Locul de veci, "amenajat" după cum dorește concesionarul?

953
Locul de veci,

Articole de la același autor

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a cimitirelor de pe raza municipiului Constanța, aprobat de Consiliul local, lucrările de construcții funerare care se pot executa depind de durata contractului de concesiune.

Cimitirele de pe raza municipiului Constanța sunt considerate instituții de igienă publică. În ceea ce privește lucrările de înhumare, deshumare, reînhumare, acestea trebuie să se facă numai de către societatea câș-tigătoare a licitației privind activi-tatea de întreținere a cimitirelor, cu respectarea normelor sanitare antiepidemice și în baza tarifelor stabilite în conformitate cu preve-derile legale, afișate la loc vizibil. De precizat că cimitirele de pe raza municipiului Constanța sunt contro-late de Serviciul Administrare Cimitire din Primăria Municipiului Con-stanța, cu respectarea regulamen-tului aprobat de Consiliul local.

Din cauză că unii concesionari consideră "exagerat" acest regu-lament, apar tot felul de discuții când se pune problema realizării unor lucrări funerare: "Am înțeles că sunt niște reguli, că nu tu ești proprietarul, dar nu pricep de ce unii sunt obligați să facă imediat criptă, cavou, cruce, care costă o avere în ziua de azi, că n-ai voie să pui orice, iar la alții nu le cere nimeni așa ceva. Cel mult fac un gard acolo… Cred că e de bun simț ca orice om care a semnat un contract de concesiune să împrejmuiască locul, să pună o plăcuță cu numele titularului de contract, nicidecum să fie obligat să-l amenajeze după cum cere admi-nistrația. Maria Ion".

"Eu nu am nimic cu… groapa vecinului, dar propun ca locul de veci să fie amenajat după cum vrea și își permite financiar concesionarul și, mai ales, când își permite. Ing. D. Popescu".

Lucrările, în funcție de durata contractului

În primul rând, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a cimitirelor, aprobat de Con-siliul local, în principiu, lucrările de construcții funerare subterane și supraterane se execută cu obținerea avizului/autorizației de construire eliberat de Primăria Muni-cipiului Constanța, Direcția de Gospodărire ComunaIă, Serviciul Administrare Cimitire/Direcția Urbanism. În al doilea rând, este bine de știut că aceste lucrări trebuie să respecte niște reguli, care sunt diferite, stabilite în funcție de durata contractului de concesiune.

Concesiune pe 7 ani

La locurile de înhumare atribuite în concesiune pe o durată de 7 ani, se execută numai borduri și semne de căpătâi, fără a fi nevoie de aviz ori autorizație de construire.

Concesiune pe 25 de ani

La locurile de înhumare atribuite în concesiune pe o durată de 25 de ani, se execută lucrări subterane constând în cripte betonate cu 2-3 nivele, cu semne de căpătâi - în baza avizului de construire eliberat de Direcția Gospodărire Comunală, Serviciul Administrare Cimitire.

Concesiune pe 49 de ani

La locurile de înhumare atribuite în concesiune pe o durată de 49 de ani, se pot executa lucrări de natura celor menționate mai sus, cât și alte lucrări, cum ar fi: lespezi, lucrări de artă plastică (în baza avizelor Direcției Gospodărire Comunală și Direcției de Urba-nism), obeliscuri, cavouri și capele (în baza autorizației de construire).

Lucrări interzise

Potrivit aceluiași regulament, este interzisă depozitarea în cimitir a oricăror materiale de construcție, stingerea varului, cioplirea pietrelor, a lemnelor, prepararea betonului, precum și efectuarea oricăror lucrări pregătitoare. Astfel, la locul construcției, se va aduce materialul pregătit și numai în cantitățile necesare pentru îmbinarea pieselor sau pentru turnare, asigurându-se zilnic cură-țenia locului. De asemenea, săpăturile de pământ efectuate în vede-rea executării de cripte se vor executa numai de către prestatorul activității de întreținere și funcționare a cimitirului, cu achitarea contravalorii lucrării de către titularii locului de veci.

Cât privește avizele de construcții funerare pentru cripte, acestea se eliberează de către Serviciul Administrare Cimitire, numai după achitarea costului săpăturii de către beneficiarul lucrării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4868 secunde