"Notarul s-a supărat și n-a mai vrut să ne divorțeze!"

911
2

Articole de la același autor

Pentru ca desfacerea căsătoriei prin notariat să fie posibilă, nu este suficient doar acordul de principiu al soților. Dacă ei nu-și asumă și toate efectele divorțului, indiferent dacă au sau nu copii, notarul respinge cazul și recomandă soluționarea în instanță. În materia divorțului, actuala legis-lație cuprinde o serie de facilități, printre care și forma de despărțire prin notariat, abilitat să constate desfacerea căsătoriei prin acord al soților și să le elibereze certificatul de divorț, indiferent dacă au sau nu copii minori născuți din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați. Notarul nu va accepta însă cazurile în care înțelegerea dintre soți privind efectele divorțului nu este perfectă. "La început, soțul a fost de acord să divorțăm la notar. Am fost la un cabinet notarial, am discutat, ni s-a spus ce acte trebuie să aducem și la ce înțelegere trebuie să ajungem. Noi ne-am făcut lecțiile acasă, am stabilit și un program de vizite pentru copil, au fost și cei de la Autoritatea Tutelară în vizită, cum se procedează, a fost totul OK. Când am ajuns la notar să semnăm certificatul de divorț, dintr-o dată, soțul n-a mai fost de acord cu programul de vizite. El este navigator și  ar fi vrut ca atunci când vine acasă, copilul să stea numai cu el, lucru cu care eu nu sunt de acord. Am avut o mică ceartă, iar notarul ne-a spus că el nu ne mai divorțează dacă nu suntem în stare să ne înțelegem, n-avem decât să mergem în instanță. Am mai cerut un termen de gândire, dar ne-a zis că nu se poate, n-a contat că Auto-ritatea Tutelară a fost de acord. În loc să ne ajute să ajungem la o înțele-gere, și-a luat mâinile de pe noi, ca și când ne divorța pe gratis. Nu era obli-gația lui să meargă până la capăt?".
Acordul de principiu, insuficient
Categoric că era obligația notarului să meargă până la capăt cu divorțul, din moment ce s-a angajat în soluționarea lui și, mai mult, s-a ajuns în punctul semnării certifi-catului de divorț, ne-a spus notarul Elena Ion: "Mă îndoiesc că notarul respectiv nu le-a spus, din start, soților că nu le poate desface căsătoria dacă dau cel mai mic semnal că nu s-au înțeles perfect asupra tuturor efectelor pe care le are un divorț, cu atât mai mult dacă există și un copil. Însă, înțelegerea prealabilă trebuie să funcționeze perfect și în cazul divorțului fără copii. Știu cazuri de oameni care au divorțat, astăzi, la notar, iar mâine s-au dus în instanță, pe motiv că le-a picat înțelegerea!". Așadar, ideea că numai acordul de principiu al soților e destul pentru ca notarul să le elibereze certificatul de divorț nu stă în picioare.    
Motivele refuzului
Pentru lămurirea situației, notarul ne-a explicat că procedura notarială de divorț impune respectarea a două condiții. Prima se referă la acordul soților și a doua, la asumarea tuturor efectelor divorțului. Dacă există copii din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați, soții trebuie să convină, printr-un act separat, asupra tuturor aspectelor, cum ar fi cele referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modul de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Cât privește ancheta realizată de Autoritatea Tutelară în astfel de cazuri, fără aceasta, divorțul nu se poate pronunța nici la notar. Însă, indiferent dacă această anchetă este favorabilă, cum a fost și în cazul de față, dacă acordul părinților începe să scârțâie, divorțul se blochează. Din simplul motiv că nu se mai respectă în totalitate acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești. Așadar, orice notar care se va afla în astfel de situații va stopa divorțul, chiar dacă a ajuns în punctual final, recomandând divorțul prin instanța de judecată.


Comentează știrea

christian louboutin shoe box
28 februarie 2014
christian louboutin shoe box

christian louboutin egoutina hidden wedge spiked boots Stiri Cetățenești : "Notarul s-a supărat și n-a mai vrut să ne divorțeze!" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin shoe box http://techmaninstitute.delmonsolutions.com/images/christian-louboutin-zoulou-replica.asp

magic leverag hair rollers
24 mai 2014
magic leverag hair rollers

According to our friends over at Asphalt & Rubber, that's a 10-hp increase from last year. Along with slimmer, more aerodynamic fairings and a bit more battery capacity, the team has hopes of the 529-pound bike rounding the course at an average speed of 115 mph. If it does, that would be a new record and likely enough to put it ahead of all comers. magic leverag hair rollers http://magicleveraghairrollers.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : De câte ori trebuie reînnoit cadastrul
Luni, 04 Noiembrie 2013
Stire din Fun : Prea mult sex, motiv de divorț
Pagina a fost generata in 0.4487 secunde