V-ați săturat de frig și vreți să izolați casa la interior? Știți cu ce riscuri?

4422
3
V-ați săturat de frig și vreți să izolați casa la interior?  Știți cu ce riscuri? - 2febrfond2-1328195317.jpg
Corect este ca polistirenul să se aplice la exterior, nicidecum la interior, atrag atenția specialiștii.

Se vorbește mult despre avan-tajele, categoric evidente, ale ter-moizolării locuințelor: costuri mai mici la încălzire, confort termic in-terior. De regulă, se optează pentru izolarea la exteriorul clădirilor. Când este vorba însă despre blocuri, iar majoritatea locatarilor sunt împotrivă, lucrurile se complică. Desigur, anveloparea se poate face și pe cont propriu, însă e nevoie de autorizație de construcție, deci lucrurile se complică din nou. Suficiente motive pentru a fi luată în calcul și izolarea pereților interiori ai apartamentelor.

Izolare termică în toiul iernii?

Mihai Sâmbure crede că singura soluție pentru a mai atenua din efectele gerului cumplit ar fi izolarea pereților interiori ai apartamentului, mai ales că locuiește la ultimul etaj. "Îmi umflă costurile la întreținere. Cât a fost vara de mare și de caldă, cei din blocul meu s-au opus anvelopării. Unii se plângeau că n-au bani, pe alții nu-i interesează pur și simplu subiectul. M-am gândit să-mi rezolv problema pe cont propriu, însă nu știu dacă am nevoie de autorizație de la primărie pentru așa ceva. De asemenea, am auzit că izolarea pe interior nu ar fi așa bună. N-aș vrea să intru la cheltuială ca să-mi fac singur rău… Deja am luat țeapă cu termopanele, sunt pline de apă, zici că-mi plouă în casă", ne-a declarat Mihai Sâmbure.

Dezavantajele izolării pe interior

În calitate de inginer constructor, Alexandru Nastireanu nu recomandă izolarea la interior, întrucât acest sistem are o serie de dezavantaje. În primul rând, umiditatea pereților ar crește întrucât nu mai există schimbul de căldură, pereții rămânând constant reci. Or, în timp, asta duce la erodarea lor. Un al doilea dezavantaj ar fi posibilitatea apariției igrasiei în casă, orice sursă de aer din încăpere, pe calea pereților, fiind blocată, ceea ce poate duce la acumulări de gaze în cazul în care în respectiva încăpere există goluri închise cu geamuri termopane. "E adevărat că în perioada asta nu se pot face lucrări de anvelopare la exterior. Oamenii trebuie să știe însă că este de preferat această variantă, iar cei care au apucat să-și izoleze la interior, e bine să renunțe la acest sistem în momentul în care se trece la izolarea exterioară cu polistiren" – ne-a mai spus specialistul.

Necesitatea sistemelor de ventilație

Referitor la problemele pe care cititorul nostru le acuză și cu termopanele, specialistul ne-a explicat că prima consecință a etanșeității ferestrelor și a impermeabilității placajului cu po-listiren este aceea că la interior casa nu mai poate respira, este menținut un aer stătut, ce favorizează apariția mucegaiului. Pentru înlăturarea acestor efecte, se recomandă instalarea, în compensație, a unui sistem interior de ventilație forțată sau măcar a unor grile de ventilație pe ramele ferestrelor și ale ușilor exterioare.

Lucrări la liber

Intenționați să faceți o schimbare în apartament, să spargeți peretele dintre bucătărie și living, să desființați o cămară sau să vă închideți balconul? Nu vă apucați de treabă până nu obțineți toate avizele necesare de la primărie. Sunt însă multe lucrări pentru care nu aveți nevoie de autorizație, printre care se numără și izolarea interioară a pereților. În schimb, izolarea exterioară nu este permisă fără autorizație.

În categoria lucrărilor ce se pot efectua fără autorizație intră și modificarea tâmplăriilor interioare sau exterioare (uși, ferestre), dacă nu se modifică dimensiunea golului, amplasarea aparatelor de aer condiționat, centrale de încălzire individuale (vă trebuie autorizație doar pentru racordul la gaze), zugrăveli, vopsiri, înlocuirea instalațiilor sanitare sau electrice, schimbarea gresiei, faianței sau a parchetului, montarea unui tavan fals.

Informați-vă vecinii!

Dacă efectuați lucrări ce nu necesită autorizație, informați-vă vecinii printr-un anunț pus pe ușă. Nu de alta, dar neștiind despre ce e vorba, v-ar putea reclama. Când este vorba despre lucrări cu autorizație, afișul trebuie postat la avizierul blocului, pentru a înlătura controversele. 

Comentează știrea

minitehnicus
3 februarie 2012
aiurea!

izolarea la interior nu are dezavantaje! Nu se face pe toti peretii camerei, ci pe 1-2. Ramine suficient spatiu pentru respiratia peretilor si neacumularea aerului inchis. In cel mai rau caz, mai aerisiti si dvs! (Se recomanda zilnic. La orice tip de perete si incalzire.) Se roade peretele? Poate, dar in 50 de ani... Se poate folosi si altceva decit placa de polistiren: lambriul de lemn, pe schelet de lemn; tapiteria -textila(de obicei lina)- pe schelet de lemn; cofraje de oua, umplute cu pasta de hirtie. Toate materialele astea, permit respiratia peretelui. Eu am pus placi de polistiren de 2 cm. Am oprit igrasia (practic peretele -de nord- izvora continuu apa, cu incalzirea maxima a caloriferului, la pausal) si am readus caldura in camera. Acum am si exterior si interior. Belferesc la minus 25 grade, fara calorifer!!!! Doar cu caldura de la computer. _Care merge cam 18-20 de ore.- Mai lasati sfaturile celor interesati de jegmanirea populatiei (CET/RADET).- La interior puteti face orice lucrare care nu afecteaza structura de rezistenta sau modificarea proiectului initial, fara aprobari! Aveti grija cind cumparati un apartament cu modificari, daca nu are aprobarile necesare, dvs. deveniti culpabili, in caz de nenorocire!

ionescu
3 februarie 2012
dezavantaj

am o cunostiinta care sia facut izolatie atat pe exterior cat si pe interior la casa si akm are semnalul foarte slab la telefonul mobil :))

mircea
21 februarie 2012
Se poate si asa!

Am izolat la interior peretii apartamentului, din vara anului 2005, si va asigur ca nu am intalnit niciunul din dezavantajele aratate in articol, dimpotriva!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1751 secunde