Puncte de vedere

Elevii bagă strâmbe uniformelor școlare obligatorii, părinții și profesorii salută ideea!

2371
1
Elevii bagă strâmbe uniformelor școlare obligatorii, părinții și profesorii salută ideea! - 4e4215998a0d0d85a8e41affafea26c4.jpg
Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru introducerea uniformelor școlare obligatorii în învățământul primar și gimnazial, venind astfel în întâmpinarea părinților și a profesorilor, care speră că, în sfârșit, elevii vor conștientiza că vin la școală, nu pe podiumul de modă,
iar "polarizarea socială și morală vor dispărea".

Ultima cercetare (din toamna lui 2010) a Institutului Român pentru Evaluare și Strategie arată că, în timp ce părinții și profesorii își doresc din nou uniforme obligatorii în școli (84%), majoritatea elevilor resping ideea, considerând-o de sorginte comunistă. Inițiatorul proiectului atrage atenția că atitudinea ostilă față de uniforma școlară a fost una indusă, în țările civilizate, uniforma continuând să fie un motiv de mândrie pentru elevii școlilor respective, aspect de care elevii noștri nu prea vor să audă.
l "De când aștept eu ziua asta! Uniformă trebuie și la liceu. Poate o să am și eu o relație mai normală cu fiică-mea, care numai țoale de firmă visează. Mi-e rușine cum se îmbracă, dar nu pot să o stăpânesc!" (Mirela D., 43 ani).
l "De ce în școlile din Vest nu e rușine să porți uniformă, iar la noi, până și puștii din primară au alergie la ea? S-a auzit de școli de prestigiu din lume, chiar universități, care au însemnele lor? La noi s-a sărit orice limită, asta înseamnă democrație? Ori de câte ori am ridicat personal problema asta, am fost ridiculizată. Și de cine credeți? Chiar de elevi, că se cred deasupra tuturor! Sper ca, măcar acum, politicienii să vorbească aceeași limbă și să aprobe legea, că am ajuns de râsul lumii!" - este de părere o profesoară din Constanța.
l "Eu am o soră în Australia, plecată din 1990. La ei n-a fost comunism, dar uniforma a fost mereu obligatorie și nu se mai plânge nimeni din asta. Ea a tot venit în România și s-a crucit când a văzut cum se îmbracă elevii. Pentru asta nu le dă vină copiilor, ci ministerului, care nu s-a implicat să facă ordine. Bine că le-a venit mintea! Fata mea e studentă acum, dar cât a fost în școală, mi-a scos peri albi. Acum i-a luat-o pe urmă o nepoată, care, la nouă ani, face un scandal pe țoale, de nu s-a văzut! Să se dea mai repede legea asta, până nu înnebunesc părinții fără bani mulți!" (Speranța P.).
l "Vreau uniforme în școli! Știu că mulți colegi le bagă strâmbe, dar eu abia aștept să scap de grija hainelor, mă stresează chestia asta în fiecare zi. M-am săturat și de fițe, cum se dau unii mari cu țoale de firmă, iar cei care n-au bani se simt nașpa. Plus de asta, avem colege mai elegante decât doamnele profesoare. Unele vin cu alte haine de acasă, apoi se schimbă la toaletă. E cam aiurea, să se bage uniforme, dar să ne alegem noi modelul și materialul!" (Anca, elevă).
l "Că debandada în școli a început după Revoluție, e clar. Întrebarea e de ce continuă? Atunci era ceva nou, să faci ce vrei, să vor-bești liber, era după trauma comunistă. După 20 de ani, au dispărut traumele comuniste, dar au apărut altele, și mai și! Pentru că e o mare traumă pentru copilul care nu-și permite țoale ca lumea, la fel cum traumă e și pentru părinții fără dare de mână. Chiar dacă nu-ți cere copilul, vezi tu ce-i în jur și suferi. Și eu, și fetele mele, eleve, suntem de acord cu uniformele, dar ar fi bine să se plătească în rate sau poate să ne sponsorizeze cineva, ceva de genul ăsta. Au mai fost încercări și în alți ani, poate că de data asta e ceva serios, să vedem!" – E. N. (39 ani).
Considerați că s-a întrecut măsura în ceea ce privește ținuta vestimentară a elevilor și că proiectul privind introducerea uniformelor obligatorii trebuie aprobat?

Comentează știrea

http://www.causes.com/causes/566458-impotriva-uniformelor-scolare
2 august 2011
http://www.causes.com/causes/566458-impotriva-uniformelor-scolare

"Din pacate dl. Cezar Preda recidiveaza... Se aproprie alegerile si politicienii cauta disperati subiecte care se preteaza la populisme ieftine (chiar gratuite, daca se poate). Pe banii parintilor, dl. Preda crede ca invatamantul va fi reformat daca elevii se vor imbraca in uniforme si vor arata ca si cum scoala si-ar fi facut datoria. Parintii (pe banii lor) se vor induiosa de fotografia in care odraslele lor arata exact ca niste elevi adevarati care chiar au beneficiat de educatie. Profesorii sunt fericiti ca parintii inghit galusca si calitatea educatiei furnizate de ei pe banii contribuabililor nu mai conteaza. Forme fara fond, forma in loc de fond: uni - forma in loc de educatie, abureala politica in loc de reforma reala. Ma tem ca dl. Preda nici macar nu pricepe cat de toxic este demersul sau si chiar crede ca uniformele scolare vor creste procentul de promovati la BAC. Cred ca trebuie sa dam un semnal ca asteptam altceva de la politicieni, aceasta cauza avanseaza prea incet pentru ca presupune o dezbatere reala. Toata lumea este de acord cu salvarea copacilor si impotriva cancerului si oricine poate striga "jos Basescu" Este nevoie de ceva mai mult si anume de o atitudine ! Promovati aceasta cauza prin toate mijloacele, incercati sa va convingeti prietenii, colegii, parintii, pe oricine care, din comoditate, va fi tentat sa zica : "Bravo, avem nevoie de uniforme, scoala romanesca va fi la fel ca inainte" Nu vrem ca scoala romanesca sa se intoarca in timp, nostalgia "ordinii si disciplinei" ceausiste este inca o toxina activa, un drog halucinogen pentru toti cei care nu vor sa gandeasca si mai cred ca defilarea in pas cadentat tine loc de egalitate sociala."

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.153 secunde