Medicul de gardă

Cât trebuie să doarmă copilul mic?

421
Cât trebuie să doarmă copilul mic? - copildormind-1349446476.jpg
"E vreo problemă dacă un bebeluș doarme tot timpul? Al meu are două luni și eu îl trezesc pentru alăptare, altfel ar dormi continuu, nu toți bebelușii dorm atât de mult!" (Luminița Diaconu).


v v v

Cât de important este somnul pentru dezvoltarea corespunzătoare atât fizică, dar și psihică a sugarilor și a copiilor mici o știm cu toții. Când este vorba despre primul copil, există părinți care-și fac griji serioase când văd că bebele… uită să se mai trezească. Motivele de îngrijorare nu sunt justificate, ne asigură dr. Chirața Blacioti, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, întrucât în primele luni de viață, bebelușii pot s-o țină într-un somn și până la 23 de ore pe zi. Abia dacă la starea prelungită de somnolență se adaugă și unele semne de alterare a sănătății îngrijorarea părinților are temei, drept urmare în astfel de situații se pune problema consultării micuțului de către un medic.

Dulcele somn al sugarilor

Cu toate că perioada de somn în primele luni este, de regulă, cuprinsă între 14 și 23 de ore, asta nu înseamnă că somnul este continuu. Nici vorbă, micuții se trezesc pentru că li se face foame, intervalele variind la fiecare două, trei și chiar patru ore, iar dacă nu, sunt treziți pentru a fi hrăniți. Spre vârsta de trei luni însă numărul orelor de somn scade semnificativ, fiind cuprins, în general, între 15 și 18 ore, pentru ca în jurul vârstei de șase luni, 14 ore de somn să fie suficiente. Iar după ce i-ați luat… moțul, deci la un an, copilul se va mulțumi și cu circa 12 ore de somn în timpul nopții și două-patru ore în perioada zilei. Dincolo de aceste cifre, somnul este vital pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, căci în acest interval este secretat hormonul de creștere.

Așadar, dacă sugarii dorm prea mult nu vă îngrijorați, căci e un lucru normal. Îngrijorarea poate fi justificată numai dacă micuții sunt agitați, dau semne de disconfort, nu au poftă de mâncare. Toate aceste lucruri trebuie transmise pediatrului, întrucât primele luni de viață sunt o perioadă foarte delicată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Cum scăpăm de varicelă
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Lactatele, esențiale în hrana copiilor
Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Ce medicamente sunt interzise la copiii mici
Pagina a fost generata in 0.2682 secunde