Când riscați să vă treziți cu pensia micșorată sau mărită?

2491
4
Când riscați să vă treziți cu pensia micșorată sau mărită? - 26martiefondpensii-1364308164.jpg
Chiar și un pensionar fără alte venituri care să presupună recalcularea pensiei inițiale s-ar putea trezi cu o pensie mai mică sau mai mare. Când este posibilă modificarea cuantumului pensiei aflați din rândurile de mai jos.

Pensionarii pornesc de la premisa că dacă nu mai prestează nicio activitate plătită care să le permită, apoi, recalcularea cuantumului inițial al pensiei, vor avea aceeași pensie toată viața (evident, fac excepție măririle sau micșorările sau măririle aprobate de Guvern și de care beneficiază toți pensionarii!). Puțini știu însă că atât din proprie inițiativă, cât și la solicitarea titularului, Casa de Pensii are dreptul să dispună revizuirea sau recalcularea dosarului, însă cu respectarea termenului de prescripție de trei ani.

Revizuirea dosarului

Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, ne-a explicat în ce condiții se produc modificări ale cuantumului pensiei, fie în avantajul pensionarului, fie în dezavantajul acestuia. Este vorba despre situațiile în care, după stabilirea și intrarea în plată a drepturilor de pensie, la un moment dat se constată că din cauza unei greșeli de calcul s-au produs diferențe între sumele respective și cele care s-ar cuveni în mod legal. Este momentul când Casa Județeană de Pensii are dreptul să opereze, din proprie inițiativă sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun. Procedura obligă ca după finalizarea calculelor, pensionarul să primească la domiciliu o decizie de revizuire, în care se va menționa ultimul cuantum al pensiei.

"Un truc!"

Cititoarea noastră, Ioana Marina, consideră că depistarea erorilor ar trebui să se facă în interiorul termenului de contes-tație conferit de lege, și nu ulterior: "Sunt conștientă că numai cine nu muncește nu greșește. Tocmai în ideea asta, după ce primește decizia, pensionarul poate să depună contestație dacă i se pare ceva în neregulă. Nu mai știu cât are la dispoziție pentru contestație, dar sigur poate face asta dacă se pricepe cât de cât…. Cum să vii după șase ani și să micșorezi pensia omului din cauza unei greșeli de calcul? Un truc, nu văd ce altceva ar fi ca să-ți scadă pensia peste noapte! La câte probleme sunt cu bugetul de pensii, nici nu mă mir, sincer!".

Nu e vorba numai de scădere!

Că nu se poate pune problema unui… truc o confirmă faptul că după revizuire, nici vorbă că pensia poate doar să scadă, căci pot exista chiar și numai situații de creștere, deci premisa de rea credință nu are nicio justificare. Așadar, în funcție de fiecare caz în parte, se produc fie scăderi, fie micșorări ale pensiei. Ceea ce înseamnă că dacă pensia i-a fost micșorată, pensionarul va trebui să achite diferența, un lucru deloc plăcut, este adevărat. Dacă însă pensia s-a mărit după revizuire, pensionarul va avea plăcuta surpriză să primească mai mulți bani. Este însă foarte important de știut că procesul de revizuire trebuie să respecte termenul general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor, care nu poate depăși trei ani.

Termen de contestație: 30 de zile

Doamnă Marina, în ceea ce privește termenul de contestație a deciziei inițiale de pensionare la care ați făcut referire, acesta este de 30 de zile de la comunicare. Astfel, decizia de pensionare poate fi contestată sau chiar se poate cere anularea acesteia la solicitarea titularului, însă trebuie știut că puțini pensionari depun contestație. Abia după parcurgerea acestor etape, pensionarul va primi pensia cuvenită conform ultimei decizii.

Comentează știrea

Margareta
27 martie 2013
Decizie

Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa-mi spune-ti, care este termenul legal pentru primirea deciziei de pensionare, de la data depunerii dosarului de pensionare. Va multumesc.

pensionara
27 martie 2013
responsabilitate

Dar ,despre faptul ca in aceasta luna multe pensii au fost pur si simplu blocate,nu se spune nimic? Cerand lamuriri,mi s-a raspuns ca este o greseala din partea lor si ca se va remedia. Cine isi asuma aceasta greseala ? Cine isi asuma stramtorarea pensionarilor care nu si-au primit banii (pentru care au contribuit)? Dosarele de pensie se calculeaza si se emit decizii cu foarte mare intarziere.Este adevarat;primesti si banii din urma dar...fara dobanda. Eu, ca nu mi-am primit pensia,nu pot sa-mi platesc impozitul la stat. Pe mine,ma iarta cineva ? Bineinteles ca nu ! Ce fel de legislatie avem ? Am intrat intr-un birou,de la casa de pensii,pentru a cere lamuriri.Dupa ce nu mi-a raspuns nimeni la salut si am fost invizibila vreo 5 minute,timp in care functionarii respectivi isi povesteau intamplari personale,in sfarsit ,am fost intrebata ce doresc si raspunsul a fost : da,este o greseala,se va remedia...asteptati. De scuze ,nici vorba !

ptr. Margareta
27 martie 2013
decizie

Timpul legal ar trebui sa fie 2 luni. In realitate este cam 5-6 luni,iar banii de la data depunerii dosarului,care se considera si data iesirii la pensie,dupa vreo 7-8 luni. Sper sa va lamureasca informatiile.

schleifer georgel viorel
7 mai 2014
blocarea pensiei de catre casa de pensi

mi sa blocat pensille pe 3 luni si nu am putut plati ratele unde ma pot adresa.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3413 secunde