Ce sunt trigliceridele și de ce sunt periculoase

376
Ce sunt trigliceridele și de ce sunt periculoase - sitetrigliceride-1406035695.jpg
De nenumărate ori auzim vorbindu-se de importanța ținerii sub control a colesterolului care, dacă e în permanență mărit, poate favoriza infarcte, accidente vasculare cerebrale etc. Însă și trigliceridele trebuie ținute sub control și monitorizate. Iată de ce, potrivit www.Sănătate.info:

În primul rând, trebuie precizat că trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în țesutul adipos. Sursa acestora este dată în mare parte de grăsimile din alimentele pe care le consumăm, 95% dintre toate grăsimile alimentare fiind trigliceride. Atunci când nivelul trigliceridelor crește peste nivelul de 150 mg/dl, apare afecțiunea numită hipertrigliceridemie (HTG).

Ce se întâmplă când valoarea lor e crescută. Potrivit medicilor, când trigliceridele se acumulează într-o cantitate mare în țesutul gras, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare hipertrigliceridemia.

Cauzele creșterii lor. Anumite obiceiuri de zi cu zi pot determina creșterea valorii trigliceridelor din sânge. De exemplu, o alimentație care conține grăsimi sau carbohidrați în exces, o viață sedentară, care nu include cel puțin 30 de minute de mișcare sau sport zilnic, contribuie la un nivel al trigliceridelor de peste 150 mg/dl – valoarea normală a acestora. De asemenea, consumul de alcool în cantităi reduse, însă în mod repetat, precum și consumul de alimente din făină albă și cu mult zahăr ne pot expune riscului de hipertrigliceridemie.

Ce e de făcut. Specialiștii ne recomandă ca zilnic să încercăm să consumăm alimente care conțin grăsimi sănătoase, mono și polinesaturate. Câteva astfel de alimente sunt măslinele, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic) sau uleiul de rapiță. Totodată, acizii grai Omega-3, care se află în preparatele din pește, pot ajuta la echilibrarea valorii trigliceridelor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 23 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Marţi, 22 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Trucuri în bucătărie
Marţi, 22 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Ce plante taie pofta de țigări
Marţi, 22 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Marţi, 22 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : De ce se umflă picioarele
Pagina a fost generata in 3.2645 secunde