Nu-i de joacă!

Peste 200 de boli pot fi transmise de la animale la om!

6519
Peste 200 de boli pot fi transmise de la animale la om! - 99916d4a8f5c6aa065eecaba07e202c0.jpg
Aceste boli (zoonoze) sunt transmise de către animale vertebrate, mamifere sau păsări, câinele nevaccinat rămânând un rezervor inepuizabil de infecție pentru oameni.

Este adevărat că, de când lumea și pământul, câinele este considerat prietenul omului. Cei care, însă, fără să-și dea seama, îl transformă într-un dușman al propriei sănătăți, dar și a celor din jur, trebuie să suporte consecințele faptelor lor. Oare, acești oameni să nu-i fi auzit niciodată pe specialiști că fecalele de câine sunt extrem de periculoase, ele putând duce la îmbolnăviri grave, copiii fiind cei mai predispuși?
În post-scriptum-ul articolului intitulat "Slalom printre… excremente de câine", apărut în "Cuget Liber" din 13 februarie a.c., promiteam cititorilor noștri că vom scrie și despre bolile pe care omul le poate contacta de la animale, respectiv de la câini.
Facem acest lucru astăzi, ajutați de Gheorghiță Mureșanu, doctor veterinar (S.C. GEO ANIMAVET SRL, b-dul 1 Decembrie 1918 nr. 33, Bl L19, sc. A, tel. 0241.62.98.98; 0341.415.777), pornind de la ideea că nimănui nu-i place să meargă prin parc sau pe stradă și să calce în excremente de câine sau de alte animale, de companie sau co-munitare, pentru ca apoi să urce în mașină sau să intre în casă! Cât le ia, de exemplu, proprietarilor de câini să strângă după animalul de companie? Puțin, foarte puțin timp, cu condiția să aibă asupra lor, așa cum de altfel prevede și legislația, mănuși, făraj, pungi de plastic și, ceea ce este esențial, să dorească să facă acest lucru! Din păcate, cei care procedează astfel sunt incomparabil mai puțini față de aceia cărora nu le pasă ce lasă în urmă… prietenii lor. Ca să nu mai vorbim despre câinii comunitari, de a căror soartă nu se ocupă nimeni.

Zoonoze - denumirea generică a bolilor transmise de animale
Înainte de toate, este bine să știți că atunci când auziți discutându-se despre zoonoze, este vorba despre denumirea generică a bolilor care se transmit de la animal la om.

Viroze, bacterioze, parazitoze, micoze
Bolile menționate mai sus, ca și zoonozele, în general, sunt transmise de animalele sălbatice și, în mod accidental, de animalele de companie nevaccinate și care nu fac vizite regulate la medicul veterinar. Aici trebuie subliniată importanța vaccinării animalelelor, atât pentru sănătatea lor, cât și a celor din jur.

Turbarea
Dacă se întâmplă să fim mușcați de un câine care nu este vaccinat antirabic, trebuie să începem urgent serumizarea antirabică. Asta, pentru că turbarea este una dintre cele mai grave boli care pot fi transmise de câine, un argument esențial pentru care vaccinarea antirabică este obligatorie.

Leptospiroza
Un alt vaccin care trebuie făcut la căței este cel pentru leptospiroză - o boală comună omului și animalelor, răspândită pe întregul glob, câinele nevaccinat fiind recunoscut drept o sursă inepuizabilă de infecție la oameni, care se pot îmbolnăvi atât prin contactul direct cu animalele, cât și prin secrețiile și excrețiile provenite de la un animal infestat.

Giardioza
Necazul este că animalele pot dezvolta forme foarte rezistente de giardioză, de cele mai multe ori inaparente clinic. Având în vedere că animalele sunt purtătoarele unor paraziți intestinali pe care îi elimină prin fecale, se recomandă utilizarea mănușilor la manevrarea acestora. De asemenea, chiar și locul mușcăturilor pe care le considerăm ușoare trebuie foarte bine dezinfectat.

Chistul hidatic
Poate proveni de la un câine infestat, dar și de la alimente și zarzavaturi nespălate, de aceea se mai numește și... boala mâinilor murdare. Pentru a evita asemenea situații, este recomandabil să nu lăsăm câinii să bea apă din bălți ori din toaletă și nici să mănânce de pe stradă orice. De asemenea, nu este recomandabil să mâncăm din aceeași farfurie cu câinele.

Eczemele
Sunt des întâlnite și pot fi luate prin contactul direct cu blana, pielea sau secrețiile animalului bolnav, iar babesioza este o altă boală produsă de un parazit, care se transmite prin intermediul căpușelor care reprezintă gazde definitive și rezervor de babesii în natură. Omul se poate infesta prin înțepătura de căpușe care parazitează câinele, de aceea se recomandă deparazi-tarea externă a câinelui.

Important!
Potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, în prezent se cunosc peste 200 de boli cu transmitere de la animale la om.
Pentru a preveni asemenea situații nedorite, dr. Gheorghiță Mureșanu recomandă păstrarea regulilor elementare de igienă, vaccinarea și deparazitarea animalelor. Mai mult, animalele trebuie să aibă un loc special pentru nevoile firești, care trebuie dezinfectat periodic, hrana să fie administrată în recipienți speciali (nu aruncată pe jos), iar apa să fie curată și proaspătă.
Dacă animalele de companie ar putea fi ținute sub control, nu același lucru se poate spune despre cele fără stăpân. Având în vedere cele expuse mai sus, problema câinilor comunitari este imensă, iar cititorii noștri cer autorităților ca ea să fie urgent rezolvată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.276 secunde