Cu mortul în casă, numai o oră? Ce riscă rudele care nu se conformează și cât costă "chiria" la casa mortuară

17559
13
Cu mortul în casă, numai o oră? Ce riscă rudele care nu se conformează și cât costă
Familia are obligația să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, potrivit reglementărilor europene. Cu toate că și în Constanța, ca în toate orașele mari, această practică funcționează de ani buni,

când vine vorba de obligație, oamenii acuză că nu li se permite să respecte tradițiile.

Fără doar și poate, orice om care a trecut prin această lume are dreptul la o înmormântare decentă și la aducerea ultimului omagiu de către cei dragi așa cum se cuvine. Există și o legislație specială privind responsabilitățile prestatorilor de servicii funerare, actualizată recent, prin Legea nr. 102 din 11 iulie 2014. Pe de altă parte, nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligații, ci și rudele decedaților. Dacă, în România, până la această oră nu există o lege care să oblige familia să depună dece-datul la o casă mortuară, Normele Uniunii Europene, pe care și țara noastră ar trebui să le respecte, sunt foarte drastice: mortul nu mai poate fi ținut și jelit în casă decât maximum o oră, nicidecum trei zile, cum este tradiția la români. Un subiect care atrage păreri pro și contra în rândul oamenilor. Dacă unii sunt de părere că este vorba despre un gest civilizat, mai ales vara: "Fiecare anticipează ce se întâmplă cu trupul unui om după ce moare, mai ales dacă a zăcut ceva la pat și a mai fost și bolnav… Întrebați Sanepidul, să vedeți ce spune! E adevărat, se plătește o chirie la casa mortuară…" (Ioana P.), alții, deși recunosc că așa ar trebui să procedeze toată lumea, din motive de "securitate medicală", având în vedere tarifele caselor mortuare, cred că: "Majoritatea românilor sunt prea săraci, înmormântarea oricum costă enorm, asta mai lipsea, să fim obligați să umplem buzunarelor celor cu case mortuare!" (Alexandra Dumitru).

Există și o categorie de oameni care nu admit, nici în ruptul capului, ca persoana dragă "să nu fie jelită trei zile în casa ei, pentru care a muncit o viață și să fie depusă, ca un neica-nimeni, la un loc cu alți morți, la casa mortuară. Nu e vorba de bani, ci de respect!" (Sonia Andrei).

Ce spune DSP-ul

Potrivit dr. Adrian Pavlov, director coordonator în cadrul Direcției de Control în Sănătate Publică Constanța, la nivelul instituției nu au fost recomandate, până acum, asemenea norme. Pe de altă parte, chiar dacă aceste reglementări există la nivelul Uniunii Europene, la DSP Constanța, până la această oră, nu s-au înregistrat reclamații din partea vecinilor sau a altor persoane pe această temă. Cât privește amenzile, neexistând reglementări clare, acestea nu pot fi aplicate. Trebuie precizat însă că anumite obligații există, însă acestea se referă la aparținătorii persoanelor care mor din cauza unor boli transmisibile, care trebuie să depună decedatul numai în sicrie din plumb, prevăzute cu o fereastră: "Astfel de cazuri nu constituie o problemă la Constanța, pentru că oamenii înțeleg situația și se conformează".

Taxa pe 24 de ore

Cât privește tarifele percepute de casele mortuare, atenție!, pentru 24 de ore, acestea sunt: la capela Cimitirului Central - 200 de lei, la Cimitirul Municipal (str. Baba Novac), la comun, se plătesc 170 lei pentru un loc, iar la categoria "singuri", taxa este de 500 de lei pentru 24 de ore, pe când la Cimitirul Viile Noi, taxa percepută de casa mortuară este de 210 lei.

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

Biserica Ortodoxă vine în întâmpinarea credincioșilor care trec prin momente tragice în familie, punându-le la dispoziție capele mortuare în care pot fi depuși cei decedați. Iar capelele mortuare înființate în cadrul anumitor parohii sunt în concordanță cu normele UE intrate în vigoare după data de 1 ianuarie 2007. În continuare, Biserica încearcă să înființeze cât mai multe astfel de capele în jurul parohiilor, pentru a fi un sprijin real, în astfel de clipe, pentru comunitate.

Cât privește costurile, în județul Constanța, capelele mortuare ale anumitor parohii au prețuri cuprinse între 50 și 100 de lei pe zi pentru găzduirea celui decedat, se spune în încheierea comunicatului din partea Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Respect pentru tradiții

Pe de altă parte, potrivit Cartei Europene, tradițiile popoarelor trebuie respectate. Considerați că aceste reglementări europene contravin tradiției poporului nostru, potrivit căreia mortul ar trebui ținut și jelit în casa lui, timp de trei zile?

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
mortul de serviciu
1 august 2014
loby pentru firmele de servicii mortuare

reglementarile europene nu sunt obligatii de respectat decat in masura in care ele sunt transpuse in legi romanesti. Deci, ce numar are legea ?

Nelu
1 august 2014
mortii nostri

Alta treaba nu au guvernanti! De ce nu se duc cu Casele Mortuare (case de facut bani), in varful muntelui?De cate ori au taiat acesti proprietari de case mortuare , popi, etc.... factura si chitanta cu pret real? stie ANAF-ul? Garda asta Financiara, Politia Economica daca mai exista. O mormantare ortodoxa costa de la 4000-13000 RON. Ce ne facem daca nu avem bani?

...
1 august 2014
Popalăi...

... îți promit mincinos "verdeață" pe lumea ailaltă, da', te scutură de bani aici, uscându-te, deșertificânduți buzunarele... Măntuitu, aghezmuitu, pomenitu, lumânăritu, tămâiatu, sfințitu, cioclitu sunt teritorii ocupaționale ale preajosimilor lor ce au învățat să "existe" pe pământ astfel, întreținându–și a lui imensă burtă.... cu barbă. Din ăști, curge aceeași "șfințenie" după care tragi de obicei apa, că altminteri, pute...

LIZ
1 august 2014
PRETURI SI CHITANTE!

La inmormantarea tatalui meu mi s-a cerut 300 lei pentru slujba de inmormantare si mi s- a dat chitanta de 50 lei! Pai este bine? Stiu ca trebuia sa ripostez dar eram prea necajita si cu toate pe cap !

Georgescu I.
1 august 2014
Lege europeana

Buna ziua. Va rog sa ne raspundeti care este legea potrivit careia familia are obligația să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, potrivit reglementărilor europene. Multumesc.

Maria
1 august 2014
care este legea

care este legea care ne obliga sa depunem persoana decedata la casa mortuara si care ne interzice sa o tinem acasa?

Radu
1 august 2014
Popii hrapareti. De ce primesc bani de la stat atit timp cit ei te jupoaie de viu ori de cite ori au ocazia, in special in cele mai grele momente ?

Popii hrapareti au introdus diferite ritualuri demente prin care au ingreunat enorm viata oamenilor. In primul rind ma refer la ritualurile de inmormintare care ncesita cheltuieli atit de mari incit unele familii sunt in imposibilitatea de a-si ingropa mortul. Ei sunt cei care au introdus mentinerea mortului trei zile ptr. a putea jegmani zilnic familia mortului. In mod normal mortul ar trebui inmormintat a 2-a zi. Datorita lor toate serviciile publice isi bat joc de familiile mortilor: scoaterea mortului din spital sau de la morga, obtinerea diverselor acte, etc.etc.; s-au dezvoltat o serie de afaceri cu mortii: case mortuare unde stai cu mortul trei zile de-ti sar ochii, etc. Ptr. cei care nu intelg ce am scris in ultima fraza si se intreaba ce vina au popii, le spun ca la musulmani (ma refer la cei din Romania) aceste bete in roate nu se pot pune deoarece ei protesteaza imediat pe cale religioasa, religia lor nepermitind tinerea mortului neingropat pe perioade nedeterminate,ca la noi. Ați auzit vreodata un popa care sa protesteze impotriva atrocitatilor pe care le fac cei de la morga spitalului Judetean Constanta ? sau imotriva altor atrocitati asa cum este aceata lege prin care sa fii jefuit timp de trei zile ( !!!) de aceste case mortuare ? Tilharul de strada care-ti pune cutitul la git cerindu-ti banii este fara discutie foarte vinovat. Dar tilharul de popa care, in cea mai grea situatie posibila, atunci cind ai mortul in casa, te jupoaie de viu si, asa cum am aratat mai sus, a favorizat ca si altii din diferite servicii publice sa te jupoaie de viu, tilharul de popa e de doua ori mai vinovat decit tilharul de strada. Deasemenea acesti popi hrapareti inventeaza incontinuu metode prin care sa faca rost de bani. Pina acum veneau numai de Boboteaza; acum au inceput sa vina si de Pasti, iar prin unele locuri si de Sf. Maria. Probabil ca in urmatorii ani isi vor dezvolta si mai mult repertoriul in acest sens. In Romania sunt aproape 20000 (douazeci de mii) de biserici si peste 60000 ( saizeci de mii) de popi, lasind la o parte dascalii si altii care deservesc bisericile. Nr.-ul spitalelor scade iar fondurile acordate spitalelor sunt o bataie de joc. Dar numarul bisericilor este intr-o CONTINUA CRESTERE! Unde te uiti cu ochii se ridica o biserica. La fel, intr-o CONTINUA CRESTERE ESTE SI NUMARUL POPILOR! Nicaieri in lume nu exista un numar atit de mare de biserici si de popi raportat la numarul populatiei. Vesnic lacomi, nesatui, cu ochii cit cepele cind e vorba de bani, ei sunt mereu dispusi sa jecmaneasca, in special in momentele cele mai grele din viata omului.

Magda
1 august 2014
Popii, prin perversitatea lor, prin dorinta lor nesecata de înavuțire si in special prin numarul lor care creste incontinuu intr-un mod exasperant, au ajuns o plaga cumplita pentru țara asta

Daca ai nenorocirea sa-ti ingropi un membru al familiei, sumele pe care esti obligat sa le cheltuiesti datorita ritualurilor absurde si interminabile introduse de popii vesnic nesătui, echivaleaza cu munca pe un an.

unul
1 august 2014
ci certificatul constatator al decesului?

din cate stiu eu, la casa mortuara nu ar trebui sa te primeasca fara certificatul constatator al decesului. si nici sa faca imbalsamarea. Iar acesta se elibereaza la 12-24 h de la deces, depinde cum te invarti (teoretic la 24 h,practic...cum te "ai" cu medicul). Deci...care-i faza??? P.S. A nu se confunda cu certificatul de deces emis de starea civila.

anti gunoaie si mizerie
1 august 2014
anti gunoaie si mizerie

din centrul orasului,peninsula si cam in toate cartierele orasului doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a insti tutiilor subordonate primariei 1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, putorilor?

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Iunie 2014
Stire din Diverse : Ce reguli trebuie să știe orice copil
Pagina a fost generata in 1.9849 secunde