Ce riscați dacă renunțați la repartitoare

2802
10
Ce riscați dacă renunțați la repartitoare - 17octfondrepartitoare-1382015080.jpg

Articole de la același autor

Din cauza încălzirii neuniforme în blocurile cu repartitoare, locatarii de la ultimele etaje se plâng de apariția mucegaiului, a igrasiei și propun renunțarea la acest sistem de contorizare.

Specialiștii spun că numai prin asigurarea unei temperaturi permanente de circa 18 grade Celsius, blocurile de locuințe "pot fi conservate pe timp de iarnă", în caz contrar existând riscul apariției mucegaiului și a igrasiei. Exact acesta este motivul pentru care, în mod special locatarii care au apartamentele la ultimele etaje consideră că ar trebui luată în calcul, la modul cel mai serios, renunțarea la acest sistem de contorizare a căldurii, chiar dacă vor plăti facturi mai mari.

"Stau la etajul șapte, acoperișul are fisuri și ceilalți nu vor să-l reparăm, nu-i afectează… Avem apartamente în bloc nelocuite, cu căldura pe zero, plus că mulți închid repartitoarele ziua, că sunt la muncă. Din cauza asta, pe etajele șase-șapte avem igrasie, muce-gai. Dacă nu se repară acoperișul, am cerut să renunțăm la repartitoare, dar ceilalți nu vor, pe motiv că o să plătim mai mult decât plăteam înainte să ne punem repartitoarele, că firma o să ne taxeze în continuare… Pentru ce ne-ar taxa dacă desființăm contoarele? Lena Moraru".

Nemulțumiri similare ne-au semnalat și Cornelia Vasu, D. Bârsăneanu și Cristina Trandafir, care și-ar dori să știe ce riscă dacă numai unii dintre locatari renunță la repartitoare: "Dacă renunțam cu toții, era una. Așa, ne putem trezi că, pe paușal, ne impută nouă toate pierderile, după sistemul apometrelor!".

Facturi

mai mari

În primul rând, din cauza imposibilității de a mai economisi, lipsa repartitoarelor va aduce automat facturi mult mai mari. Totul, din cauză că potrivit Ordinului ANRSC nr. 343 din 2010, într-un bloc dotat cu repartitoare de costuri pentru căldură, persoanele care își propun să renunțe vor avea de plătit cel mai mare consum pe metru pătrat al unui consumator cu aceeași suprafață utilă, cu repar-titor. Și asta nu e nimic, întrucât după cum ne-a explicat Marcel Dragu, președintele Uniunii Aso-ciațiilor de Proprietari, la aceste sume se mai adaugă un procent de 10 la sută. Practic, se pornește de la ideea că în apartamentele cu repartitor, se închide cel puțin un robinet, dacă nu mai multe, altfel nu s-ar justifica branșarea la sistem. Pe când cei fără repartitor nu au posibilitatea să facă nici un fel de economie, robinetele fiind deschise la maximum, ceea ce aduce și costuri mai mari.

De asemenea, în continuare, firma care a instalat și admi-nistrează repartitoarele, întrucât dispune de programul de calcul și introduce automat toate datele locatarilor din blocul contorizat, se va ocupa de calcularea consu-murilor și din apartamentele fără repartitoare, contra cost, după cum este prevăzut în contractul cu asociația de proprietari.

Oamenii trebuie informați

Întrucât sunt mulți locatari care apleacă urechea la tot felul de păreri neavizate privind utilitatea repartitoarelor, potrivit șefului UAP, ideal ar fi ca fie înainte de montarea contoarelor, fie în situațiile când unii insistă se renunța la ele, oa-menilor să li se explice, în termeni simpli, care sunt avantajele și dezavantajele și ce se întâmplă dacă nu respectă cu strictețe instrucțiunile de folosire. Căci o simplă deschidere a ferestrei cu robinetul deschis sau uscarea rufelor pe calorifer pot aduce cos-turi foarte mari, realitate care-l va determina pe utilizator să se consi-dere păcălit la formula de calcul.

"Normal ar fi ca, la montare, oamenii să primească o hârtie cu instrucțiuni de folosire sau să li se explice verbal cum se fac ade-văratele economii când ai repar-titor. Dar nu toți sunt atenți la ches-tiile astea, iar când văd facturile, țipă că nu mai vor repartitoare. Am avut situații când unii au renunțat, apoi au cerut să revină!" - a com-pletat Marcel Dragu, care este de părere că înainte de a face pasul înapoi, este esențial ca oamenii să știe exact cum se exploatează corect repartitoarele și ce riscă dacă renunță.

Comentează știrea

ioana
18 octombrie 2013
repartitoare...

Nu mai mintiti lumea, va spun proprie experienta, stau intr-un bloc cu 5 scari , fiec scara e asociatie separata, noi (scara in care locuiesc) aveam repartitoare ceilalti din stanga - dreapta noastra nu, ei stateau in tricou si pantaloni scurti si plateau mai putin iar noi cu economii si in frig plateam mai mult. Asa ca le-am scos si suntem de doi ani bine mersi. REPARTITOERELE O PORCARIE!!!!!!!!

dragu
18 octombrie 2013
marcel

Si daca imi pun centrala pe gaze si ma debransez de la radet, nu cumva platesc mai putin? sunt multi care au platit pe luna de iarna cam 100 ron gazele pt incalzire. Chiar utilizind caloriferele electrice e mai ieftin. Ce dracu il ascultatzi pe Dragu presedintele asociatiilor? Asta a fost comandant la scoala de maistrii de marina, securist, indoctrinat pina in maduva oaselor, a chinuit generatii intregi de "jokeri". Huoooo

fost joker
18 octombrie 2013
minciuni

Da, asa e, ne-a tinut pe toti, pe vremea lui ceasca, in frig. se lauda cu economia realizata. cum dracu a ajuns acest specimen presedintre al asociatiilor de locatari?

vantu prin buzunare
18 octombrie 2013
vesnica aruncare de prafuri

inainte de venirea iernii; RADET turbeaza ca repartitoarele ii micsoreaza piata sensibil; si utilizeaza tot felul de ambuscati si fufe cumparate pentru a raspindi zvonuri alarmiste despre repartitoare si ineficienta lor; scrisoarea trimisa la redactie spune clar: sta la etajul 7 si acoperisul nu-i reparat; este firesc sa aibe frig, condens, sa plateasca mult; dar nu din cauza repartitoarelor sau a faptului ca unii tin robinetele inchise; oricat de prost ar fi facute blocurile, totusi, tin caldura in peretii apartamentului, aerul cald nu circula prin tot blocul... (?!!!; auzi idee...) ; sa-si repare acoperisul si sa izoleze apartamentul si apoi sa vada cum e! postaca ce zice ca plateste mai putin si e si mai cald fara repartitoare, pute de departe a RADET-ista (angajata, cu rude angjate la ei sau cumparata, pur si simplu); cum adica: imi intra mai multa energie termica in bloc si platesc mai putin? inseamna ca RADET are un algoritm de calcul vizibil gresit; pirateresc... Toti cei cu repartitoare, stiu cum sa le foloseaasca; aia care caraie prin presa sunt zvoneri si raspindaci comunisti... pardon, radetisti (tot aia).....

AFACEREA TA
18 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

AFACEREA TA
18 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

viva
18 octombrie 2013
sms

Incarca-ti cartela telefonului mobil gratuit, luna de luna, sau retrage-ti banii acumulati direct in contul tau bancar . Cum este posibil acest lucru ? Cu ajutorul noului serviciu GRATUIT de publicitate prin SMS, primesti informatii despre cele mai noi evenimente, oferte si promotii, din localitatea in care locuiesti, direct pe telefonul tau mobil, si in acelasi timp esti si platit pentru asta ! Profita si tu de aceasta oportunitate unica de la noi in tara, si alatura-te comunitatii viva pentru a-ti asigura un venit in plus. Totodata vei fi la curent cu cele mai noi evenimentele, oferte si promotii, din localitatea in care locuiesti. AFLA MAI MULTE : ==> http://bit.ly/1aSrviH

Fonduri UE
18 octombrie 2013
Fonduri UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

ct
18 octombrie 2013
ultimul etaj

pt cei ce locuiesc la ultimul etaj si au probleme cu hidroizolatia si nesimtirea celorlalti vecini: la reparatia acoperisului, sunt OBLIGATI prin lege sa participe toti locatarii, deci administratorul va da hartie la mana ca nu repara din x motive , luati legatura cu un avocat si se rezolva totul pe cheltuiala asociatiei de locatari !eventual platiti dvs factura si ii dati in judecata, 100% platesc tot,avocat,reparatie si cheltuielile de judecata!

acaru' Paun
1 noiembrie 2013
Multi, da' intelijenti

Stau si ma intreb cat creier iti trebe ca sa intelegi ca daca ai un calorifer inchis, caldura care-ti trece prin gigacalorimetru este mai putina. In concluzie, factura la radet este mai mica. Nu repartitorul e naspa, ci cel care-l utilizeaza, in cele mai multe cazuri. La mine in bloc, procentul de nemultumiti este nu mai mare de 5%. Asa ca zat la cotet cu dezinformarile voastre cu tot!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6205 secunde