De ce are Constanța cea mai scumpă căldură? Aflați ce tarife sunt în alte orașe

7876
20
De ce are Constanța cea mai scumpă căldură? Aflați ce tarife sunt în alte orașe - 22febfondbun1329923509-1329958041.jpg
Constănțenii se plâng că nu mai fac față costurilor astronomice pentru încălzirea centralizată a locuințelor, iar primarul aruncă pisica în curtea Guvernului, considerându-l răspunzător pentru scumpirea gigacaloriei.

Indiferent de motivele pe care primăria le invocă, oamenii nu înțeleg un singur lucru: de ce, în condițiile în care "același Guvern" a retras subvenția ce acoperea, în anii trecuți, o parte din diferența între prețul plătit de populație și cel la care se produce energia termică tuturor primăriilor din țară, numai primăria Constanța a reușit performanța de a avea cea mai scumpă gigacalorie din România? Ei se tot întreabă cum au reușit ceilalți primari să nu împovăreze atât de tare beneficiarii sistemului centralizat de căldură, iar primarul Constanței, nu? Ca să nu mai vorbim că există și orașe din țară în care prețul este mult mai mic decât la Constanța, iar în altele, populația plătește gigacaloria cu același tarif ca anul trecut.

De ce alții plătesc mai puțin?

Convinși că "e ceva putred în Danemarca", sătui de intermi-nabilele răfuieli politice și, mai ales, disperați că le-ar putea bătea executorul la ușă, oamenii cer atât primăriei, cât și CET și RADET, să reanalizeze problema și să mai reducă din prețul gigacaloriei. Atâta vreme cât în alte orașe s-a putut, ei cred că și la Constanța e posibil, numai să existe și voință în acest sens: "E de neînțeles cum domnul Mazăre, pesedist convins, care susține că moare de grija noastră, a fost și vedeta mitingului de la București, ne-a tras cea mai mare gigacalorie din țară? De fapt, constănțenii, dominați de PSD, partidul săracilor, pe hârtie, au recorduri pe linie la utilități!" (Lucia Dima).

"Așa nu se mai poate! O să ajungem muritori de foame! Cu ce suntem noi mai prejos decât alți români din țara asta?" (Ana Ivan).

"Costurile cu căldura au devenit de-a dreptul astronomice, mai ales la Constanța! Asta-i singura problemă!! Restul comentariilor nu-și mai au rostul decât pentru aburirea oamenilor. Vin alegerile, publicați zilnic, pe prima pagină a ziarului dumneavoastră, numele (nu motivele!) celor care se fac vinovați de cel mai mare preț al gigacaloriei din țară! Inclusiv al celor care au aprobat asemenea JAF la nivelul municipiului!". (I. Ionică).

"Rămâi interzis când auzi că la Cluj (am o fată măritată acolo), căldura nu s-a scumpit nici măcar cu un ban, iar la Constanța s-a dublat față de anul trecut, pe spinarea cetățeanului. Situația e prea gravă, rugăm să se facă urgent ceva! " (Victor Dreptaciu).

Cât costă gigacaloria în alte orașe mari?

Să începem cu capitala țării, oraș despre care se spune că este cel mai scump din țară. Țineți-vă bine, RADET București furnizează energie termică populației la prețul de 169,88 lei! Cât privește alte orașe mari, prețul gigacaloriei plătit de populație este, după cum urmează: la Cluj Napoca, 165 lei; la Iași, 185 lei; la Brașov, energia termică este livrată populației la un preț de 191,73 lei în această iarnă, la Craiova, 194,08 lei; la Oradea, 235,52 lei; la Pitești, 245 lei, iar la Galați, 247,73 lei.

Reamintim că în orașul Constanța, RADET furnizează agent termic la 86.623 de apartamente, prețul de facturare la populație fiind de 338,33 lei, considerat, în momentul de față, cel mai scump din țară.

Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Mormonul de serviciu
23 februarie 2012
A fi,sau-a nu fi-obiectiv!!!

Dobrogea Noua ,nu a auzit ca din cauza de Bok cu motz-a ajuns giga...,unde a ajuns.Omite voit sa spuna cati bani din pusculita de rezerva a lu` acelasi bok cu motz s-au dus prin unele orase "maronii"-si cat a (n-a) primit Constanta.Adica, mai pe inteles"Dobrogea Noua" minte / manipuleaza in cel mai ordinar / maroniu,mod.

Mambo
23 februarie 2012
@Mormon cap pătrat

Măi ghiolbane de mormon , la mintea ta dacă mai pui un leu iei un covrig. Să înțeleg că tot Boc e "vinovat" și în celelalte orașe unde gigacaloria e la JUMĂTATE de preț ?. Dacă ești prostu de serviciu al mârlanului mazăre ar fi bine să nu mai poluezi acest forum !!

cetatean
23 februarie 2012
mormomnul, a fi sau a nu fi prost

de aia in zeci de orase din tara pretul caldurii e mult mai mic. din cauza lui boc. idiot cu limba indesata in fundul lui mazare

octavian
23 februarie 2012
informati-va

asa cum am mai specificat cet constanta este in aceasi societate cu cet-urile din bucuresti,ca sunt mai multe acolo...in principiu pretul la gigacalorie ar trebui sa fie la fel ,adica 170 lei ...de ce la noi este 338? pentru ca exista o hotarare a consiliului local din septembrie 2011 prin ca .ATENTIE,primarul cere scumpirea gigaloriei in orasul nostru....si bineinteles ca se voteaza...mentionez ca nici o autoritate in la constanta.....deci ,unii pupincuristi mai intai ,cercetati arhiva la hotarari ale consiliului local unde au votat toti consilierii ...e simplu...acesta e adevarul ...nu mai putem avea incredere in nici un partid.....asta este soarta cetateanului de rand ,sa stea la mana unor nenorociti,ahtiati dupa averi, care se erijeaza in facatori de bine......multumesc ....

admirator
23 februarie 2012
de ce platesc

constantenii mai mult gigacaloria? pentru ca sunt lenesi si prosti! Daca ieseau la vot cu totii si puneau stampila unde trebuia, nu mai erau demagogii astia la conducere. Si plateau -si ei- gigacaloria, ca ceilalti cetateni ai marilor orase din Romania. Asa... sa suporte pe "Minca-l-ar mama!" si hotiile gastii lui. Caci doar pe hirtii s-a dublat pretul energiei termice. (Ca la nimeni.) In realitate, pretul e mai mare de 3/4 ori. Si chiar mai mult. Calculati cit dadeati anu trecut si cit dati acum. E doar dublarea pretului? Vedeti si la pausal si la cei cu repartitoare. (Anu trecut la pausal se plateau apox. 150-200 lei la doua camere, anu asta 500. Unde-i dublarea? iar cu repartitoarele, repet: anu trecut plateam 80 lei pe aprox. 2000 unitati inregistrate, anu asta 150 lei pe... 200 unitati inregistrate.Cum s-a dublat?) Mai vedeti ce hotii fac aia de la RADET/CET, acoperiti de primaria corupta! Asta este o frauda la scara intregului oras... pastorita de nazistii tzopaitori! Evident, "politica", sa isterizeze masele. De isterizat or s-o faca, dar nu-i pentru cin' se pregateste, ci pentru cin' s enimereste!

mihai pensionarul
23 februarie 2012
referitor incazirea centrala

Sunt ajutati cei cu pensii mici...din dublarea gigacaloriei pentru restul populatiei Constantei, pentru a fi votat din nou" dl mazare".Au fost taiati teii de pe bd principale pentru a se bate cu pumnul in piept ca da ajutoate de lemne la cei saraci.....Se lauda cu pachetele de mancare toit pentru a fi reales...si prostimea nu vede......

marcu
23 februarie 2012
asa va trebuie

mai votati,golani si derbedei ca acestia,dupa 8 ani i-ati facut milionari ,v-au saracit,umuilit,inbolnavit,asa va trebuie/////

qwerty
23 februarie 2012
Toate fetele sa apeleze la mine

"Dragi Constanteni,Pe langa faptul ca nu am majorat taxele si impozitele....VA REAMINTESC despre AJUTORUL SUBSTANTIAL pe care PRIMARIA CONSTANTA il acorda pentru incalzirea locuintei pe perioada de iarna,in conditiile in care GUVERNUL A ELIMINAT SUBVENTIA LA GIGACALORIE.Vom acorda subventia pana la ULTIMUL LEUT DISPONIBIL...Toti cei care se incadreaza.....SUNT ASTEPTATI SA APELEZE LA SPRIJINUL ACORDAT DE PRIMARIE.La multi ani !" Semneaza: PRIMAR,RADU STEFAN MAZARE. A fost doar un extras din scrisoarea "Lui" Mazare catre "Constanteni".Cu alte cuvinte,tot "Electoratul" sa apeleze "la Mine".Iata de ce au "Constantenii" cea mai scumpa caldura.Asta este politica primarului minune,sau gandirea filozofului Trage-Impinge subventii la populatie.Alte comentarii sunt de prisos.

cta
23 februarie 2012
fac numai ce vor ei

cine sunt acei consilieri locali care au aprobat in unanimitate pretul nebunului la gigacalorie? dati o lista a rusinii sa-i stim si noi si sa-i fluieram pe strada si mai ales cum au ajuns sa conduca orasul o adunatura de prosti fara demnitate?

pavel t.
23 februarie 2012
gigacalorie

LISTA PREȚURILOR la GIGACALORIE în cele mai importante 60 de orașe din România Ultima actualizare: 23.02.2012 0 Tariful gigacaloriei care este facturat populației variază în România de la aproape 81 de lei în Oradea până la 462 de lei în Mangalia, conform datelor oficiale furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSCUP). Pe locul doi în topul celor mai mari tarife la agentul termic, plătite direct de către populație, se află Târgoviște, județul Dâmbovița, cu 427,48 de lei, urmat de Constanța, cu 338,33 lei și de Bihor, cu 336,2 lei pe gigacalorie. Într-un clasament al celor mai mari tarife facturate populației în 60 de municipii și orașe din România, Capitala se clasează pe locul 44, cu 169,88 lei, între Sălaj, cu 170 de lei și Pașcani, județul Iași, cu 169,64 lei. Î În Capitală factura la căldură variază între 118,4 lei, la o garsonieră, și 283,7 lei pentru un apartament cu patru camere Astfel, în Capitală factura medie la agentul termic variază pentru luna ianuarie între 118,4 lei pentru o garsonieră și 283,7 lei pentru un apartament cu 4 camere. Valorile sunt cele medii și pot varia considerabil între diferite asociații de locatari, în funcție de agentul termic livrat efectiv, proces care poate fi controlat de către șefii asociațiilor din subsolul blocurilor, respectiv poate fi redusă sau majorată cantitatea de agent termic livrat. Luând ca reper criteriile de facturare din Capitală și aplicându-le, doar indicativ, altor orașe și municipii, rezultă că, în aceleași condiții precum cele din București, în ianuarie, la Mangalia factura la căldură ar varia între 322 de lei, în cazul unei garsoniere, și 772 de lei în cazul unui apartament cu 4 camere. Calculele au fost făcute doar pentru a reflecta diferențele de tarife, facturile efective din Mangalia, în cazul de față, fiind calculate de către SC Callatis Therm în funcție de temperatura medie externă din zona orașului dar și de consumul efectiv înregistrat la nivelul asociațiilor de proprietari. În ceea ce privește valoarea efectivă a tarifului facturat populației, acesta reprezintă diferența dintre prețul de furnizare aprobat și prețul de facturare, respectiv suma rămasă după ce din prețul efectiv de furnizare a agentului termic se scade subvenția asumată de către autoritățile locale. De exemplu, în Arad cele două tarife sunt identice, de 307,42 de lei pe gigacalorie, ceea ce înseamnă că municipalitatea nu oferă nicio subvenție, cum se întâmplă și în cazul Mangaliei. În alte cazuri însă, subvenția este una foarte consistentă. La Brad, de exemplu, în județul Hunedoara, prețul de furnizare aprobat pentru populație este de 831 de lei, în timp ce prețul de facturare este de 295 de lei, respectiv sub cel din Arad. LISTA tarifelor agentului termic la nivel național, în lei Nr. Firmă Județ Preț de facturare la populație Garsonieră Apartament 2 camere Apartament 3 camere Apartament 4 camere 1. S.C. Callatis Therm SA Mangalia Constanța 462 322 485 608 771 2. SC Termica SA Târgoviște Dâmbovița 427 298 449 562 713 3. RADET Constanța Constanța 338 236 355 446 565 4. SC Turism Felix SA Bihor 336 234 353 442 561 5. SC Terma Serv SRL Alexandria Teleorman 335 233 351 441 560 6. D.G.C.L. Lehliu Gară Călărași 319 222 335 420 533 7. SC Echoterm energy SRL Eforie Nord Constanța 319 222 335 420 533 8. S.C. Calor Serv Turnu Măgurele Teleorman 305 213 320 401 510 9. S.C. CET S.A. Brăila Brăila 274 191 288 361 458 10. S.C. Termourban SRL Oltenița Călărași 269 188 283 355 450 11. S.C. Energie Termică S.A. Sibiu 265 185 279 350 443 12. S.C. Energosub S.R.L. Sibiu Sibiu 265 185 279 350 443 13. S.C. Duspi Serv Panciu S.R.L. Vrancea 263 183 276 346 439 14. S.C. Acatel S.A. Cristuru-Secuiesc Harghita 262 182 275 345 438 15. R.A. Ecoterm Brașov 253 176 265 333 422 16. S.C. Apaterm S.A. Galați Galați 248 173 260 326 413 17. S.C. A.T.T. S.A. Sighișoara Mureș 247 172 259 325 412 18. S.C. Termo Calor Confort S.A. Pitești Argeș 245 171 257 323 410 19. S.C. Urbana S.A. Odorheiu-Secuiesc Harghita 240 167 252 316 401 20. Serviciul Public A.P.L.U. Baia Mare Maramureș 238 166 250 314 398 21. S.C. G.C.L.P.S. Sinmartin Bihor 236 164 247 310 393 22. S.C. Apollo Ecoterm S.R.L. Medgidia Constanța 234 163 246 308 391 23. S.C. E-Star Mureș 231 161 243 304 386 24. S.C. Edilitar Salub-Term S.R.L. Măcin Tulcea 230 160 241 302 383 25. E-Star Centrul de Dezvoltare Regională S.R.L. Gheorghieni Harghita 229 160 241 302 382 26. S.C. Termo Calor Confort S.A. Pitești, Mărăcineni Argeș 229 160 240 301 381 27. S.C. Termo Argeș 225 157 236 296 376 28. S.P. C.T.-A.F.L. Călărași Călărași 213 148 223 280 355 29. S.C. WWE Nehoiu S.R.L. Buzău 207 144 217 273 346 30. S.C. Termon CT S.A. Onești Bacău 206 144 216 271 344 31. S.C. Enet S.A.Focșani Vrancea 203 142 213 277 339 32. S.C. Crișul S.A. Huedin Cluj 203 142 213 277 339 33. S.C. Tetkron S.R.L. Brașov Brașov 192 134 201 253 320 34. S.C. Termosir S.R.L. Siret Suceava 187 130 196 246 312 35. Primăria Orașului Năvodari Constanța 186 130 195 245 311 36. S.C. Termica S.A. Suceava Suceava 185 129 195 244 310 37. R.A.M. Buzău Buzău 185 129 195 244 310 38. Regionala CFR Iași Iași 185 129 195 244 310 39. S.C. CET S.A. Iași Iași 185 129 195 244 310 40. S.C. Modern Calor S.A. Botoșani Botoșani 180 125 189 237 301 41. S.C. Termica S.A. Vaslui Vaslui 180 125 189 237 301 42. S.C. Locato S.A. Piatra Neamț Neamț 177 123 186 233 296 43. CUP Bârlad Vaslui 174 121 183 230 291 44. S.C. E-Star Za Distriterm S.R.L. Sălaj 170 118 178 224 284 45. RADET București București 170 118 178 224 284 46. RAGCL Pașcani Iași 170 118 178 224 284 47. S.C. Terma Confort S.R.L. Roșiorii de Vede Teleorman 170 118 178 224 284 48. RA Termoficare Cluj Cluj 165 115 173 217 276 49. S.C. Dalkia Termo Prahova Prahova 160 112 168 211 267 50. S.C. R.A.G.C.L. Reghin S.A. Mureș 156 109 164 206 261 51. S.C. CET S.A. Bacău Bacău 155 108 163 204 259 52. S.C. Servicii Comunale S.A. Rădăuți Suceava 154 107 161 203 257 53. S.C. Dalkia România S.A. Tulcea Tulcea 150 105 158 198 251 54. S.C. Energoterm S.A. Tulcea Tulcea 150 105 158 198 251 55. CL-SADP Bolintin Vale Giurgiu 144 101 152 190 241 56. S.P.P. Tașca Neamț 138 96 148 182 230 57. Orașul Vlăhița - punct de lucru Harghita 135 94 142 178 226 58. S.C. UrbanCalor S.R.L. Huși Vaslui 135 94 142 178 226 59. S.C. Salubritatea IBSV S.R.L. Întorsura Buzăului Covasna 114 80 120 151 191

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.244 secunde