Medicul de gardă

Sughițați exagerat? Mergeți la medic!

499
Sughițați exagerat? Mergeți la medic! - medic-1349040277.jpg

Articole de la același autor

"În ultimul timp, tatăl meu a început să sughițe cam mult și foarte des, durează ceva, ceea ce înainte nu se întâmpla. Are 62 de ani. Din ce cauză poate să sughițe un om atât de mult, cumva de bătrânețe? E ceva normal, cum știm fiecare?" (Mioara Popa).


Potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, ca definiție medicală, sughițul este o contracție involuntară, bruscă și spasmodică a musculaturii inspiratorii, în special a diafragmului, care oprește fluxul de aer și produce un sunet caracteristic. Cât privește vârsta la care faceți referire, doamnă Popa, sughițul poate apărea în orice moment al vieții și la orice vârstă, însă, atenție, îi afectează mai mult pe bărbați. În general, durează secunde sau chiar minute, de obicei cu o frecvență de patru până la 60 pe minut. La bărbați, circa 90% din cazuri au o bază organică, în timp ce la femei, cauza este de natură psihogenă. 

Cauze

Referitor la cauzele care determină apariția sughițului, în majoritatea situațiilor sunt necunoscute, însă poate fi vorba atât de tumori cerebrale, dar și de cauze ischemice sau locale. De asemenea, sughițul poate fi determinat și de leziuni ale sistemului nervos central (boala Parkinson, tumori), de faringită, laringită, suferințe digestive sau iritarea membranei timpanului, dar și de o serie de corpi străini sau din pricina unor medicamente și lista ar putea continua. Având în vedere aceste lucruri, când este vorba despre un sughiț prelungit, care nu cedează, trebuie neapărat să mergem la medic, singurul în măsură să analizeze simptomele și particularitățile cazului și să prescrie un tratament.

Medicul ne-a mai spus că există și o formă de sughiț care nu se mai oprește, ce-i drept foarte rară, care poate dura luni sau chiar ani de zile.

Remedii temporare

Ca trucuri imediate împotriva sughițului se recomandă a se bea un pahar cu apă rece, masaj intens în regiunea cervicală, respirații profunde, repetate, folosirea unei bomboane sau a oțetului, tracțiunea limbii. De regulă, un sughiț trecător cedează în somn.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Iritațiile bebelușului
Luni, 24 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Esofagita netratată duce la ulcer
Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Chistul osos la copii
Joi, 14 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Arsurile din capul pieptului
Pagina a fost generata in 0.4738 secunde