Medicul de gardă

Cine trebuie să-și controleze mai des colesterolul

492
Cine trebuie să-și controleze  mai des colesterolul - 19novmedicul-1353338849.jpg
Este întrebarea la care Virginia Rogoz și-ar dori un răspuns, având în vedere că o persoană din familia sa a fost depistată cu un nivel foarte ridicat al colesterolului la vârsta de 24 de ani, cu toate că se hrănește sănătos și, în ciuda vârstei tinere, are și un stil de viață echilibrat. 


v v v

Este adevărat că natura alimentației este principala cauză a creșterii nivelului colesterolului, însă asta nu înseamnă, potrivit dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, că obezitatea, fumatul, sedentarismul nu sunt tot atâtea motive care, de asemenea, conduc către aceeași direcție.

Nu există simptome

Cât privește simptomele, doamnă Rogoz, medicul precizează că un colesterol mare nu dă nici dureri de cap, nici senzații de amețeală, greață sau orice altceva. Exact datorită faptului că este vorba despre o chestiune ascunsă, fără indicii clare, singura metodă de măsurare a nivelului colesterolului este analiza sângelui. De aceea se și recomandă ca persoanele care au depășit vârsta de 20 de ani să-și facă și ele această analiză, în ciuda percepției că vârstnicii ar fi mai predispuși. Atenție, însă, la acest segment de vârstă, este suficient ca măsurarea nivelului colesterolului total, LDL colesterol, HDL colesterol, precum și al trigliceridelor să se facă o dată la cinci ani.

Analize mai dese

În schimb, persoanele care trebuie să-și măsoare periodic colesterolul sunt cele care se cunosc a-l avea mărit, persoanele grase, care nu fac sedentare, care consumă multe grăsimi și puține fructe și legume, bărbații de peste 55 de ani și femeile în postmenopauză. Lista poate continua cu cei bolnavi de diabet zaharat sau hipertensiune arterială, care se cunosc deja cu boală de inimă, cerebro-vasculară sau boală a arterelor periferice, persoanelor care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (părinți sau bunici cu colesterol mare sau cu boli de inimă la vârste tinere, sub 55 de ani), sau persoanelor provenite din familii unde există un defect genetic de producere și eliminare a colesterolului din sânge, boală numită hipercolesterolemie familială. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6112 secunde