Veterinarul pe recepție

Cum îngrijiți o cățea gestantă

477
Gestația la cățele durează aproximativ două luni. Potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, cățelele au două cicluri de călduri pe an, care se repetă destul de regulat la un interval de șase luni.

Este bine de știut însă că stresul, schimbările de mediu, prezența altor femele în călduri pot întârzia sau grăbi apariția căldurilor. De exemplu, cele din rase cu morfologie împinsă spre extrem (Pekinez, Bichon) au parametri reproductivi scăzuți atât în ceea ce privește numărul de pui, cât și în instalarea căldurilor.

În prima perioadă de gestație, creșterile sunt mai degrabă calitative, iar la sfârșitul ei, embrionii ajung la circa trei centimetri. Din acest motiv nu este necesară suplimentarea rației la cățelele aflate în prima perioadă de gestație. Abia în a doua perioadă, când apar acumulări cantitative, se impune creșterea necesarului alimentar. În preajma fătării (înainte și după) apetitul este de regulă redus considerabil, urmând să crească vertiginos dacă numărul cățeilor este foarte mare.

Alimentație: În prima lună de gestație nu este nevoie ca dieta să fie modificată. Schimbarea dietei în prima lună se poate face numai dacă medicul veterinar consideră că se impune acest lucru. În schimb, din săptămâna a cincea, se poate încorpora în mâncarea cățelei hrană pentru junior, astfel încât în ultima săptămână de gestație să mănânce numai din această categorie.

De reținut: Concret, gestația unei cățelușe este cuprinsă între 56 și 63 de zile. Pe tot parcursul gestației, mama nu trebuie lovită deloc (nici dacă face o mare trăsnaie), din cauză că pot apărea complicații la naștere (pui morți, o mamă… supărată).

Alimentație: 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 28 August 2012
Stire din Cetățenești : Greșeli de evitat în bucătărie
Marţi, 28 August 2012
Stire din Cetățenești : Idei pentru micul dejun
Marţi, 28 August 2012
Stire din Cetățenești : Cosmetica la tine acasă
Pagina a fost generata in 3.3404 secunde