VOX POPULI

"Pietonii-kamikaze" nu mai suportă "batjocura primăriei"

2395
E adevărat, străzile au rămas aceleași, numărul autovehiculelor a crescut foarte mult, trotuarele sunt pline de gropi și blocate aproape în întregime de mașini, pietonii sunt grăbiți, iar șoferii nervoși intră în dialoguri aprinse cu trecătorii.

Dacă astfel de lucruri nu prea își au locul în țările europene civilizate, în Constanța ele fac parte, de ani buni, din cotidian. Sătui de postura de… pietoni-kamikaze și de indiferența autorităților locale, pietonii constănțeni propun înființarea unei "Asociații a pietonilor-kamikaze", care să dea apoi în judecată autoritățile, capătul de acuzare fiind neacordarea de… prioritate vieții!

Politici împotriva trecătorilor
Mariana Nistor (41 ani) impută autorităților locale lipsa de respect față de pietoni, atrăgând atenția că majoritatea trotuarelor, nu neapărat cele din zonele centrale, sunt ocu-pate de mașini, pietonii fiind nevoiți să circule pe carosabil, riscându-și viața: "Cred că e nevoie să facem un referendum prin care să cerem ca trotuarele să revină pietonilor și să ne constituim într-o asociație, ceva de genul ăsta. Cerem Poliției Rutiere să-i amendeze pe cei care parchează pe trotuare. Știm că nu sunt parcări suficiente, dar asta nu mai e problema noastră, pentru așa ceva plătim o armată de angajați ai primăriei! Cerem domnului primar să dispună instalarea unor stâlpi care să împiedice accesul mașinilor pe trotuare, iar panourile publicitare uriașe de pe trotuare să dispară!".

Dialogul… surzilor!
"Încerc, de mult timp, să atrag atenția edililor Constanței că, pe lângă posesorii de automobile care circulă pe străzile orașului, mai sunt și pietoni. Oricum, procentul de pietoni este cu mult mai mare din totalul de locuitori ai orașului. Dacă străzile principale au mai fost asfaltate, străduțele adiacente sunt total date uitării. Nu mai spun de trotuare, care sunt pline de gropi, iar cele care au fost totuși refăcute au fost placate cu dale din piatră, care au devenit adevărate capcane pentru a ajunge cu picioarele rupte la Ortopedie. Aceste dale din piatră cubică se foloseau pentru carosabil, nu la trotuare.
Poate cineva să ne explice de ce pe linia de transport în comun 40 care se întoarce dinspre Mamaia pe b-dul Mamaia, nu există refugii unde să se poată aștepta autobuzele, feriți de ploi, zăpadă, viscol, iar vara, de soarele torid care dogorește cu peste 30 de grade, fără pic de umbră? Aceste refugii există, dar numai pe partea de circulat dinspre Gară - B-dul Republicii - B-dul Mamaia. Și noi, pietonii, avem totuși niște drepturi de care dorim să se țină cont" ("un pieton supărat").

Acrobații… pe bordură!
Ileana Panait (37 ani), este convinsă că autoritățile știu cât de mare este numărul accidentelor care au loc pe trecerile de pietoni, nu rare fiind cazurile când trecătorii sunt spulberați chiar de pe trotuare: "Mi se pare normal să se întâmple asta, din moment ce trotuarele sunt pline de mașini, iar noi, pietonii, facem acrobații pe bordură! Solicităm instalarea unor denivelări pentru încetinirea vitezei în zonele unde sunt școli și grădinițe!"

Moartea stă la pândă pe… zebră!
"De parcă nu ar fi suficiente gropile din trotuare, când e să traversăm pe trecerile fără semafoare, mai încasăm și înjurăturile șoferilor grăbiți și nervoși! Ca să evit situațiile astea, când mă angajam pe trecere nu mă uitam decât înainte. După ce era să mă zboare o mașină chiar de pe zebră, am început să mă uit în stânga și în dreapta chiar pe trecere, spre enervarea șoferilor. La câți oameni au fost loviți chiar pe zebră, se pare că șoferilor le plac pietonii-sinucigași!" – Dorina Timur, 43 ani.

Pieton în timpul liber - șofer de profesie
Alex Ilie este șofer de circa 19 ani și recunoaște că se mai supără pe pietonii care nu traversează pe trecere și îi apar brusc în față: "Lucrez ca șofer la o firmă. După terminarea programului, las mașina în parcare și merg pe jos acasă. Deci știu ce înseamnă să fii pieton, la volan vezi altfel treaba cu pietonii. La fel cum mașina poate fi ucigătoare dacă nu respecți toate regulile, la fel și pietonul te bagă în belea dacă nu respectă el regulile. Problema e că, în Constanța, din cauza trotuarelor pline cu gropi și mașini parcate, cei mai mulți pietoni merg detașați pe carosabil, punându-și viața în pericol, pentru că n-au încotro. Mereu, când încep ziua de lucru mă gândesc la chestiile astea și îmi iau măsurile de protecție pentru cei care circulă pe carosabil. Dar, cât a fost viscolul și zăpada, trotuarele erau necirculabile, practic toți pietonii mergeau pe carosabil. Unii alunecau, alții mergeau fără să se uite în urma lor, de parcă erau sinucigași. Cred că primăria nu a făcut mai nimic pentru pietoni și eu, chiar dacă sunt șofer de meserie, cred că e nevoie de o asociație a pietonilor, eu i-aș numi pietoni-kamikaze, care apoi să dea primăria în judecată pentru că le-a luat dreptul să mai circule pe trotuare. Ne-ar ajuta și pe noi, șoferii, chestia asta și sunt sigur că o să câștigăm, dacă e să ne luăm după regulile UE!".
v v v
Credeți că dacă pietonii se vor organiza într-o asociație, autoritățile vor fi mai receptive la problemele lor?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2567 secunde