Fără repartitoare, "jalea e și mai mare"!

3889
12
Fără repartitoare,

Articole de la același autor

Nu știm pe ce experiențe s-a bazat neamul românesc când a născut proverbul "Rău cu rău, dar mai rău e fără rău…", însă e cert că acesta a prins, de sute de ani, și ne servește și azi.

Iar răul la care facem astăzi referire este prețul astronomic al gigacaloriei, ce pare de nestăvilit la Constanța. Cu o asemenea pacoste pe cap, abonații cu venituri limitate încearcă tot felul de experimente, doar-doar vor plăti mai puțin. Un experiment de acest gen au încercat și locatarii blocului AV38, din Constanța. Având în vedere controversele pe tema eficienței repartitoarelor, ei și-au propus să renunțe la contoare, în speranța că vor plăti mai puțin în sistem paușal. Că lucrurile nu au stat deloc așa ne-a spus Daria Marin: "În 2005, am semnat un contract de montare repartitoare cu Elsaco, neștiind cum se face calculul. Ar fi multe de spus, esențial este că toți locatarii am ajuns la concluzia că și cu repartitoare ne omoară facturile, mai ales că nici nu prea avem căldură în apartamente. În vara lui 2011, am hotărât să renunțăm la repartitoare și să plătim la paușal. Pentru că aveam enorm de plătit, s-a hotărât să revenim la repartitoare. Am rămas pe paușal numai două apartamente. Adevărul e că fără repartitoare, jalea e și mai mare. Ca atare, am cerut și eu Elsaco să revin la repartitoare și a rămas ca luna aceasta să mi se calculeze căldura pe baza lor, ceea ce nu s-a întâmplat. La două camere (45,31 mp), cu subvenție, pe ianuarie am avut de plată 664,34 lei la căldură. De la Elsaco mi s-a spus că n-au putut să ia în calcul nu știu ce, dar la vecinii mei cum s-a putut și la noi nu se poate? Mai mult, nu înțeleg de ce la un locatar de la parter apar zero unități la căldură, iar la altul, 4,5 unități? Unul e președinte și celălalt e vicepreședinte la asociație! Au venit în control de la Elsaco, dar nu s-a schimbat nimic".

"A făcut cererea târziu"

Administratorul asociației de proprietari, Cristalia Enciu, ne-a spus că asociația nu se implică în aceste calcule, ele fiind exclusiv obligația firmei de repartitoare, care evaluează costurile pe baza fluturașilor pe care locatarii înregis-trează propriile consumuri: "Proble-ma doamnei Marin este că n-a fă-cut cererea mai repede, am înțeles că de la 1 februarie va intra pe repartitoare". Referitor la suspiciu-nile privind numărul mic de unități pentru două apartamente, președin-tele asociației, Nicușor Carabulea, ne-a confirmat situația, însă atâta vreme cât firma de reparti-toare face împărțirile, nu are nicio răspundere în acest caz: "Am dat fluturașul cu numărul de unități consumate, Elsaco a împărțit, a calculat, eu am plătit cât au stabilit ei".

"Nu facem poliție în casa omului!"

Ionuț Buda, din cadrul firmei constănțene de repartitoare, ne-a explicat că, urmare cererii depuse, Daria Marin urmează să achite căldura pe baza repartitoarelor în luna februarie: "Dânsa mi-a cerut retroactiv. Se poate, dar cu con-diția să plătească toate unitățile de la începutul sezonului până acum, pentru că eu nu am cum să determin ce consum a avut. Regula asta e valabilă pentru toată lumea. Vecinii la care se referă au plătit retroactiv, dânsa nu vrea. Nu putem face pentru nimeni concesii". Oricum, Elsaco nu este răspunzător de consumul pe care îl declară abonații și nici nu poate să facă poliție în casa omului, aici trebuie să intervină asociația de proprietari, să facă verificări periodice, ne-a mai spus Ionuț Buda. Un lucru este cert: din cauza prețului astronomic al gigacaloriei, oamenii fac economii drastice, dovadă că sunt foarte mulți care transmit zero unități pe repartitor. 

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Mambo
29 februarie 2012
Să-l pupați undeva....

Să-l pupați undeva pe mârlanul de mazăre că voi l-ați votat, boșorogilor. El e în Brazilia la carnaval cu târfele după el iar voi vă dați cu "capu' de pereți" că nu aveți cu ce plăti căldura. Orașul ăsta suferă din cauza boșorogilor care și-au vândut votul pentru un pachet cu alimente, plătit din buzunarele constănțenilor care muncesc și plătesc taxe și impozite. Pe viitor eu unul v-aș interzice să mai votați, că ați ajuns o pacoste pentru tinerii din acest oraș. Cu toate că vă urăsc, totuși vă dau un sfat vouă boșorogilor : "băgați sub plapumă să vă încălziți pachetul primit de la mârlanul drogat mazăre și închideți caloriferele" !

Geo
29 februarie 2012
Curiozitate

Oare Mambo a fost născut sau fătat de de o cățea nebună și râioasă? Pe acest ,,mârlan,, cum îi spui tu, l-au votat 70% dintre constănțeni și nu toți au fost bătrâni. Sunt convins că la prezidențiale tu ai votat cu Băsescu iar acum te înjură peste 70% din populația țării. Oare ai fost drogat?

admirator
29 februarie 2012
In mod normal,

in listele cu sumele de plata, trebuie sa se treaca si suma la caldura si "index"-ul repartitorului. Care poate fi verificat. Dar acest lucru se..."uita"peste tot. Prin urmare, abuzurile se tin lant. Dar este net superior repartitorul, fata de sistemul pausal. De ce credeti ca a aparut (de unde? de cine sustinuta?) ideea desfiintarii repartitoarelor? Am stat in citeva apartamente cu pausal: frig si sume triple de plata fata de repartitoare.

unu
29 februarie 2012
pt. geo

mai geo nu te mai umfla ca l-au votat 70% pe mazarica al tau,ca l-au votat 70% din 30% prezenti la vot adica........bosorogii.

Titi
29 februarie 2012
caldura ff scumpa

Nu e vorba de pausal.Fiecare bloc are la subsol montat un gigacalorimetru care se foloseste la calcularea sumei de plata, care este repartizata fie pe baza repartitoarelorfie proportional cu suprafata de schimb de caldura a caloriferelor pentru blocurile unde nu s-au montat repartitoare.Aud si eu ca la unele blocuri fara repartitoare se plateste mai putin si in case este foarte cald.Este ceva destul de ciudat. Problema este insa PRETUL FOARTE MARE AL GIGACALORIEI, dublu fata de alte judete care nu au CET-uri asa de performante ca al nostru,ca te si intrebi cum este posibil ca un primar asa de atent cu populatia( vezi pachete pentru batrani, vezi teapa ,,blocuri ieftine pentru tineret"unde nu poti sa te muti nefiind terminate la interior) sa imparta populatia in saraci si bogati la plata caldurii in loc sa pretinda ,,consilierilor"care au acceptat valoarea enorma a gigacaloriei sa revina asupra calculelor si de ce nu sa le publice in presa pentru a fi cunoscute si de noi populatia platitoare.

Patraulea
29 februarie 2012
curiozitate

Esti dus rau cu pluta.Fa un calcul : cati s-au prezentat la vot si cati "bosorogi" sunt in Constanta.Surpriza ,cat casa.Suntem condamnati de pensionari ( pentru un pui si o sticla de ulei )sa -l avem pe mazare

Răspuns la: Curiozitate
Adăugat de : Geo, 29 februarie 2012
Oare Mambo a fost născut sau fătat de de o cățea nebună și râioasă? Pe acest ,,mârlan,, cum îi spui tu, l-au votat 70% dintre constănțeni...
Mambo
29 februarie 2012
Ptr. Geo de la nr.4

Măi Geo semi-analfabetule, nu vezi că ești prost !. Câte clase ai, una mai mult ca trenu' ???. Ști măi papleacă cât înseamnă 68% din 30% câți s-au prezentat la vot ???. Tu ai avut carte de aritmetică în clasele primare ? Vai de capu' tău de țărănoi !!!. Pupăl în continuare pe drogatul mazăre și umflatu' bălos constantinescu. Cine se aseamănă se adună (!!!) prostimea României.

Mambo
29 februarie 2012
Ptr Geo de la nr.2

Scuze, rectific. Ptr Geo semi-analfabetul de la nr. 2.

ionica
29 februarie 2012
Caldura...

Repet: cei de la ziar,ajutati populatia orasului publicand numele tuturor celor care au avizat pretul gigacaloriei ,sa stim cum vom VOTA !

Răspuns la: caldura ff scumpa
Adăugat de : Titi, 29 februarie 2012
Nu e vorba de pausal.Fiecare bloc are la subsol montat un gigacalorimetru care se foloseste la calcularea sumei de plata, care este repartizata fie...
10. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4842 secunde