cel-mai-ieftin-mijloc-de-transport-in-comun-ocolit-de-echipa-mazare/), i-ar fi permis doamnei Maria Stavrositu să ia legătura cu specialiști și să pună pe masă și soluția financiară, care este achiziționarea tramvaielor din fonduri europene nerambursabile, posibilă deoarece Comisia Europeană susține înlocuirea transportului urban poluant.
Soluția ne-a fost prezentată de reprezentantul unui ONG cu acest obiect de activitate, care a și abordat autoritățile locale constănțene cu o propunere, neprimind vreun răspuns, firește. Același ONG ne-a informat și despre varianta alternativă, mult mai ieftină, a înlocuirii autobuzelor cu troleibuze, care au și o durată de viață dublă față de autobuze. Trebuie precizat că oamenii de la "Transira" (organizația menționată) au documentație completă pe localitatea Constanța și știu exact necesarul de materiale și de vehicule, ceea ce ar ajuta-o pe doamna parlamentar să pună la punct un proiect serios, pe care consilierii locali ai partidului să-l poată prezenta forului decizional municipal și care să fie de nerefuzat, în condițiile în care ar fi realizat din fonduri europene. Asta ar fi mai aproape de nevoile constănțenilor decât un proiect de lege care doar ar favoriza introducerea transportului ecologic în orașele turistice din țară, dar nu ar putea obliga autoritățile locale să acționeze în această direcție.
Dacă se discută numai în mare, cu o teamă patologică de proiecte laborioase, fără argumente solide, fără contribuția unor specialiști, este normal ca imediat inițiativa să fie desființată de cei interesați ca afacerea cu MAZ-uri să meargă înainte.
De fapt, subiectul tramvaielor, deși important în sine, este și un pretext pentru a le aminti aleșilor locali și uninominali de temele majore pe care le-au vehiculat în campaniile electorale și care au rămas vorbe în vânt după ce s-au văzut aleși.
Pe ei, pe politicieni, cel mai mult îi interesează proximele alegeri prezidențiale; pe noi, pe constănțeni, mai mult ne interesează problemele acute ale comunității. Dacă nu-i obligăm să fie serioși, ei vor continua până în noiembrie cu discuțiile în dorul lelii și discursurile pentru prosteala electoratului. Apoi se va lăsa liniștea.
Și, ca de obicei, jurnaliștii se leagă de cei care încă mai fac câte ceva, cum e deputatul Stavrositu, pentru a atrage, de fapt, atenția asupra celor care nu fac nimic. Cred că a venit vremea pentru niște rapoarte de activitate, la un an și-o vacanță de vară de la alegerile locale și aproape un an de la parlamentare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : F*** you, pay me!
Vineri, 18 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : Un chip nou pentru o țară veche
Joi, 17 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : Caut președinte, rog seriozitate!
Marţi, 15 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : Tăntălăul și gogomanul
Luni, 14 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : Cei mai frumoși ani
Sâmbătă, 12 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : Cum scăpăm de noi înșine?
Vineri, 11 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : Mic și prostănac
Joi, 10 Septembrie 2009
Stire din Comentarii : Izgoniți-i pe politicieni!
Pagina a fost generata in 0.4237 secunde