Găluște cu prune, un desert de irezistibil

3399
Găluște cu prune, un desert de irezistibil - img0462-1348260335.jpg
Această delicioasă și specială rețetă face parte din moștenirea austro-ungară, de acolo de unde provin și papanașii fierți. Rețetă de toamnă prin definiție, găluștele cu prune se pregătesc cu fructe proaspete, dar se pot găti și în afara sezonului, cu prune uscate (fără sâmburi). Porții: aproximativ 30 de bucăți. Timp de preparare: 90 de minute. Ingrediente pentru aluat: 1,2 kilograme cartofi sfărâmicioși, 500 grame făină, 150 grame zahăr pudră vanilat, 3 linguri ulei, 2 ouă, un vârf cuțit sare. Ingrediente pentru umplutură: 1,2 kilograme prune, 100 grame zahăr brun, 2 linguri scorțișoară măcinată sau 350 grame prune uscate fără sâmburi (hidratate și îndulcite) sau 250 grame de prune uscate fără sâmburi, 2 linguri rom, 100 grame de zahăr, 2 linguri scorțișoară pentru finisare, 3 linguri de unt, 200 grame pesmet, 2 linguri rase de scorțișoară, 4-5 linguri de zahăr. Mod de preparare: În mod tradițional, această rețetă se prepară din prune proaspete. Totuși, se poate face și în afara sezonului, folosind prune uscate, fără sâmburi. Cel mai simplu este să folosiți prune hidratate (dulci și elastice), care se găsesc în marile supermarketuri. Dacă prunele sunt foarte uscate, hidratați-le în apă caldă (cât să le acopere) cu zahăr, scorțișoară și puțin rom, timp de 30 de minute. Spălați cartofii cu tot cu coajă și puneți-i la fiert în apă cu sare până devin sfărâmicioși (aproximativ 40 de minute). Scoateți sâmburii prunelor, cu grijă să nu le rupeți și puneți în fiecare jumătate linguriță de zahăr brun și puțină scorțișoară. Goliți apa de pe cartofi și lăsați-i să se răcorească puțin. Curățați cartofii, cât sunt calzi, și treceți-i prin răzătoarea mare sau pasați-i. Amestecați cartofii cu făină, ouă, ulei și zahăr pudră vanilat, până obțineți un aluat moale dar care se dezlipește de pe degete. Dacă e cazul mai adăugați făină sau puțin ulei. Întindeți aluatul pe o planșetă cu făină într-o foaie de trei-patru milimetri grosime.

Împărțiți aluatul cu un cuțiț sau o rolă în pătrățele de 3-4 degete lățime.

Puneți câte o prună pe fiecare pătrat și strângeți aluatul de jur împrejurul ei până obțineți o sferă. Modelați găluștele astfel încât prunele să fie poziționate în mijloc iar aluatul să fie uniform distribuit. Rumeniți pesmetul cu unt amestecând constant, la foc mic, cu mare atenție să nu îl ardeți. Pesmetul se va umfla și va prinde o culoare frumoasă. La sfârșit, adăugați zahărul și scorțișoara. Fierbeți găluștele în apă cu sare pentru circa zece minute, până când găluștele se ridică la suprafață.

Scoateți găluștele cu o spumieră și scurgeți-le de apă, apoi treceți-le

prin pesmet. Găluștele cu prune se servesc calde dar și reci, simple sau cu smântână și dulceață.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar creștin ortodox
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Nu luați analgezice în exces!
Pagina a fost generata in 2.9302 secunde