Cum să iei distanță față de gardul vecinului

19968
7
Cum să iei distanță față de gardul vecinului - 159577407c3d47ad84fz-1330877040.jpg
Din cauză că și-a construit casa "prea aproape" de cea a vecinului, nu mai are pic de liniște. Potrivit normelor legale, distanța obligatorie dintre casă și hotarul vecinului trebuie să fie de un metru.
"Părerea mea e că dacă un vecin vrea scandal, îl alimentează de dimineață până seara. Spuneți și dumneavoastră, ce pot să mai fac eu acum, dacă n-am respectat distanța față de gardul vecinului care, pe vremea când eu am construit, nici măcar nu cumpărase terenul? Era loc viran, fără gard și am depășit hotarul cu 12 centimetri, dar din greșeală, n-a fost nimic intenționat. Proprietarul care mi-a vândut mi-a dat liber să construiesc pe hotar, pe terenul alăturat, care era tot al lui, urma
să-și facă o casă un copil de-al lui. Apoi omul a avut nevoie de bani și a vândut la altcineva, care acum îmi face scandal că am casa pe hotar și se scurge apa de la streașină la el. Mă amenință că mă dă în judecată. Ce să fac în situația asta, că nu mai suport șantajul murdar al vecinului? Recunosc, îi mai spun și eu că-l dau pe mâna poliției pentru tulburarea liniștii publice, dar n-am făcut asta până acum! Și mai am o întrebare: o autorizație de construcție se poate obține și după ce s-a făcut lucrarea? Cu stimă, Romulus Parasci".

Într-adevăr, Codul civil prevede că distanța obligatorie dintre casa dumneavoastră și hotarul vecinului trebuie să fie de minimum un metru, iar apa de pe streașina dumnea-voastră să nu se scurgă pe terenul lui. Având în vedere aceste date, ar fi bine să apelați la medierea fostului proprietar, pentru a-i spune care a fost înțelegerea inițială. Totuși, nimeni nu-I poate opri să vă reclame, dacă asta dorește, precizează consilierul juridic Carmen Gigică. Ideal ar fi ca în loc să vă șicanați reciproc, să renunțați la orgolii și să încercați rezolvarea diferendului pe cale amiabilă, având în vedere că sunteți, totuși, vecini.
Referitor la autorizația de con-strucție, aceasta se poate obține și retroactiv, dacă lucrarea s-a ridicat pe un teren proprietate personală. Ideal ar fi persoana care, totuși, își permite să demareze o lucrare fără autorizație, să întreprindă de urgență demersurile necesare pentru a intra în legalitate.

Comentează știrea

mihai
7 noiembrie 2012
la tema

La mine problema e taman invers, Cand am cumparat terenul am masurat de la gardul vecinului. Dupa 10 ani am adus pe cineva de la cadastru sa-mi trasez punctele si surpriza...casa avea gardul un metru pe terenul meu si casa vreo 10-15 cm. chestia ca atunci cand am cumparat, casa era deja. Acum am vrut sa ma inteleg pe cale amiabila si m-a ameninta ca cheama politia. Mai astept putin si pe urma ii voi face o plangere penala.

cati
13 martie 2013
probleme cu vecinul

Buna ziua. Avem si noi probleme cu vecinul care e mereu deranjat, ba ca pepenele din gradina noastra a trecut la el in gradina, ba ca a sarit o gaina in curtea lui, acum am demolat o cladire si vrem sa facem o casa in locul ei, si "domnul" ne-a reclamat ca e prea aproape de gardul sa. Ajutati-ne va rog cu putem sa-l mai calmam? Va multumim anticipat.

mariansora
6 august 2013
pomi vecinului

am o problema cu o vecina este pustietate nu sta nimeni acolo si au crescut niste pomi /frasini/care miau stricat tabla dupa casa dar problema cea mai mare este ca toamna cand se usuca frunzele iau foc ca trec peste cosul meu de la centrala si de la semineu nu mai zic ca sunt vulpi, ciori buvnite ,caini salbatici etc este un dezastru am si fotografi daca este cazul rog ajutor sau macar sfaturi cu vecina nu ai curaj sa te pui a lucrat pe la s,r,i, zice ia si are multe relati eu sunt un om normal

marius
6 februarie 2014
vecinul recalcitrant

buna ziua!!acum 2 ani am renovat casa si am mai construit 2 camere,am ridicat acoperis nou!acum eu am distanta de la baza temeliei,fata de gardul facut de parinti mei si vecin acum 20 de ani,1,20 m si nu am burlane de scurgere a apei de ploaie dar ea nu se scurge la el curge tot la mn in curte la mn e problema cu zapada,care pica de pe casa mea la el aici are si el dreptate dar as vrea sa aflu daca ma poate actiona in judecata pentru ca am construit prea aproape de gard,si daca nu am burlane si parazapezi la casa!daca rezolv prblm cu parazapezile i.mi mai poate face cv?multumesc!!

VASILESCU ROBERT-ALEXANDRU
7 februarie 2014
buna seara!

la mine este exact invers ca in situatia lui marius. Am construit o mica incapere intre casa si gardul vecinului. Distanta ramasa este de 20 cm. Fara ferestre catre el si cu strasina 100% in curtea mea , neafectandu-l cu nimic. Problema e ca zapada de pe jumatate de casa (a lui) cade toata in curtea curtea mea. L-am rugat sa-si puna parazapezi insa ma santajeaza in legatura cu anexa mea(repet, nu ii provoc nici o dauna)si astfel nu doreste sa-si puna. Cine greseste in situatia data(eu am facut demersurile necesare si am intrat in legalitate cu anexa)?multumesc!

dit ioan
9 iunie 2015
constructie

locuiasc la curte am un garaj in spatele curti distanta de gardul care lam costruit inpreuna cu vecinul este de 2m in ceasta distanta ao costruit o magazie cu partea de scurgare pe gard care sa montat un sghiab cu scurgerea apei la mine in curte vecinulnu este de acord mia facut poze si lea dat la primarie si a incercat sa ma loveasca arucandumi obiecte in curete , cei de la primarie au spus sa stau de vorba cu el dar tot evita sa vorbim ce sa fac

Mihaela
4 aprilie 2017
Distanza de gardul meu,si fanarul vecinului.

Buna ziua dragii mei,am si eu o intrebare.Vecinul meu a lipit de gardul dintre noi,un fanar foarte inalt (lucerna,paie,iarba cosita,hrana pentru animale iarna) nu sant decat 5 cm distanza de gard.Cand bate vantul,la mine in gradina langa gard numai paie,si toate ierburile ce sant in acel fanar.Sare gardul si le strange cu furca!Ma intreb,e legal?Acei 60 cm minim,sant valabile si pentru acest tip de constructie?Precizez ca are doar acoperisul,fiind deschis in lateral.Multumesc frumos.

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Au plecat cu gardul în spinare
Pagina a fost generata in 0.201 secunde