Cum să te ferești de țepele imobiliare

2210
8
Cum să te ferești de țepele imobiliare - 152921avantajele1381253574-1381268611.jpg

Articole de la același autor

Cu atât mai mult cu cât piața imobiliară este în regres, tentația unora de a plăti un comision mai mic pentru o tranzacție este mare. Iar de aici și până la o colaborare cu un agent fals este un pas foarte mic. Chiar agenții imobiliari cu care am discutat ne-au confirmat că și după ce sunt contactați, unii clienți caută tot felul de tertipuri, doar-doar vor reuși să ia legătura cu proprietarii, în ideea de a scăpa de cheltuiala privind comisionul. De asemenea, expe-riența le-a demonstrat că există persoane care pretind că aparțin de o agenție profesionistă și că pot ajuta la semnarea unei tranzacții contra unui tarif mult mai mic decât cele practicate în piață. În realitate, falsul agent nu este mai mult decât o simplă persoană care a găsit niște anunțuri în presă și vrea să facă bani ușor de pe urma lor. Adeseori nu știe mersul legal al unei tranzacții, nu poate ajuta clienții cu o consiliere pertinentă, insistă ca actele să nu fie făcute prin notar, ci la sediul agenției, invitând clientul într-un sediu fictiv și, în cele mai rele cazuri, poate face parte din structuri de furt imobiliar.

"Știu să aburească oamenii!"

Că așa stau lucrurile a dorit să atragă atenția astăzi o cititoare din Medgidia, care a insistat să-i păstrăm, deocamdată, anonimatul, din motive per-sonale: "Soțul meu e plecat la muncă departe de țară, avem un copil care se apropie de ma-jorat și mi-a dat mână liberă să cumpăr un apar-tament bun în Constanța. Lo-cuind în Medgi-dia, am dat un anunț prin ziare și am cerut să nu fiu contac-tată de agenții. M-au sunat nu-mai doi proprie-tari, nu mi-a con-venit oferta. În rest, m-au înnebunit telefoanele agenților. Toți îmi cereau comision 2 la sută, numai unul s-a oferit să-mi ia 1,2 la sută. Mi s-a părut tentant și ne-am întâlnit chiar la apartamentul de vânzare. Nu mi-a plăcut, dar mi-a găsit altul mai bun în două zile. De unde să știu eu că nu e un agent adevărat?" – ne-a povestit femeia, care a început să fie circumspectă când a văzut că agentul a invitat-o să facă precontractul în biroul unui magazin alimentar, nu la un notar, cum se înțeleseseră, asigurând-o că el este patronul. Deși proprietarul n-a fost prezent, femeia, necunos-când procedura, a acceptat să plătească jumătate din comision, printr-un act de mână, urmând ca diferența s-o achite la perfectarea contractului prin notariat. Din păcate, agentul nu s-a mai prezentat la notarul ales pentru perfectarea tranzacției nici până în ziua de azi și nici la telefon nu mai răspunde. Femeia a vrut să dea totul pe mâna poliției, însă după o discuție purtată la telefon cu soțul său, acesta a convins-o să renunțe, temându-se de siguranța familiei sale. Totuși, a dorit să atragă atenția și altora să fie atenți dacă au de-a face cu agenți care au comisioane sub tariful pieței: "Când se întoarce soțul, tot o să facem reclamație la poliție, nu lăsăm așa!"

De unde vin problemele

Ca unul care practică această meserie cu multă pasiune de mulți ani, D. Aris ne-a spus că, în realitate, cea mai mare problemă constă în aceea că nu toți clienții și proprietarii știu ce să le ceară agenților imobiliari. Or, acesta este principalul motiv care duce la confuzii, iar când actele unei case ajung pe mâna cui nu trebuie, riscurile sunt enorme. În plus, bărbatul a precizat că un agent profesionist care lucrează printr-o agenție nu are nicio problemă să meargă la notar, chiar și pentru precontract, dacă asta este dorința clientului: "Să nu ne mai mirăm de ce, de-a lungul anilor, atâtea și atâtea acte de proprietate, cu cheile casei cu tot au ajuns pe mâna rechinilor imobiliari. Când, de dragul unui comision mai mic, ai acceptat să colaborezi cu un agent fals, pierderea locuinței rămâne, de departe, cel mai mare risc!". În ciuda acestor riscuri, mulți români preferă să meargă pe varianta ieftină. Iar dacă totuși o fac, măcar să-și ia niște măsuri de precauție și să facă orice demers prin notariat, pentru a nu cădea în plasa escrocilor.

Comentează știrea

noni
9 octombrie 2013
dar ei ??

Bulangii imobiliari, nu au greata cand cer 2%, dar reclama pe altii. Ce faceti de banii aia traiasca familia voastra ?? La 50 000 eur luati 1000, doar ca ma plimbi cu masina ? Oricum actele le face notarul. Nimic din ce am vazut cu ei nu corespundea solicitarilor, de la calitate, la faptul ca majoritatea erau executate sau combinatii de ale lor, desi am specificat de la inceput ce caut si ce vreau. Cand am luat apartamentul, tipa o agenta la mine ca acel comision e dreptul ei, e munca ei, dar inca nu facu-se nimic pt banii aia, nici nu ne intalnisem. Altul se dadea mare prieten cu dezvoltatorul, dar pt ca negociasem cu el un comision mai mic, el amana negocierea unui pret mai mic pt apartament. Cand a venit el cu oferta, deja era tarziu, nu ii venea sa creada ca nu mai are cui vinde. In final le-am dat prin gura la toti, mi-am gasit singur. Nu zic ca nu trebuie platiti, dar nici cu cei care sunt jigodii dintre agentii oficiali, nu ne e rusine. Trimite-ti un amic sa faca vizionarile, apoi el va da adresa, voi mergeti la proprietar direct si MUIE comision la agentie, pt ca in contractul de vizionare nu sunte-ti voi si prietenia cu cel care face vizionarea, nu poate fi demonstrata. Daca ei nu se simt sa scada comisioanele, noi de ce nu avem dreptul sa cautam variante ??

FONDURI UE
9 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

FONDURI EUROPENE
9 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www. cultivareaciupercilor. ro

FONDURI EUROPENE
9 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:crestereaprepelitelor. ro

Gigi
9 octombrie 2013
agentiile au un comision nesimtit

Eu am un ap la vanzare pana acum din atatea agentii nimeni nu a venit cu clienti ,doar persoane particulare care au citit anuntul meu ,si de ce zic ca nu isi merita banii,ptr ca nu fac altceva decat sa urmareasca anunturile tale sa-ti copieze pozele si sa isi puna tel lor asa castigand un 2% ,trageti dumneavoastra concluzia daca isi merita banii.Numai bn tuturor.

Ioana
9 august 2014
urat din partea teparilor

Buna ziua tuturor.Nu am putut sa ma abtin sa nu fac un comentariu la adresa celui de mai sus (Noni), care da dovada de foarte multa nesimtire mai ales la modul cum s-a exprimat. Cu astfel de oameni ca ei ar trebui sa nu ii bagi in seama, dar asta e nu stii niciodata peste cine dai. Tine de cei 7 ani de acasa. Este foarte rusinos pt cei care trag tepe agentilor imobiliari....Lucrez in domeniu si stiu ce inseamna sa muncesti cu clientii, sa faci vizionari, sa negociezi pretul pt cumparator si pt vanzator, sa fii deranjata cand nu e o ora potrivita, dar asta este meseria si accept conditiile. (nesimtirea si nerecunostinta nu pot sa o accept) Este adevarat ca sunt agenti care nu stiu sasi faca meseria, dar nici nu cred ca e corect sa fim tratati la fel, iar dupa ce agentul merge cu tine iti arata aparatmentul , tu ca un client fara bun simt sa mergi la vanzator si sa faci tranzactia fara agent. Cand ceva nu iti miroase a bine si suni partile iti dau cu flit ca la un nimic...foarte urat, asta arata cat de bine sunt educati unii si cum stiu sa respecte munca altora...Ar fi multe de spus dar nu am timpul necesar sa stau la discutii cu cine nu merita....

Cristi
17 august 2014
pt aia care nu dau comision la agentie

Lucrez ca broker imobiliar de ceva vreme si se intampla foarte des din pacate sa dau peste specimene umane ca Mr. Noni care zice ca nu ai de ce platii comision unui agent...de ce? ca te-a plimbat cu masina? Pai hai sa-ti explic eu cum sta treaba domnule Noni si restul de revoltati: 1.Un broker imobiliar cu experienta,serios si care se respecta nu pune anunturi cu apartamente/gars/case false.2 Un agent serios care isi face meseria legala si care munceste cateodata si 13-14 ore pe zi merita acel comision pt ca nu stai tu sa consumi bani pe trafic,ratb,metrou,haine,mancare si lista continua alea sunt niste cheltuieli care se simt.Si un agent adevarat duce clientul direct la apartamentul la care a sunat acel client, il prezinta si daca i place normal ca trebuie platit comisionul..pentru ca daca nu eram eu poate nu gaseai niciodata casa pe care ti-o doreai tu cu adevarat, stii? Asta e marea problema a romanilor ca ati ramas inapoiati ma la voi adevarata munca este sa dai cu sapa, sa plantezi rosii si castraveti, sa culegi porumbul si sa muncesti intr-o fabrica de bere...aia este adevarata munca la voi....cand va duce un agent cu experienta si serios intr-un imobil care va curg balele atunci sa va intrebati.....ba frate am ajuns unde imi doream oare isi merita asta banii? Mai ganditi-va inainte sa aruncati bombe din gura aia si mai ganditi-va ca si asta este o munca pe care nu o poate face oricine cui nu-i convine sa se duca frate pe camp sa planteze floarea soarelui sau la Mega Image sa impingeti baxuri si sa aruncati faina si ulei in rafturi.Sa va fie rusine pt gandirea care o aveti despre un job intr-adevar occidental dar prefer sa fac bani cu capul...nu cu mainile.

Ana
2 octombrie 2014
Sa invatam sa ne respectam

Noni,nimeni nu va obliga sa apelati la serviciile unui agent daca dvs considerati ca nu merita sa-l platiti . Insa eu inteleg ca dvs sunteti interesat sa "furati " , ceea ce nu este deloc corect . Ar trebui sa realizati ca in spatele unei proprietati pe care dvs decideti sa o cumparati se ascunde foarte multa munca pe care nu o constientizati , munca de birou , munca de teren pentru a evalua , viziona , selecta ofertele , negocieri de pret s.a. m.d Decat sa invidiati agentul imobiliar pentru faptul ca vi se pare dvs ca el castiga banii prea usor , nefacand nimic chiar , oare nu ar fi mai bine pentru dvs si alte persoane care gandesc asemeni dvs sa incercati sa va angajati intr-o agentie si sa lucrati la fel de profitabil ? Va asigur ca dupa o experienta de doar cateva luni o sa-l stimati pe agentul imobiliar si o sa realizati exact ce face pentru acei bani : o sa vedeti la ce ora ajunge la birou si la ce ora pleaca acasa , o sa intelegeti ca indiferent de ger sau canicula el trebuie sa mearga la vizionari , ca trebuie sa poata sa fie amabil cu clientii desi unii dintre acestia se comporta ca dvs . Vorbeati despre actele pe care le face notarul . Pana sa se ajunga la notar sunt multe acte care sunt necesare in functie de proprietate , istoric , numar proprietari , diverse neconcordante care pot aparea in acte s.a.m.d . Sunt multe de spus . Imi pare rau ca ne grabim sa judecam .

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : Care e cea mai mare greșeală a unui văduv
Marţi, 24 Septembrie 2013
Stire din Economie : Va exploda "piața neagră" a chiriilor!
Pagina a fost generata in 0.441 secunde