SEMNALE

"Mi-e frică să deschid un magazin din cauza birocrației și a taxelor!"

1005
Chiar dacă nu și-au pierdut locul de muncă, foarte mulți români au devenit mai atenți cu cheltuielile zilnice și încearcă să-și caute o a doua sursă de venit. Optimismul deschiderii unei afaceri personale dispare însă repede, principalul motiv fiind stufoasa birocrație românească și lipsa de informație a multora din cei care ar dori să intre în breasla micilor întreprinzători. Cel puțin asta reiese din cazul relatat în continuare.

"E greu pe criza asta, dar sunt mulțumit că nu mi-am pierdut locul de muncă. Totuși, soția a intrat în șomaj și, pentru că stăm la casă și avem un spațiu potrivit, ne-am gândit să deschidem un magazin modest, la care să vândă soția mea, iar eu să mă ocup de aprovi-zionare după ce vin de la muncă. Nu mă aștept să mă îmbogățesc, dar noi suntem în stare să ne mulțumim și cu un câștig mic. Un cumnat care a vrut să-și deschidă și el o afacere în curtea lui m-a descurajat, speriat că trebuie făcute multe hârtii, ba că ar costa mulți bani, ba că e prea complicat și chestii din astea. Adevărul e că la comerț mă mai pricep, nu pot să zic eu acum că sunt mare expert, dar m-aș descurca și cu aprovizionarea, și cu vânzarea. Toți mă descurajează că, pe criză, comer-țul a picat cel mai tare. Așa o fi, dar dacă nu te arunci la adaos co-mercial mare și te mulțumești cu un câștig modest, eu cred că ar putea să meargă, mai ales atunci când nu plătești chiria. Pentru că, dacă e să fim cinstiți, toți comer-cianții se plâng din cauza chiriei. Dar nici nu sunt de acord să nu încerc și să mă culc pe o ureche și să dau vina pe criză! Rugămintea mea către dumneavoastră ar fi să mă ajutați cu niște informații corecte despre actele de care am nevoie și taxele pe care va trebui să le plătesc pentru a deschide un magazin comercial și dacă ele costă mult și cât durează? Vă mulțumesc din suflet și vă asigur că sunt cititor al ziarului Cuget liber de ani de zile și îl apreciez foarte mult. Vă doresc sănătate!" - D. Mitroiu, 49 ani.
v v v
Ca să vă puneți în practică ideea, consilierul juridic Carmen Gigică ne-a explicat că va trebui să înființați un SRL care să aibă ca obiect activitatea comercială. Este adevărat că trebuie să urmați câțiva pași… birocratici, dar dacă vă doriți cu adevărat să vă îndepliniți visul, veți putea trece cu ușurință peste acest aspect. Tot ce trebuie să faceți este să vă ocupați de întocmirea unui dosar, pe care să-l de-puneți apoi la Registrul Comerțului, de unde veți obține certificatul de înmatriculare al societății.
Dosarul pentru deschiderea unei societăți comerciale trebuie să conțină următoarele: l Dovada rezervării unei denumiri a societății l Dovada actului de proprietate al spațiului l Declarație pe proprie răspundere a asociaților și administratorilor l Cazierele fiscale ale asociaților și administratorilor l Specimen de semnătură l Dovada depunerii capitalului social l Actul constitutiv al societății.
Este important să știți că toate actele de mai sus trebuie să fie autentificate și înregistrate de către un notar sau avocat, iar dacă apreciați că nu vă puteți descurca de unul singur, nimeni nu vă împiedică să împuterniciți o altă persoană, chiar din familie (ideal ar fi să aibă studii juridice), care să se ocupe de întocmirea dosarului în cunoștință de cauză.
În ceea ce privește durata demersului, din momentul depunerii și acceptării dosarului la Registrul Comerțului, în termen de trei zile vă puteți ridica certificatul de înmatri-culare al societății, pe baza căruia să vă înregistrați apoi la Administrația Financiară.

Taxele percepute
Referitor la costurile pe care va trebui să le suportați, pentru depunerea actelor la Registrul Comerțului veți plăti aproximativ 400 – 500 lei. De asemenea, pentru actul constitutiv al firmei care trebuie atestat de un avocat veți plăti circa 250 lei. De regulă, costurile nu sunt atât de mari încât să-i descurajeze pe cei care doresc să-și deschidă mici afaceri.
Vă dorim multă baftă!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 16 Martie 2010
Stire din Cetățenești : Fotografii de la cititori
Pagina a fost generata in 1.7905 secunde