Conserve pentru iarnă

278
Ardei iuți în oțet. Ingrediente: 1,5 kg ardei iute bulgăresc, 300 ml oțet, 40 g sare grunjoasă, 1,200 ml apă, 20 g zahăr, boabe de piper verde, foi de dafin, apă. Mod de preparare: Ardeii se spală și se pun în borcane înalte, de preferat de peste 800 de grame. Sub fiecare borcan se pune câte o lamă de metal sau mai multe borcane se pun pe o tavă de inox. Peste ardei se pun piper boabe și foi de dafin. Într-o cratiță se pune oțetul, zahărul, sarea și apa, lăsându-se să dea în clocot circa un minut. Apoi saramura se toarnă fierbinte peste ardei. Borcanele se capsează și se lasă până a doua zi învelite cu un șervet de bucătărie. 


Gogoșari în sos. Ingrediente: 5 kg gogoșari, un borcan de 800 g pastă de tomate, 1/2 l oțet, 1/2 l ulei, 1/2 kg zahăr, 2 linguri cu sare mare, 2 linguri boabe de muștar, 2 linguri boabe de piper, foi de dafin. Mod de preparare: Gogoșarii se spală, se taie pe jumătate și se scot cotoarele, apoi se taie în fâșii de grosimea unui deget. Se prepară sosul amestecând ingredientele de mai sus și se fierbe 20 de minute,amestecând din când în când. Se recomandă o oală mai înaltă și încăpătoare, să nu sară sosul. Se adaugă apoi gogoșarii în sos și se mai fierb până se înmoaie puțin, cam 15 minute. Se pun gogoșarii în borcanele de 400 g, apoi deasupra sosul. Se închid bine și se fierb la bain-marie o oră. Se scot pe o pătură și se învelesc, lăsând borcanele la răcit acoperite. Ies 20 de borcane de 400 g.

Varză murată. Se aleg verze îndesate și cu frunza subțire, culese târziu, la sfârșitul lui octombrie, apoi se depozitează pentru o săptămână, acoperite, într-un loc răcoros, pentru că astfel le putem îndesa în butoi fără teamă că se vor sparge. 2. Se îndepărtează frunzele exterioare verzi sau veștejite, se curăță cotorul și se taie frunzele care sunt atacate de purici. 3. Se îndeasă verzele în butoi, cât mai compact. În butoi se mai pun hrean, mărar uscat, o mână de porumb boabe, o gutuie tăiată în sferturi. Deasupra verzelor se pun câteva scândurele, mărar uscat, crenguțe de vișin, care să țină verzele sub saramură. 4. Se pregătește saramura: la un litru de apă se pun 50 grame de sare; se dizolvă sarea, la nevoie putem încălzi ușor oala cu saramură, pe foc. 5. Se ține butoiul cu varză într-un loc mai cald, una-două săptămâni, până când începe fermentația. Apoi se vântură și se poate da la rece, după care butoiul nu mai necesită atenție deosebită decât pentru îndepărtarea stratului de floare care apare la suprafață. Dacă temperatura este prea ridicată, este necesar să vânturăm din nou varza. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5152 secunde