SEMNALE

Dezbaterea moștenirii prin instanță poate fi mai ieftină decât prin notariat

15597
10
Dezbaterea moștenirii prin instanță poate fi mai ieftină decât prin notariat - 4780babd00505597e4b63e5fee2485da.jpg
"Am nevoie de ajutorul dumnea-voastră: socrul meu a decedat acum cinci luni, în urma lui rămânând trei băieți din aceeași căsătorie și o avere formată dintr-o casă cu curte, un teren agricol de nouă hectare și o mașină. De înmormântare și toate cheltuielile de până acum s-a ocupat mai mult fratele mai mic al soțului meu, pentru că așa a vrut el, fiind cel mai înstărit dintre toți. Ne-a spus că nu are pretenții în plus la moștenire, dar refuză să vină cu noi la notar ca să dezbatem succesiunea. De fapt, el pe față se arată mulțumit, însă pe la colțuri cârcotește destul de urât despre noi. Și mai nemulțumită pare nevasta lui, care tot spune că lor li s-ar cuveni mai mult din avere, că au ei nu știu ce acte de la socrul meu.
Mai e puțin și trece termenul de șase luni și ne e teamă că notarul o să ne ceară taxe și mai mari. Eu nu înțeleg pe ce se bazează taxele astea atât de mari pe care le cer notarii, nu neapărat pentru moșteniri, dar și pentru tot felul de alte acte de care omul are nevoie? Eu am o prietenă care a făcut împrumut la bancă pentru ca să plătească taxele de succesiune la notar.
Vă rog din suflet să ne deschideți o cale prin care să cheltuim cât mai puțini bani, că eu una mă pot aștepta la orice de la acești cumnați ai mei. Vă mulțumesc și îmi cer scuze pentru deranj" - Lica G., 51 ani.
v v v
Indiferent care ar fi compunerea masei succesorale (un spațiu de locuit, un teren, un autoturism etc), consilierul juridic Carmen Gigică ne-a explicat că deschiderea succesiunii poate fi făcută pe două căi: fie prin notariat, fie prin instanța de judecată de la ultimul domiciliu al defunctului.
Atenție! Cu atât mai mult în situația în care există suspiciunea că între moștenitori sunt neînțelegeri, este indicat ca aceștia să adreseze direct acțiunea de chemare în judecată pentru dezbaterea succesiunii la instanța de la ultimul domiciliu al defunctului!
Motivul este simplu: în asemenea condiții, este evident că, până la urmă, moștenitorii vor avea nevoie de un avocat care să le acorde asistența juridică necesară pentru depășirea neînțelegerilor. Astfel, în loc să plătească și un notar public, și un avocat, prin solicitarea dezbaterii succesiunii în instanță se va plăti numai avocatul.

Procedura de urmat
Deci, dacă există cea mai mică suspiciune că moștenitorii nu se înțeleg, este recomandat ca ei să adreseze direct acțiunea de chemare în judecată la instanța de la ultimul domiciliu al defunctului, întrucât dacă adresează cererea unui notar, există riscul ca acesta, în temeiul Legii notarilor publici și a activității notariale, să procedeze la suspendarea dezbaterii succesorale. Or, este bine să se știe din start că banii pe care i-ați achitat la notar nu pot fi restituiți.
Pentru deschiderea succesiunii în instanță, moștenitorii se pot adresa unui avocat în vederea redactării acțiunii și, eventual, a acordării de asistență juridică.

Comentează știrea

iorga liviu
22 august 2011
in urma cu zece ani mia murit tatal si noi suntem cinci frati acum toti frati vor sa le de parte cuventa unui nepot dar eu am titlu de proprietate pe partea mea ce se poate daca eu nu ma duc la tribunal pt a da semnaturapt dezbaterea mosteniri

gorneanu verginica
3 noiembrie 2011
un cost aproximativ fiind singura mostenitoare

Buna ziua, Numele meu este GORNEANU VERGINICA ( FOSTA GAVRILA) IN URMA DIVORTULUI , foarte amiabil doar numele l-am schimbat... dupa decesul mamei mele as dori un pret estimativ la un apartament cu 3 camere in cartierul Drumul Taberei si care sunt actele necesare pentru succesiune.care este termenul de succesiune de la deces Va multumesc si va doresc o zi buna

PUIU OFELIA
23 noiembrie 2011
MOSTENIRE

Buna ziua, Va rog tare mult sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema. Mama mea a decedat acum doua saptamani ,tatal a decedat acum 11 ani, mai am trei surori, cat au trait parintii nu s-a dezbatut nici o mostenire( o casa ,in care acum locuiesc copiii mei, si un teren )Surorile mele pe langa terenul care s-a impartit doar intre ele doua pentru ca mie sa-mi ramana casa au pretentie acum si la casa desi mama mea le-a spus ca eu trebuie sa raman in casa deoarece am avut grija de ea.o problema ar fi ca nici una dintre noi nu are acelasi nume pe certificatul de nastere , eroarea fiind de la primarie . Cum am putea rezolva aceasta situatie mai usor. Va multumesc!

Ana S.
3 decembrie 2011
succesiune

Buna ziua! Va rog respectuos sa-mi dati un sfat. Tatal meu a murit in ian acest an. In urma lui a ramas sotia supravietuitoare, fiul din a doua casatorie, si eu fiica din prima casatorie. Am incercat sa ne integem la un notar dar nu s-a putut, eu carnd in final suspendarea dosarului pentru a imi cere drepturile in instanta! Spuneti-mi va rog in cat timp trebuie sa fac asta, trebuie intr-un termen limita, sau cum se face?! Nu stiu daca sunt in situatia financiara sa deschid o actiune atat de mare mai ales ca sunt multe de impartit si multe expertize de facut, si vroiam sa stiu cat timp am pana a trebui sa fac acest lucru, eu fiind cea care a suspendat dosarul la notar! Va multumesc anticipat!!

Annia
20 aprilie 2012
succesiune

Buna ziua, cum pot afla daca soacra si cumnata au facut dezbaterea succesorala dupa moartea socrului meu(2011), in conditiiile in care fiul meu este mostenitor de pe urma tatalui (sotului meu)decedat 2010 si fiul meu are o parte din averea socrului.

cristi
7 mai 2012
mostenire

buna ziua! o sa fiu scurt, ca sa nu va ocup timpul. sunt unicul fiu la parinti ,ambii decedati( tata in 1989) din partea tatalui sunt 12 ha de teren agricol,4 frati, titlul de proprietate pe numele bunicului dinspre tata. am mers la primaria din comuna tatalui si este scris pe titlul de proprietate numai numele celorlalti 3. eu nu am stiut de acest pamant. am inteles ca numai am dreptul ca nu am depus cerere in 1990. asta inseamna ca am renuntat de buna voie. asa mi-au spus cei din primarie si un avocat. mai pot face ceva ,sau nu am dreptul? multumesc anticipat, o zi buna!

catalina
11 mai 2012
mostenire

buna ziua!bunicul meu a decedat acum 4 ani si bunica acum o luna.aveam in banca niste bani care erau pe numele ei si eu eram imputernicita.cand m-am dus sa-i scot mi s-a zis k eu nu mai am dreptul si sa vin dupa dezbaterea mostenirii.tatal meu a fost singurul lor copil.suma din bank nu este foarte mare.pe mine m-ar interesa dak se merita dezbaterea mostenirii pentru acei bani din bank.km kt ar costa in mare actele astea.va multumesc

upalex
11 iunie 2012
sucesiune

la 1 an sau la 6 luni costurile de dezbatere de mostenire sunt mai mici

marian
16 iunie 2013
mostenire

Buna ziua.. tatal meu a murit pe 14/04/2013 si a ramas mama cu 3 copiii....inainte sa moara tata au daramat casa batraneasca si au construit una un pic mai mare si mai inalta decat era cea veche...dar nu au facut nici un proiect la casa noua.. ce trebuie sa facem acuma in vederea dezbaterii mosteniri si cat ar costa....va multumesc

AURICA BACIU
23 mai 2014
MOSTENIRE

BUNA ZIUA...SOCRII MEI SINT MORTI DE 25 DE ANI.EU SI SOTUL TRAIM IN CASA LOR DE CIRCA 30 DE ANI.SOTUL MEU MAI AVEA UN FRATE E MORT SI EL COPII FRATELUI AU DREPTUL LA MOSTENIRE SOCRILOR MEI NOI PLATIM IMPOZITU PE CASA SI PAMANT VA MULTUMESC MULT

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4227 secunde