Psihologul te ajută

Oglinda spartă aduce șapte ani de ghinion?

33507
2
Oglinda spartă aduce șapte ani de ghinion? - 26decfond4-1324913554.jpg

Articole de la același autor

Perioada sărbătorilor vă sensibilizează cultura legată de superstiții?
V-ați întrebat de ce legarea cununiilor este o superstiție atât de înrădăcinată în mintea românilor? Spargerea oglinzii este un semn rău? Sunt întrebări care i-au preocupat, deopotrivă, și pe oamenii simpli, și pe cei de știință. Pentru că superstițiile care-i apasă pe oamenii din toată lumea sunt multe, cercetătorii în psihologie, etnologie, antropologie culturală, psihoistorie modernă s-au aplecat asupra lor. S-a făcut și un clasament al celor mai studiate superstiții: legarea cununiilor, spargerea unei oglinzi, cusutul pe haine deja îmbrăcate, statul pe colțul mesei sau în picioare, în fața cuiva care mătură. Dacă e să ne referim la spargerea oglinzii, în jurul căreia s-au elaborat nenumărate superstiții, psihologul Alina Pandrea ne-a explicat că izvorul acesteia este extrema prețuire a omului față de propria imagine, pe care nu o poate vedea decât în oglindă, singurul obiect care-i reflectă chipul la indigo: "La români, aceasta este o superstiție de top. Problema e că și alte popoare o cultivă, ele considerând că în oglindă nu se reflectă omul, ci dublura lui, care de multe ori are atribute malefice, iar spargerea oglinzii este un lucru îngrozitor, care aduce șapte ani de nenorociri care se vor abate asupra celui care a spart-o. Cercetătorii au constatat că motivul acestei superstiții vine din credința din moși-strămoși referitoare la faptul că sufletul omului sălășluiește în oglindă și, dacă aceasta se sparge, automat și sufletul este distrus. De aceea, ca să evite consecințele, superstițioșii culeg atent până la ultimul ciob, după care le aruncă pe toate într-un râu sau orice altă apă curgătoare. Mai mult, se știe că la români, după ce moare omul, toate oglinzile din casă se acoperă. Superstiția spune că cel care privește în oglindă atunci când mortul se află încă în casă va fi următorul care va muri, de aceea se ia această măsură".

Detestă superstițiile
Elianei Viscu îi repugnă super-stițiile, pentru ea chestiile de acest gen fiind niște obsesii și-atât: "Superstițiile mă lasă rece. Totuși, când e vorba de spargerea unei oglinzi, lucrurile se schimbă. Asta, pentru că am o prietenă ce-și programase deja nunta, a făcut țăndări oglinda ce o avea în poșetă chiar când negocia meniul la restaurantul unde își programase nunta, apoi au apărut niște neînțelegeri între socrii mari și cei mici, după care și tinerii s-au despărțit și despărțiți sunt și astăzi, după cinci ani. Niciunul dintre ei nu și-a refăcut viața. Toată lumea spune că de la oglindă li se trage, însă eu nu cred asta. Psihologii au vreo explicație la superstiția asta, deplasată, după mine? Chiar mă macină treaba asta!"

Și străinii au studiat superstițiile românești
Potrivit psihologului, dacă, de pildă, în superstițiile anglo-saxone, oglinda spartă înseamnă pre-vestirea unor schimbări grave în rău, la români, ea aduce ghinion sau legarea prin magie a cununiilor. În zone precum Moldova, Oltenia, Muntenia, oglinda spartă este un semn al ghinionului în dragoste, legat de găsirea sufletului-pereche.
Ca o concluzie, psihologul re-comandă să luăm superstițiile moștenite ca pe un simplu semn al unor firi neîncrezătoare, ne-sigure, ușorcomplexate, care au de luptat cu ele însele pentru a-și dovedi că dispun de calități prin care să poate învinge obstacolele ce inerent apar în viața fiecărui om: "Dacă spargi oglinda, este posibil ca, într-adevăr, felul tău de a fi să fie mai emotiv, mai slab și probabil incompatibil cu al partenerului care își dorește alături pe cineva foarte sigur pe sine, care să nu dea im-portanță tuturor fleacurilor".

Biserica respinge superstițiile
Preotul paroh Vasile Vasile, de la Parohia Sfânta Cuvioasa Paras-cheva din Năvodari ne-a spus, din start, că Biserica nu este, sub nicio formă, de acord cu tot ceea ce ține de domeniul purelor superstiții.



Comentează știrea

gabi
25 aprilie 2013
spargerea oglinzi

o prostie cu spargerea oglinzi

rozalia
4 martie 2015
spargerea oglinzi

Seara cand megeam la culcare ,dupa ce am inchis usa la dormitor ,a cazut oglinda de pe noptiera si sa spart ,mentionez ca aceasta oglinda statea acolo de 4 ani ,si niciodata nu a cazut .Era o oglinda de marimea ,,70 pe 50cm,nu era prinsa in perete era fixata pe noptiera .As vrea sa stiu ce semnificatie are acesta.1

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0933 secunde