Cum să fii asistent maternal de meserie

12270
12
Cum să fii asistent maternal de meserie - 7novfondbun-1320680493.jpg
Sunteți în căutarea unui job și nu reușiți să-l găsiți? Dacă iubiți copiii, aveți șansa de a vă angaja ca asistent maternal profesionist cu contract individual de muncă, bucurându-vă de toate drepturile angajaților din rețeaua de stat. Avantajul este că nu va trebui să semnați condica dimineața, întrucât această muncă se desfășoară la propriul domiciliu.

Este bine să știți, din start, că asistentul maternal profesionist este persoana fizică atestată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în urma unei proceduri specifice. Prin fișa postului, el trebuie să se ocupe de creșterea și îngrijirea copiilor pe care îi primește în plasament sau în încredințare. Pentru activitatea sa, va primi un salariu corespunzător funcției de asistent social cu studii medii, la care se adaugă o serie de bonusuri. Chiar dacă a lucra cu copiii presupune foarte multă responsabilitate, dar și asumarea unor riscuri, Roxana Onea, purtător de cuvânt la DGASPC Constanța, ne-a spus că la nivelul județului există, în momentul de față, 271 de asistenți maternali activi, care au în îngrijire 434 de copii. De menționat că zece asistenți figurează în banca de rezerve, iar șase în cea de așteptare (adică, au trecut de etapa de evaluare psihologică, medicală, socială în teren și așteaptă să urmeze cursurile de formare profesională).

Câți copii poate îngriji un asistent?

Potrivit reglementărilor în vigoare, un asistent maternal are voie să îngrijească unul sau doi copii, iar dacă este vorba de frați, pentru că legea nu permite ca ei să fie despărțiți, chiar și trei copii. În județul Constanța, din totalul asistenților activi, 113 au în îngrijire câte un copil, 153 câte doi, iar cinci, câte trei copii. De remarcat că la un număr mai mare de copii pot obține atestatul atât soția, cât și soțul.

Ce pași trebuie urmați

"Mai am șase ani până la pensie, postul meu a fost restructurat, îmi place să trăiesc pe lângă copii și m-am gândit că aș putea crește un copil fără părinți. Dar eu am nevoie să-mi meargă cartea de muncă și vechimea. Cineva mi-a spus că dacă ești asistent maternal primești salariu, mâncare pentru copii, numai că e greu să fii angajat. Mă puteți ajuta să-mi rezolv problema? E vreo limită de vârstă? Vă mulțumesc din suflet!" (Marieta Spânu).

În primul rând, persoanele interesate să se califice în meseria de asistent maternal trebuie să depună o cerere la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (str. Decebal nr. 22), la care să atașeze datele de contact. Urmează o perioadă de verificare. Apoi, în funcție de fiecare caz, se analizează dacă solicitanții întrunesc condițiile pentru a merge mai departe, în sensul de a urma cursurile de formare profesională (durează minimum 60 de ore, iar cheltuielile sunt suportate de Protecția Copilului). "În vară, circa 30 de persoane au absolvit aceste cursuri. Dar dacă situația o impune, noi putem să organizăm cursuri chiar și pentru șase persoane. De asemenea, cei interesați pot urma aceste cursuri și să rămână în corpul de rezervă, astfel încât atunci când cineva demisionează din motive personale, își găsește un alt loc de muncă sau iese la pensie, să poată fi angajați rapid" - ne-a mai spus Roxana Onea, care a ținut să precizeze că niciun asistent maternal nu și-a pierdut funcția din motive disciplinare.

Veniturile lunare

La salariul de bază, corespunzător unui asistent social cu studii medii (circa 600 lei) se adaugă sporuri pentru al doilea copil, pentru copil cu handicap, alocația lunară de hrană (150 lei), alocația de stat a copilului, plus "cazarmamentul", în jur de 700 lei (în două tranșe: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte). Există și persoane care și-au pierdut postul din cauza restructurărilor, dar îngrijesc copiii în continuare, în sistem de plasament simplu, doar pentru că s-au atașat de ei, au aceleași obligații, însă nu derulează un contract de muncă cu Protecția Copilului. Iar pentru toate astea, statul le… gratulează cu suma de 97 de lei!

Cine nu poate fi asistent maternal?

Pensionarii, bărbații fără familii, persoanele care au suferit condamnări pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni, părintele decăzut din drepturi, suferinzii de boli cronice, dar și cei care deja sunt angajați cu carte de muncă nu au dreptul să solicite atestarea ca asistent maternal profesionist.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Florentina
8 noiembrie 2011
rectificari

1. Atentie d-na purtator de " vorbe":din 2005 nu mai exista masura de protectie "incredintare" ci doar "plasament" la asistent maternal 2. chiar daca legea nu prevede obligativitatea de a lua in plasament cel putin 2 copii.... la Constanta este obligatoriu datorita unei hotarari a Consiliului Judetean!. 3. nu se specifica in lege in mod expres ca barbatii singuri nu pot deveni asistenti maternali.... asta e concluzia trasa in urma evaluarii capacitatii solicitantului de a deveni asistent maternal(atentie la discriminare)!! 4.cei angajati cu carte de munca pot deveni asistenti maternali profesionisti dupa ce renunta la jobul actual...deci.. se poate! 5.si pentru corectitudine: legea este de fapt HG 679/2003

iulia
26 mai 2012
asistent maternal

Am 20 de ani si locuiesc cu parintii fi fratiorul meu de 12 ani intr un apartament cu 3 camere, as dori sa stiu daca pot lua si eu in plasament un bebelus si cat este salariul mai exact? si am inteles ca este vb si de niste cursuri, le fac inainte sa iau copilul sau dpa? Problema este ca mai am o saptamana si termin scoala si imi doresc foarte mult acest copil si as fii dezamagita sa stiu ca trebuie sa astept mult timp....

ioana
9 octombrie 2012
asistent maternal

nu stiu dupa cine sa ma mai iau vreau sa iau copil de la cresa ami doresc foarte mult dar de 2 luni tot incerc si nu primesc nici un raspuns cei de la timisoara spun ca nu se face cursurile pt a putea sa primesc un copil si ca nici nu se fac anul asta ,poate sami spuna si mie cineva de ce?sunt atitia copiii care asi doresc caldura si iubirea unei famili eu ami doresc nespus de mult o fetita si nu pot sa iau din cauza scolii care spun doamnele de la timis ca anul acesta nu se face

ancu madalina
11 noiembrie 2012
asistent maternal

decurand am vrut sa devin asistent maternal, am vrut sa iau o fetita a unei prietene din copilarie si nu am putut pt ca cei de la directie de la alexandria teleorman mi-au spus ca nu mai sunt locuri si ca aceasta scolarizare nu se mai face.este adevara? eu nu am mici un loc de munca sunt caznica stau acasa cu fetita mea si imi doream asa de mult sa o iau si pe ia .vreau sa ajut si in acelasi timp sa imi mearga si mie carte de munca . ce pot face?

Elvira
3 ianuarie 2013
Asistent matenal

Buna seara asi vrea sa iau si eu copii ,nu conteaza ca e fetita ori baiat important sa fie sanatos, Imi plac copii foarte mult si am fost si bona sunt in somas adica somas fara bani asa e in \Romania, am o locuonta si am si spatiu de joaca pentru copii,si. Cum ma putetin sa ma ajutati sa eu copii,casa imi mearga si mi-a cartea de munca. ce trebuie sa fac ,cu ce sa incep prima data,unde trebuie sa ma duc,Va multumesc

druga claudia
20 martie 2013
angajare

doresc sa fiu asistent maternal,ca sa nu plec din tara,sa imi las copilul cu o femeie in varsta.

achim corina
14 iunie 2013
angajare

Buna seara,doresc sa fiu assistent maternal in urma unui reportaj dat despre copiii abandonati . Nu credeam ca exista atatia copii lasati ,fara iubirea unei mame. Multumesc

alina radu
10 august 2013
copil in plasament

as dori sa devin asistent maternal

carmen
3 septembrie 2013
asistent maternal

vreu s afiu asistent maternal

GEANY
18 octombrie 2013
ANGAJARE

Daca sunt angajata nu as putea sa devin asistent maternal? Sunt mama unui baietel de 6 ani. As putea sa fac acest lucru?

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4016 secunde