Cum se păstrează mierea

706
Cât de importantă este mierea pentru sănătate o știm cu toții. Probabil că nu toată lumea știe că pentru a-și păstra intacte calitățile, este bine ca mierea să fie păstrată în anumite condiții. Nu sunt reguli sofisticate, dar apicultorii cu ștate vechi le consideră esențiale și destul de ușor de respectat: 


În primul rând, mierea trebuie să fie păstrată într-un recipient închis. În cazul în care capacul lipsește sau nu este închis ermetic, atunci mierea va absorbi umiditatea din aer și mai mult ca sigur se va înăcri.

Este de dorit ca mierea să fie ținută în containere de sticlă sau ceramică, dar și în vase de metal, cu condiția să fie fabricate din oțel inoxidabil sau aluminiu. Mai sunt permise și containerele din cositor sau smălțuite pe întreaga suprafață, fără fisuri și chipsuri. Totuși, e bine să știți că mierea păstrată astfel poate prelua un gust metalic. Nu se va păstra însă niciodată în vase din zinc, deoarece acizii organici din miere vor intra în reacție cu zincul, formând săruri toxice pentru om.

Uneori, mierea mai este depozitată și în butoaie de lemn. Cele mai potrivite sunt lemnul de tei, plop, fag și cedru, însă, atenție, feriți-vă de butoaiele din lemn de stejar sau conifere.

Mierea nu se păstrează decât în ambalaje perfect spălate și uscate, aceasta fiind o condiție obligatorie. Nu sunt potrivite nici containerele în care anterior au fost depozitate produse ce emană anumite mirosuri, precum brânza, peștele sau varza murată, deoarece mierea prinde ușor orice miros străin.

Dacă nu este posibil ca mierea să fie păstrată într-o cameră uscată, atunci temperatura încăperii trebuie să fie sub 10 grade Celsius sau peste 27 de grade. La temperatura de 11-19 grade Celsius se activează procesul de fermentare, care este cauzat de excesul de umiditate din componența mierii. Nu se recomandă să se păstreze mierea la temperaturi mai mici de zero grade Celsius, pentru că se vor distruge aminoacizii și enzimele.

Pentru a menține calitatea mierii, în timpul păstrării, nu trebuie expusă la acțiunea directă a razelor solare.

Important! Dacă ați cumpărat miere, nu o adăugați peste altă miere aflată de mai mult timp într-un borcan. Fermentează dacă este amestecată l La fel, vasul de miere nu se va pune lângă cel de sare, pentru că fermentează l Mierea de calitate, respectând toate condițiile necesare, poate fi păstrată pe timp nelimitat. Cercetătorii cavoului lui Tutankhamun au descoperit în el un borcan de miere. După spusele lor, mierea era încă bună pentru consum. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5052 secunde