Veterinarul pe recepție

De ce tușesc câinii

828
De ce tușesc câinii - 8novcainituse-1352386530.jpg
"E pentru prima dată când am câine, iubesc aceste animale dar nu prea le știu secretele. Ceea ce mă sperie este că tușește, nu mi-am imaginat că și câinii au tuse. Adevărul e că n-am reușit încă să-i izolez cușca, nu sunt pregătită ca lumea pentru nopțile astea reci, dar mă gândesc că un câine nu e așa de sensibil. Trebuie să-i dau medicamente sau o să-i treacă de la sine? E vreun pericol pentru copilul meu de 12 ani?" (Grațiela Dionisie).


v v v

Doamnă Dionisie, este foarte bine că vă preocupă acest aspect. Pe de altă parte, potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, traheobronșita infecțioasă canină, căci despre aceasta ar putea fi vorba, deși apare mai frecvent pe fondul frigulului și al umezelii, se poate manifesta în orice perioadă calendaristică. Practic, în astfel de situații, tractul respirator superior, inclusiv laringele, traheea și bronhiile câinelui se inflamează și de-clanșează "tusea de canișă". Cauzele acestei afecțiuni pot fi unul sau mai mulți agenți bacterieni sau virali.

Boala este contagioasă

Lucrurile trebuie tratate cu toată responsabilitatea din cauză că afecțiunea este foarte contagioasă. Căile de transmitere sunt fie directe, de la un câine la altul, prin contaminarea castroanelor de mâncare sau a locurilor de dormit, fie indirecte, prin secrețiile nazale sau orale de la câinii bolnavi, răspândite ulterior pe calea aerului. În general, incubația durează între patru și opt zile.În acest interval, câinele este aparent sănătos, însă are o tuse persistentă, la început umedă și productivă, apoi seacă și aspră. În cele mai multe cazuri, boala trece de la sine, în maximum trei săptămâni. Totuși, unii câini (pui sau bătrâni) pot tuși până la șase săptămâni, iar la animalele foarte tinere, formele severe duc la pneumonii. Ideal ar fi ca în asemenea situații, câinele să fie dus la medic, pentru prescrierea unui tratament corect, care să evite și complicațiile. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum tratăm rapid tusea
Joi, 25 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Și câinii îngrijiți miros?
Miercuri, 31 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Când trebuie să vă îngrijoreze tusea
Pagina a fost generata in 0.3989 secunde