Constănțeni, caloriferele la control!

1888
3
Constănțeni, caloriferele la control! - 25octfond2inventar-1351173422.jpg
Pentru a afla care este situația reală din fiecare apartament și a potoli spiritele încinse, asociațiile de proprietari pot cere reinventarierea corpurilor de încălzire. 


De regulă, reinventarierea caloriferelor urmărește modificările produse asupra corpurilor de încălzire față de situația inițială, respectiv tip, număr de elemenți etc. Procedura este importantă pentru că permite recalcularea suprafeței utile care se ia în considerare la repartizarea cheltuielilor individuale pentru încălzire. În plus, demersul este obligatoriu pentru cei care solicită debranșarea de la RADET.

Inventar de bunăvoie?

Cu toate că a văzut la timp afișul postat la avizierul asociației de proprietari, prin care locatarii erau informați că urmează să se facă o reinventariere a instalațiilor de încălzire din fiecare apartament, Laurențiu Marian, datorită naturii serviciului, nu a putut să fie la domiciliu la data și ora programate de comisia care se ocupa de această reevaluare: "Am auzit că se face chestia asta că li s-a pus la unii pata pe elemenții de la caloriferele altora. Știu ei că sunt șmecheri care și-au adăugat pe șest o grămadă de elemenți la calorifere și n-au anunțat asociația ca să-i pună la plată. Problema e că la mine nu s-a făcut acest inventar pentru că nu am avut cum să mă sincronizez cu programul lor. Dar nu sunt singurul din bloc! Unii cârcotesc că sigur avem ceva de ascuns, de-aia ne-am fofilat. Le spun pe această cale că eu n-am niciun element în plus, nici caloriferele nu le-am schimbat. Vreau să fiu în regulă, sunt dispus să merg la RADET să cer inventarul, dar nu știu ce trebuie să fac și dacă găsesc înțelegere să fixez eu data inventarului". "Noi suntem o asociație mai mică, avem două scări, dar sunt discuții cât pentru zece scări. De când cu gigacaloria asta uriașă, ne suspectăm unii pe alții mai ceva ca securiștii de pe vremuri. Mai nou, sunt conflicte de la elemenții caloriferelor, unii sunt în stare să facă ei inventar. Plus că vor să renunțe la caloriferele de pe holuri. Eu sunt de acord să se numere elemenții, dar și să se execute urgent toți restanțierii care ne sfidează pentru că se au pe bune cu nu știu cine!" (Maria Popa). "Ne-a spus administratorul să ne pregătim că o să se renumere elemenții de la calorifer, ca să se termine cu râca dintre oameni. Dar pentru pierderile de agent termic de la RADET nu se poate face inventar? (Luminița Cocor).

Cine face măsurătorile?

Scopul unor asemenea măsurători este determinarea suprafeței echivalente termic a unui corp de încălzire (mărime convențională care caracterizează puterea termică a corpului de încălzire determinată de temperatura de intrare a agentului termic în corpul de încălzire, de temperatura de ieșire a agentului temic și temperatura interioară a aerului din spațiul încălzit), ne-a explicat Mihai Ulmeanu, primvicepreșe-dinte al Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța.

Reinventarierea este necesară pentru a se constata, la fața locului, dacă s-au adăugat elemenți sau s-a schimbat tipul caloriferelor, iar proprietarii nu au anunțat asociația despre aceste modificări, păcălindu-i astfel pe ceilalți locatari la plata căldurii, cartoful fierbinte din… oala tuturor asociațiilor în perioada iernii.

Cerere la UAP

Inventarierea se face numai la solicitarea asociațiilor de proprietari (RADET nu le impune) și nu în numele personal al unui locatar. Practic, se face o comandă la Uniunea Asociațiilor de Proprietari (strada Constantin Brătescu, zona Piața Griviței), care va trimite un specialist din cadrul UAP, inginer de profesie, acreditat de RADET, să facă măsurători la fața locului. "Am avut foarte multe solicitări cu ocazia debran-șărilor, mai sunt în așteptare încă o mie de cereri depuse de locatari care vor să se debranșeze la anul. Plus alte solicitări pentru măsurarea suprafeței radiante, a suprafeței echivalente termic, fiecare ce dorește. E simplu, asociația pune un anunț, apoi cu specialistul și administratorul se intră în apartamente și se măsoară. Noi încheiem actul și îl dăm administratorului", ne-a mai spus Mihai Ulmeanu, care ne-a confirmat că adăugarea pe șest a unor elemenți la calorifere bagă, de ani buni, râcă între locatari: "E adevărat, unii pun elemenți în prostie și nu anunță, deci plătesc raportat la situația inițială, ceea ce, evident, este un furt".


Comentează știrea

elena
26 octombrie 2012
RADET

Va rog sa verificati a cui a fost ideea de a veni un reprezentat RADET sa faca poze la apometre si gigacalorimetre in fiecare luna???? Cred ca in loc sa se ocupe , sa cumpere aparate foto mai bine sa investeasca sa functioneze livrarea apei si caldurii la pretul pe care il platim. Sa termine cu scuzele ca furnizarea caldurii se face in functie de cate grade sunt afara,atunci sa platim mai putin cand afara este mai cald si nu stiu de ce trebuie sa fim sub RADET cand furnizarea o face CET-ul.

Geo
26 octombrie 2012
numar elementi

Acum vreo doi - trei ani a fost la TV un reprezentant al primariei care a spus ca este ilegal sa se ceara plata in functie de numarul de elementi.

nelu
29 octombrie 2012
calorifere

Este absolut necesar sa se faca inventarierea numarului de elementi la calorifere in asociatiile de proprietari. Foarte multi cetateni nu vor sa-si declare numarul de elementi.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : Încep probele la rece
Marţi, 23 Octombrie 2012
Stire din Social : RADET începe mâine probele la rece
Pagina a fost generata in 0.4694 secunde