RENUNȚĂ la PENSIA mai mare pentru a primi PACHETE de la Primărie

1040
4

Articole de la același autor

Legea îi permite soțului supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie, dar îndeplinește și condițiile pentru obținerea pensiei

de urmaș după soțul decedat, să opteze pentru pensia mai mare. Și, totuși, unii nu doresc să profite de această oportunitate. Care sunt motivele, aflați în continuare.

De câte ori nu auzim expresia: "Sunt pensionar, mă descurc greu, nu mă ajung cu banii după o muncă de-o viață!"? De câte ori nu auzim pensionari plângându-se că dacă nu și-ar chivernisi fiecare leuț, ar ajunge muritori de foame? Cu toate că expresii de acest gen le-a auzit aproape zilnic din partea mamei sale, cititoarea noastră, D. Mariana, a fost pusă de cea care i-a dat viața în fața unei mari dileme: "Mama e o fire care se plânge toată ziua, dar nu acceptă să fie ajutată nici măcar de mine. Știe că am copii și nu mă dau banii afară din casă… Când trăia tata, se descurca, erau două pensii, acum chiar nu face față. O colegă mi-a spus că ar putea să primească pensia tatălui meu, care era mai mare și să renunțe la pensia ei. Am depus cerere la Casa de Pensii, i s-a făcut un calcul, într-adevăr, a rezultat o pensie puțin mai mare ca a ei. Mama s-ar fi așteptat să primească toată pensia tatei. Acum vrea să depună altă cerere, să renunțe la pensia de urmaș. I-a spus o vecină aflată într-o situație asemănătoare că va ieși în pierdere, din cauză că n-o să mai primească subvenție, nici abonament de transport gratuit, pachetul cu alimente. Eu nu-i permit așa ceva, dar mi s-a spus că mama trebuie să hotărască. La o vârstă nu mai vezi lucrurile corect și mi se pare normal să i se dea, automat, pensia cea mai mare. Eu m-am gândit să duc o hârtie de la psiholog. Mama nu pricepe că ajutoarele astea poate mâine nu le mai primește, orice e posibil!".

Beneficiarul decide

Nu este singurul caz de acest fel, căci exact din raționamente de genul celor prezentate mai sus, unii pensionari ajung să dea pur și simplu cu piciorul șansei de a opta pentru pensia cea mai mare. După cum ne-a explicat Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, dacă după depunerea unor asemenea cereri, din calcule rezultă o cifră inferioară, s-ar putea ca pensia de urmaș să fie mai mică decât cea proprie de limită de vârstă, lucru neanticipat de solicitant la momentul înregistrării cererii. Cu toate că obligația Casei de Pensii este de a procesa dosarul, dacă rezultă o pensie mai mică, solicitantul va fi înștiințat, în scris, despre această situație: "Dacă însă persoana insistă să primească pensia mai mică, o va primi, e decizia ei. E adevărat, motivele țin de calcule personale, oamenii nedorind să-și piardă diverse facilități, gen subvenții, gratuități la abonament, medicamente, pachete alimentare etc.".

Nu se acordă pensia integrală

Cât privește cuantumul pensiei de urmaș, Gabriela Goschin a făcut precizarea că în niciun caz soțul supraviețuitor nu va primi pensia integrală a soțului, cum cred unii, ci doar 50 la sută din valoarea acesteia. Totul, din cauză că valoarea pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător și în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, căci alături de soția supraviețuitoare, pot exista și copii care au acest drept. Pe de altă parte, este de la sine înțeles că nimeni nu are interesul să aleagă între propria pensie și cea de urmaș dacă nu va avea de câștigat.

Comentează știrea

Mircea
6 iunie 2013
Articol de doi bani!

Pornind chiar de la titlul articolului, autoarea Florica Zdru este vadit tendentioasa si alimenteaza opinia unor cititori si comentatori "fideli" ai ideii ca batranii sunt "pomanagii"...primarului.Dar de ce nu vorbti stimata Florica Zdru despre cuantumul pensiilor la care faceti vorbire? Nu cumva pensia mai "mare" este de cativa firfirei, cu care insa se depaseste un plafon impus ptr a primi anumite subventii fara de care nu s-ar descurca? Eu nu v-as dori sa fiti pusa vreodata in situatia sa alegeti raul cel mai mic ptr a supravietui decent. Pentru acest articol,ca cititor fidel, va acord nota 4.

NELU
6 iunie 2013
LA SUBIECT

Felicitari pentru articol. Ne este rusine sa recunoastem, dar, aceasta este situatia.Este ca si o boala, mai intai trebuie sa o recunoasti si apoi sa o tratezi. Am fost, si eu prezent la BALUL dat de Mazare pensionarilor (evident faimoasa ponana electorala), s-au servit fursecuri, sucuri, s-a dat (pentru barbati si o bauturica), adica, s=a organizat ceva. Au ajuns sa fure pana si hartia igienica de la WC, un pensionar era beat manga. Asta a fost Balul. Sa recunoastem si sa ne indreptam

Cititor
6 iunie 2013
Subiectul lui NELU

Domnule Nelu, din ce spui d-ta, participi la balul pensionarilor, faci burta mare cu fursecuri si suc, mai gusti si o bauturica, apoi critici organizatorul ca a facut pomana electorala! Pai nu stiai unde mergi? Probabil ca asteptai sa primesti si felul doi, un mic cu musar, o proteina acolo, si daca nu a fost in meniu te-ai suparat fiindca nu a fost hartie igienica ptr toata lumea si ca unul din pensionari a reusit sa se imbete cu "bauturica" oferita si d-ta nu. Mai bine taceai!

europeanu
6 iunie 2013
Pomenile hotului de mazare

Lasand la o parte ironia e trist sa constatam in ce mizerie umana ne-a bagat pesedeul in frunte cu criminalul ilici.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Social : Banii pentru pensionari, abia la anul!
Pagina a fost generata in 0.3799 secunde