De ce nu se poate divorța la orice birou notarial

2646
5
De ce nu se poate divorța la orice birou notarial - 12novfonddivortulamiabil2-1384272039.jpg

Articole de la același autor

Cu toate că legislația permite desfacerea căsătoriei și la un cabinet notarial, numai notarul de la locul căsătoriei 
sau al ultimei locuințe comune a soților are competența să elibereze certificate de divorț.


Ca formă rapidă, civilizată și mai simplă, care-i scutește pe soți de stresul unui divorț în instanță, desfacerea căsătoriei la un cabinet notarial este o alternativă preferată de multe cupluri care decid să pună capăt căsniciei. Un alt motiv care determină des-părțirea la notar este și faptul că certificatul de divorț nu va conține nicio mențiune cu privire la culpa vreunuia dintre soți, ceea ce nu se întâmplă în cazul unei despărțiri pe cale judecătorească. Suficiente motive pentru ca acele cupluri care nu pot divorța la notarul dorit să nu înțeleagă de ce li "se ia acest drept. Adică, să mă duc să divorțez tocmai la Timișoara, pentru că acolo am făcut cununia civilă? Acum, cu internetul, se poate verifica orice, nu văd de ce nu scăpăm de birocrație!". Mai mult decât atât, nu li se pare în ordine nici faptul că, deși legea permite ca, la depunerea cererii de divorț, soții să poată fi reprezentați la notariat prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială, totuși, li se refuză această posibilitate: 


"Notarul mi-a spus clar că ține să fie prezent și soțul când depunem actele de divorț, din cauză că avem doi copii minori. Soțul muncește în străinătate și vrea să-i dea procură socrului meu și să vină în țară, când se pronunță divorțul. Nu-i dă voie patronul de acolo să plece când vrea. Este un notar bun, am mai făcut acte la dânsul și, totuși, ne-a spus că nu-l obligă nimeni să se ocupe de divorțuri. Am verificat, în Constanța sunt numai câțiva notari care iau divorțuri. Legea nu e una pentru toți?". 


La ce notari poți rupe căsnicia


Notarul public poate constata divorțul prin procedura notarială indiferent dacă soții au sau nu un copil minor născut din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptat. Însă, în cazul desfacerii pe cale notarială a căsătoriei soților care au copil minor, există o procedură spe-cială, ne-a explicat notarul E. Ionescu, care trebuie respectată cu sfințenie. 


Cât privește refuzul unor notari de a prelua cazuri de divorț ale celor căsătoriți în altă localitate, legea le dă acest drept, întrucât se poate divorța numai la notarul public de la locul căsătoriei, dar și al ultimei locuințe comune a soților. Astfel, soții au două alternative: pot divorța atât la un birou notarial din localitatea unde au încheiat căsătoria, cât și la notariatul unde se află domiciliul lor comun la momentul formulării cererii. Prin ultima locuință comună se înțelege locuința în care au conviețuit soții. Dovada ultimei locuințe comune se poate face, după caz: cu actele de iden-titate ale soților, din care rezultă domiciliul comun sau reședința lor comună, sau, dacă nu se poate face dovada în acest fel, prin declarație pe propria răspundere, autentică, a fiecăruia dintre soți, din care să rezulte care a fost ultima locuință comună a acestora.


Cererea, depusă și prin reprezentant


Referitor la un eventual refuz de primire a cererii de divorț în absența unuia dintre soți, aici legea este clară. Astfel, potrivit avocatului Aurel Glăvan, solicitarea de divorț se depune la notariat de către ambii soți. Însă, tot aceeași lege permite ca această cerere să fie depusă și de un împuternicit, cu procură autentică. Ceea ce le-gea obligă însă este ca, la semna-rea certificatului de divorț, să fie de față ambii soți. În acest caz nu se acceptă niciun fel de derogare, sub niciun motiv, mai exact, niciun împuternicit, fie acesta și din fa-milie, nu are dreptul să semneze un certificat de divorț în numele altuia. De aceea, după înregistrarea cererii de divorț și scurgerea unui termen de 30 de zile pentru eventuala retragere, la termenul fixat de notar, ambii soți trebuie să fie de față, pentru a semna certificatul de divorț.


Notarul este suveran


Referitor la refuzul unor notari de a soluționa dosare de divorț, avo-catul A. Glăvan precizează că nu există nicio regulă potrivit căreia notarul public este obligat să preia anumite cazuri. Este la lati-tudinea fiecăruia să-și organizeze munca, însă cazurile preluate trebuie soluționate cu respectarea legii.


Comentează știrea

noni
13 noiembrie 2013
inca o poza marca Cuget Liber !! :))))

Sa reinterpretam ! 1.Doi colegi au divortat in fata geamului si acum se saluta ! 2. Unul din colegi a cerut o marire de salariu si seful i-a anulat cererea ! 3. A fost unul din reporteri mai tupeist si a scris ceva adevarat de Pastaie, a prezentat sefului si acesta a anulat publicarea articolului, pe motiv ca la Cuget nu se scrie nimic rau de Mazare si USL, de frica sau alte motive ! Invit pe cei ce citesc articolul sa voteze variantele, personal vred ca e categoric 3 si ca asa o s aiasa si din sondaj ! 3M, pentru cunoscatori, spor la vot !! Cateva voturi pe minus vin categoric din redactie dar VOR FI O CONFIRMARE A TEORIEI MELE !! :)))))))

gogu
13 noiembrie 2013
CLAR 3

Desi speram ca reporterii sa aiba cugetul liber, este evident cenzurat, asa ca 3 e varianta corecta.

Răspuns la: inca o poza marca Cuget Liber !! :))))
Adăugat de : noni, 13 noiembrie 2013
Sa reinterpretam ! 1.Doi colegi au divortat in fata geamului si acum se saluta ! 2. Unul din colegi a cerut o marire de salariu si seful i-a anulat...
Olguta
13 noiembrie 2013
3,3,3

Votez si eu cu varianta 3. Atat e coeficientul meu de inteligenta, etajul la care stau si a numarului de caini detinuti. Foarte bine ca nu scrie Cugetul nimic de stapanul meu, poate altfel nu mai da orez, abonament, subventie caldura si alte asemenea. Eu stie ca e bine cu mocangeala, dar e si mai bine ca gandeste altu pentru mine si nu ma pune sa gandeste eu pt viitor. Punct

semper fidelis
13 noiembrie 2013
ma bag si eu

:)))) 3M si 3CL, a se intelege CL / Cuget Liber

3
13 noiembrie 2013
3

3

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Noiembrie 2013
Stire din Cetățenești : De câte ori trebuie reînnoit cadastrul
Luni, 04 Noiembrie 2013
Stire din Fun : Prea mult sex, motiv de divorț
Marţi, 15 Octombrie 2013
Stire din Diverse : Care e cel mai sănătos tip de grătar
Pagina a fost generata in 0.487 secunde