Cum primiți despăgubiri dacă Enel vă arde electrocasnicele

3078
1
Cum primiți despăgubiri dacă Enel vă arde electrocasnicele - 8febrfonddespagubirienel-1360331737.jpg
Enel este obligat prin lege să plătească despăgubiri consumatorilor în cazul deteriorării unor receptoare electrice din vina sa. Pentru a vă vedea însă cu banii în mână, înarmați-vă cu multăăăăăă răbdare, căci procedura de despăgubire este extrem de stufoasă! Chiar și așa, important este să nu renunțați la idee!

Dacă televizorul, frigiderul, cuptorul cu microunde, mașina de spălat, combina muzicală, computerul etc. nu mai funcționează din cauza fluctuațiilor de tensiune, în cel mult trei zile de la producerea șocului de tensiune, clientul trebuie să anunțe Enel Distribuție Dobrogea. Asta nu înseamnă că, tot în trei zile, păgubitul se va vedea cu banii în mână! Până acolo e cale lungă, căci, potrivit reprezentanților Enel Distribuție Dobrogea, pentru a fi despăgubit, abonatul trebuie să demonstreze nu doar că este proprietarul respectivelor aparate, ci în primul rând că acestea s-au stricat în urma fluctuațiilor de tensiune, respectând o procedură anevoioasă.

Când nu este vina Enel

Este bine să știți din start că potrivit legislației în vigoare (Legea nr. 123/2012, respectiv HG nr. 1007/2004 - Regulamentul de Furnizare a Energiei Electrice) și a contractelor încheiate cu consumatorii casnici, aprobate de ANRE, precum și a procedurii de despăgubire a consumatorilor casnici pentru deteriorarea receptoarelor electrocasnice din vina operatorului de distribuție, nu se consideră vina Enel și nu se suportă despăgubiri pentru daunele cauzate sau pentru calitatea energiei electrice furnizate în cazul unor calamități naturale sau al unor fenomene meteo care au avut intensitate mai mare decât cea prevăzută în prescripțiile de proiectare (vânt puternic, chiciură, viscol, descărcări atmosferice, inundații, alunecări de teren, infiltrații de apă, cutremure, secetă, îngheț).

Condiții pentru repararea aparaturii

Despăgubirile se plătesc titularului de contract dacă, din vina dovedită a furnizorului, în instalațiile electrice au apărut tensiuni mai mari decât cele admise de normele tehnice în vigoare. Plata se face numai cu respectarea următoarelor condiții: consumatorul trebuie să anunțe în scris furnizorul de energie electrică în termen de trei zile lucrătoare de la apariția șocului de tensiune care a deteriorat aparatura electrocasnică; în baza solicitării scrise, furnizorul verifică împreună cu operatorul de distribuție dacă a avut loc un șoc de tensiune la data respectivă și care sunt aparatele deteriorate. Dacă în urma verificării reiese că defecțiunile s-au produs din vina Enel, aparatura electrocasnică poate fi dusă la reparat.

Chitanțe, cât încape!

Pe de altă parte, în cazul în care aparatele stricate au fost deja reparate, consumatorul trebuie să prezinte Enel chitanțele prin care să dovedească faptul că reparațiile au fost făcute de o unitate autorizată să facă astfel de reparații. Chitanțele trebuie prezentate furnizorului în termen de 60 de zile de la apariția șocului de tensiune care a produs deteriorarea și, pe baza lor, se va achita contravaloarea reparațiilor. De asemenea, furnizorul poate solicita consumatorului documente prin care să dovedească dreptul de proprietate asupra aparaturii deteriorate și apoi reparate.

Să nu vă imaginați că după ce ați prezentat atâtea documente, iar solicitarea dumneavoastră de despăgubire a fost analizată, urmează să și primiți banii. Mai aveți de așteptat, căci nu se poate pune punct procedurii de despăgubire decât după ce se va verifica și dacă electrocasnicele… prăjite sunt omologate și au fost alimentate corect cu energie electrică, conform prescripțiilor tehnice în vigoare.

Fiți prevăzători!

Având în vedere că nu doar constănțeni, ci și foarte mulți abonați din alte localități ale județului s-au tot plâns ziarului nostru din cauza deselor fluctuații de tensiune electrică, dar și a tensiunii electrice scăzute, pentru a nu fi prinși în ofsaid la o eventuală solicitare de despăgubiri, ar fi bine să se respecte o altă recomandare a Enel, și anume aceea de a se verifica periodic… sănătatea instalațiilor electrice de la nivelul fiecărei gospodării sau al asociațiilor de proprietari, după caz. Și, atenție, păstrați… dovada acestui demers!

Despre numărul cererilor de despăgubiri care a primit undă verde din partea Enel Distribuție Dobrogea în ultimul timp vom scrie într-o altă ediție a ziarului nostru.

Comentează știrea

dan
9 februarie 2013
enel

Fluctuatii de tensiune sunt aproape in fiecare zi. Pentru abonati este greu sau aproape imposibil sa se lupte cu mafiotii astia .Protectia consumatorilor sau alti factori de decizie pot si trebuie sa faca mai mult pentru a ajuta oamenii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2425 secunde