Condimente care alină diferite suferințe

167
Condimente care alină diferite suferințe - condimente-1398277800.jpg
Specialiștii Sănătate.ro au alcătuit o listă cu câteva condimente foarte cunoscute și utilizate și de către români, care sunt ideale nu doar pentru condimentarea mâncărurilor, ci și pentru alinarea unor suferințe. 


Ghimbirul, dușmanul răcelilor și al bronșitelor. Oricare gospodină pasionată de gătit știe că ghimbirul nu trebuie să lipsească dintr-un meniu sănătos, de aceea nu uita să treci pe lista de cumpărături acest condiment. Uleiurile volatile, care îi dau gustul picant și gingerolul, principalul principiu activ pe care-l conține, conferă ghimbirului proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și antioxidante, activează imunitatea și îndepărtează infecțiile virale, cum sunt răcelile, amigdalitele, bronșitele și enteritele. Ca să beneficiezi de calitățile lui, este indicat să prepari un ceai din 25 de grame de rădăcină de ghimbir, curățată de coajă, jumătate de litru de apă și zeama stoarsă de la o lămâie. Bea de trei ori pe zi din acest ceai, până la vindecare. Dacă ai probleme cu digestia, combină o linguriță cu pudră de ghimbir cu o cană cu apă fierbinte, îndulcește amestecul cu miere și bea-l înainte de fiecare masă.


Rozmarinul vindecă migrenele. Friptura și cartofii, pe care-i folosești ca garnitură, au gust mai bun dacă le adaugi rozmarin. Condimentul care stă la loc de cinste în sertarul din bucătărie îți poate face viața mai ușoară atunci când ești agitată. Și cum stresul îți provoacă deseori migrene, poți să-ți prepari un sedativ foarte eficient sub forma ceaiului de rozmarin. Peste o lingură cu plantă uscată adaugi o cană cu apă clocotită și bei trei căni cu ceai pe zi. Poți să încerci și inhalații cu rozmarin, în special pentru durerile de cap provocate de răceală. Fierbi o mână de plantă într-un litru de apă și torni fiertura într-un vas. Apoi apleci capul deasupra vasului, te acoperi cu un prosop, tragi puternic aburul în piept, cât suporți, și repeți procedeul până te simți mai bine.


Cuișoarele atenuează problemele dentare. Când te doare gingia și ai un abces dentar sau când durerea de măsea îți face noaptea albă, încearcă să reduci din simptomele supărătoare cu ajutorul banalelor cuișoare. Poți să mesteci cuișoare de 3-4 ori pe zi și să-ți masezi dintele și gingia cu un tampon înmuiat într-un amestec din 15 picături de ulei de susan și o lingură cu ulei de măsline.


Curcuma sau turmericul, antiinflamator natural. Ingredient de bază din bucătăria indiană, curcuma dă un gust aparte sosurilor curry și poate fi considerată un adevărat panaceu. Cunoscută și sub numele de turmeric, planta este utilă nu doar pentru întrebuințările ei gastronomice, ci și pentru calitățile antioxidante și antiinflamatoare deosebite. Curcuma conține curcumina, o "luptătoare" împotriva enzimelor care cauzează durerea și umflăturile. Simpla presărare a pudrei de curcuma pe răni grăbește vindecarea. De asemenea, acest condiment ajută la diminuarea colesterolului "rău" și reprezintă un adevărat purificator al sângelui, prin stimularea producerii de globule roșii. Bea în fiecare zi câte un sfert de linguriță cu pulbere de curcuma, condimentul ca atare, împreună cu un pahar cu apă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1634 secunde