Testul care măsoară rezistența căsniciei

278
Cercetătorii americani din cadrul Universității Oxford, în colaborare cu cei britanici au realizat un test care poate stabili dacă un cuplu va rezista în timp sau, dimpotrivă, se va destrăma curând. Au avut în vedere, în primul rând, tonul și inflexiunile vocii, dar și limbajul corporal al partenerilor în timpul discuțiilor în doi. Iată concluziile la care au ajuns:
Se spune că nu există o formulă ușoară pentru o căsnicie îndelungată. Acum se pare, însă, că această concepție este greșită deoarece, cu un singur test, putem vedea dacă cel de lângă noi este compatibil și dacă relația are vreun viitor. Specialiștii consideră că au găsit această metodă matematică care determină dacă proaspeții căsătoriți se îndreaptă către o viață de fericire sau se îndreaptă către un divorț iminent. Potrivit acestora, tehnica prezintă o acuratețe de 94 la sută și poate detecta schimbările și… crăpăturile din relație cu mult înainte ca acestea să fie vizibile sau chiar să își facă simțită prezența în cuplu.
Metoda funcționează prin împărțirea cuplurilor în cinci tipuri, numai două dintre acestea garantând o căsătorie stabilă. Dezvoltată în colaborare de cercetătorii americani și britanici, testul a fost aplicat pe 700 de tineri căsătoriți. Specialiștii au invitat cuplurile într-un laborator și le-au rugat să discute timp de 15 minute despre lucruri care pot stârni polemică: bani, sex și socrii, perioadă în care cei doi erau filmați.
Tonul și limbajul corpului, esențiale
Cuplurile au fost apoi analizate. Cercetătorii au urmărit filmul, oferind câte un punctaj fiecărei propoziții spusă de soț și de soție în parte, folosindu-se de un sistem de notare. Fiecare dintre soți primea un punctaj pozitiv dacă folosea un ton plăcut al vocii atunci când se adresa partenerului, dacă reușea să detensioneze atmosfera spunând o glumă, sau dacă folosea un limbaj al corpului care să trădeze afecțiunea. De asemenea, primea puncte negative dacă arăta în comportamentul lui și în tonul vocii, urme de furie, răceală, batjocură și nemulțumire. Punctajul final era afișat pe un grafic, iar rezultatele puse într-un model matematic ce sublinia trăsăturile de caracter care preziceau o căsnicie de succces.
Calmul partenerilor dă stabilitate
Cuplurile au fost apoi monitorizate pe o perioadă de 12 ani pentru a se vedea felul în care căsnicia decurge o dată cu trecerea timpului. "Dacă ambii parteneri sunt calmi în timpul discuției, au experiențe comune și atitudini comune în ceea ce privește anumite subiecte, atunci căsnicia lor este stabilă", a explicat prof. James Murray de la Universitatea Oxford. "Ceea ce mă uimește este faptul că o discuție, uneori încărcată emoțional, poate fi atât de ușor integrată într-un model matematic al interacțiunii în cuplu", a continuat prof. Murray.
Un alt rezultat surprinzător a fost acela că mariajele pot fi clasificate în doar cinci tipuri generale, unele dintre ele stabile, altele nu. Potrivit cercetătorilor, rezultatele testului au o acuratețe de numai 94 la sută, deoarece unele cupluri, deși au o căsnicie instabilă și nefericită preferă să nu divorțeze.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 12 Martie 2012
Stire din Cetățenești : Știi să te pensezi corect?
Pagina a fost generata in 3.2599 secunde