Sfaturi de la un dresor

Ce facem când ne atacă maidanezii?

5062
29
Ce facem când ne atacă maidanezii? - 1novfondbun13201650771-1320182061.jpg
Câinii fără stăpân, o spunem pentru a mia oară, fac parte din peisajul urban, ei devenind subiect de interes național doar atunci când provoacă nenorociri. Disperați că autoritățile nu-i scapă de acest coșmar, oamenii vor să afle din ce motive atacă un maidanez, pentru a ști cum să se comporte în nedoritul moment.

"Eu, unul m-am săturat! Cred că problema maidanezilor n-o să se rezolve în veci. Problema mea e alta: numai norocul a făcut ca eu și copilul meu să nu fim devorați de maidanezi. Era seară, noi ne aflam în zona Boema, o haită de câini se înfruptau din niște resturi pe trotuar. Vă jur că nu i-am deranjat cu nimic, pur și simplu mergeam pe trotuar. Ca din senin, au sărit la gâtul nostru. Noroc că cineva din spatele nostru a aruncat două pâini înspre câini, care s-au repezit la mâncare. Oare primăria așteaptă alte neno-rociri ca să rezolve odată coșmarul ăsta? Pot afla de ce sar la atac maidanezii? Ce măsuri de autoapărare să ne luăm, ca pietoni?" (Victor Tudoriu, 46 ani). "Am fost atacată fără să deranjez câinele deloc. De ce se întâmplă asta? Probabil de foame! Sau or avea și alte motive?" (Lucreția Moroianu, 41 ani).

Nu răspundeți cu agresivitate

Lucrurile nu sunt chiar așa de simple! Teoretic, un câine, fie el și fără stăpân, nu trece la atac netam-nesam. Are el motivele lui pe care, din păcate, oamenii nu le cunosc. Dresorul Ziadin Murat, vicepreședinte al Clubului de Dresaj Canin din România și voluntar în cadrul Asociației Chinologice Hobby - Constanța, ne-a explicat de ce devin patrupezii agresivi și ce e de făcut atunci când suntem atacați. De departe, lucrul care-i scoate cel mai tare din… pepeni pe maidanezi este senzația că propriul teritoriu le este încălcat de cineva care nu face parte din… haita lor, iar fuga și agresivitatea oamenilor atacați nu fac decât să le sporească la maximum dezlănțuirea. De aceea, dacă vă aflați într-un asemenea moment, rămâneți calmi și, mai ales, nu loviți animalul.

"Acum câteva zile eram la marginea orașului și am văzut cum foarte multe persoane și-au scos câinii afară din curte, pe trotuar. I-am întrebat de ce fac asta și dacă știu la ce se expun? Mi-au spus că animalele trebuie să ia aer! Ce fac animalele în astfel de situații? În primul rând, își fac nevoile în toată zona și, ce e și mai grav, vai de cel ce are ghinionul să treacă pe acolo! Așa se întâmplă și cu maidanezii. Sunt cazuri în care trecătorii dau în ei cu piatra, iar câinele trece la atac. Numai două-trei episoade de acest fel le sunt suficiente pentru ca ei să atace pe oricine va trece prin zona respectivă" – ne-a spus dresorul, care, prin acest exemplu, a dorit să atragă atenția că atât câinii cu stăpân, cât și cu maidanezii, dacă sunt loviți, atacă cu bestialitate.

Redăm, în continuare, și alte situații în care câinele atacă furibund: l Atunci când o femelă este în călduri și o persoană trece prin zonă, "partenerul" acesteia consideră că omul respectiv este pretendent la femela lui și atunci atacă violent l În zonele cu mulți câini e bine ca fiecare să aibă asupra lui resturi de mâncare, o minimă cantitate fiind suficientă pentru ca animalul să fie potolit. Mai mult, el se va uita cu atenție la cel care l-a hrănit și, pe viitor, îl va percepe ca pe un prieten l Câinii nu trebuie hrăniți în zone pietonale. Specialistul atrage atenția asupra practicii greșite a oamenilor de a le pune mâncarea direct pe trotuar. Animalul, din instinct, își va proteja zona și oricine va trece pe trotuar în acel moment va fi perceput ca o persoană care atentează la teritoriul lui: "E de notorietate treaba asta și totuși oamenii nu se învață minte. Dați-le mâncare, dar nu în zone de trecere pietonală, pe alei, se poate găsi un loc ferit, necirculat, unde să fie hrăniți de obicei" l Atenție asupra următoarei situații: un părinte iese cu bebelușul la plimbare, iar un câine, aflat cu stăpânul său în parc, se apropie de cărucior pentru a-l mirosi, nicidecum pentru a-l mușca. Atunci părintele lovește câinele, iar stăpânul animalului, deranjat, se ia la bătaie cu tatăl micuțului. Din păcate, dresorul ne-a spus că astfel de episoade sunt multe l Ai câine personal, treci prin zonă cu maidanezi, ei consideră că acea persoană vrea să revendice trotuarul pentru câinele ei și atunci, din amic devine cel mai aprig inamic.

Dacă animalele ar fi castrate, agresivitatea lor ar dispărea: "Vorbesc hormonii, e jale dacă nu sunt castrați!" – conchide dresorul. 

Comentează știrea

29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
anti maidanezi
1 noiembrie 2011
pentru a mia oarăde ce nu scapam nici de maidanezi?

de ce nu scapam nici de maidanezi?daca mazare sau nicolae matei sau alti primari nu strang cainii ,ce sa faca oameniii,o sa omoare singuri cainii si o sa ia initiativa si masuri singuri;vedeti bai maidanezoofililor,daca n-ati vrut o lege civilizata ca orice tzara civilizata ,sa stea cainii 30 zile ,hai si 2 luni sa aiba timp ''iubitorii'sa ii adopte iar apoi sa fie eutanasiati cei ramasi....de acum o sa moara cainii in chinuri,ca oamenii s-au saturat;eu persoanal nu am otravit cainii dar daca o sa am ocazia o sa o fac ...si asta d o a r pt ca mazare n u v r e a sa faca nimic in privinta maidanezilor,nici sa ii bage in padocuri,nici sa ii omoare ,nici sa ii castreze macar..practic nu s-a facut mai nimic in ultimii 2 ani deoarece mazare vrea sa aiba bani de circ si sambadrom

anti mizerie si gunoaiele din centrul si zona peninsulara,anti mizerie si gunoaiele anti maidanezi din centrul si zona peninsulara,d,in zona abator,auto-gara cfr,zona anda,bratianu
1 noiembrie 2011
pentru a mia oară,de ce nu scapam nici de maidanezi?

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, putorilor?

am
2 noiembrie 2011
sfaturi gresite

Cele mai multe atacuri nu sunt provocate de om (sau de caine) ci de intimplare. Haitele nu tin indivizii componenti in acelasi loc. Un grup compact. Sunt raspinditi -singuri sau doi trei- pe o mare suprafata.(Sub masini, prin iarba,etc) Cind unul da alarma (de obicei o catea) ceilalti sar de pe unde sunt ascunsi latrind. Ei nu stiu de ce s-a dat alarama (cal, alt caine ce le tranziteaza teritoriu, biciclist, etc). Sar latrind ca timpitii, de peste tot. In acest moment, "in alarma de lupta" e posibil sa dea peste un om. Daca omul se teme sau reactioneaza gresit, muscatura e gata. iar restul haitei sprijina atacul. Deci, aveti grija pe unde mergeti si incercati sa ocoliti zonele in care exista haite de maidanezi. daca fugiti sau va luati la lupta cu ei (cu bete, etc.) ati incurcat-o! Trebuie sa va stapiniti si sa fiti calmi. De cele mai multe ori, gestul de a va apleca sa ridicati o piatra (chiar simulat) ii tin la distanta. Daca nu scaptai de ei, imitati auncarea pietrei spre ei. Fug. daca nu reusiti, chiar luati o piatra de jos. Nu raspund la acest tratament doar turbatii si lupii. Cainii crescuti printre oameni -chiar maidanezi- se feresc de pietre si fug. Nu o aruncati daca nu-i nevoie. Daca aruncati, sa aveti si rezerve si aruncati LINGA animal, nu in el. Cel mai bine e sa luati la pietre primaru si parlamentarii care nu voteaza odata legea adunarii maidanezilor de pe spatiile publice! ce fac cu ei dupa, nu ne intereseaza. Sa-i ia naibii din calea noastra! Apoi, maidanezii ataca intotdeauna -din instinct- biciclistii. Degeaba faceti piste pentru biciclisti daca nu adunati maidanezii. Un biciclist atacat scapa sigur daca coboara de pe bicicleta si merge pe jos, pina scapa de haita.(Pentru biclisti nu trebuie doar piste speciale ci si parcari la magazine, piete etc. altfel, unde iti tii bicicleta cit faci cumparaturi? Un ministru-doi, pot fi "parcati" usor. Dar daca 10% din populatie adopta cest mijloc de transport?)

olguta
2 noiembrie 2011
sfaturi bune

cateii trubie sa fie hraniti pentru a nu fi rai. daca le faceti custi langa blocuri si le dati sa manince o s-a vedeti ca nu mai sint rai si nu mai musca decit pe straini si pe hoti cea ce este bine ca nu mai vin toti boschetarii si hotii sa fure. noi asa am facut la bloc la noi si sintem multumiti de ciini chiar daca unii de la alte blocuri sint suparati ca ii musca. sa nu mai vina pe acolo atunci si sa aibe si ei grija de ciini si o sa vada ca nu ii mai musca

bd
2 noiembrie 2011
implicare civica

Ingrijirea unui caine intr-un adapost autorizat costa aproximativ 60 de lei pe luna. Daca avem in vedere faptul ca in Constanta sunt aprox 20.000 de caini comunitari, rezulta suma de 1.200.000 lei ( aprox 298.000 euro lunar). Sunt de acord cetatenii Constantei ( 297000 de lucuitori) sa plateasca un euro de cetatean (de la bebelusi la pensionari) ptr ingrijirea cainilor comunitari sau vorbim vorbe?

rex
2 noiembrie 2011
ce facem cand ataca maidanezii?

fugimmmmmmmmmmmmmmmmmmm

jurist
2 noiembrie 2011
Nu stiti legea

Se vede ca nu a citit nimeni ce prevede legea noua. Toata lumea vorbeste dupa ureche.In lege scrie clar ca cetatenii sunt obligati sa-si procure pana la 01.ianuarie 2012,o pereche de pantaloni din tabla(INOX),cel putin o camasa din zale de fier,un arc si un aruncator de flacari.Tot in lege se spune ca cine nu are copii sa nu-si doreasca iar cine are copii de scoala sa-i doeze cu o pereche de bascheti cu arcuri in tocuri.Biciclistii sa se lase de sportul asta si sa invete mai bine sa calareasca.Armasari gasim la depozitul de armasari,dar cel mai fashion armasar il gasim la primarie.

8. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

2 noiembrie 2011
cainii nu au ce cauta pe strazi

Fie ca le facem custi langa blocuri, fie ca le dam de mancare, cainii sunt animale, si ca toate animalele se conduc dupa instincte. Nu este adevarat ca musca doar oameni rai sau necunoscuti. Nici faptul ca nu sunt bani nu este adevarat. Bani sunt dar cu siguranta ca acestia ajung in buzunarele celor care profita de aceasta situatie. Un lucru este cert: cainii nu-si au locul pe strazi, bolnavi, flamanzi si uneori agresivi. Autoritatile trebuie sa gaseasca solutii, pentru ca sunt platiti din banii nostri.

olguta
2 noiembrie 2011
pientru cel de mai sus

nu e adevarat. daca le dai sa manince in fiecare zi nu te mai musca. pe mine de ce nu ma muscat nici o data Spic si pe altii a ia muscat de mai multe ori? pentru ca eu le dadeam sa manince in fiecare zi indiferent ca le dadeam ciorba sau oase ca manincarea de ciini speciala e scumpa si nici nu e prea buna la gust

29 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Cetățenești : Preparați-vă în casă rețete cosmetice
Pagina a fost generata in 1.54 secunde