Când poate fi atacat contractul de vânzare-cumpărare

110739
13
Când poate fi atacat contractul de vânzare-cumpărare - 26octfondanularecontract-1351263081.jpg

Articole de la același autor

Orice parte interesată (de obicei un alt frate) poate cere instanței să constate că intenția părților nu a fost vânzarea, ci o donație ascunsă. Vânzarea poate fi însă anulată numai dacă se demonstrează că prețul a fost stabilit fără intenția de a fi plătit, lucru foarte greu de probat. 


În principiu, oricare ar fi natura ac-tului, acesta poate fi atacat în in-stanță. Problema este dacă reclamantul are șanse de a câștiga acel proces. Revenind la contractul de vânzare-cumpărare, în principiu, acesta este considerat cea mai sigură și stabilă metodă prin care părinții mai multor copiii pot trans-mite o anumită proprietate numai unuia dintre ei încă din timpul vieții, din tot felul de motive personale. 

Totul, din cauză că orice om poate dispune în timpul vieții de bunurile proprii după cum dorește. Practic, asta înseamnă că un părinte poate să-și vândă casa ori alte bunuri unuia dintre copii fără ca celălalt sau ceilalți copii să se poată opune acestei operațiuni juridice motivat de faptul că, la decesul părinților, el va fi privat de partea de moștenire ce i se cuvine.

În principiu, Marina Pricop știe aceste lucruri, însă are anumite dileme: "Aș avea nevoie de o părere profesionistă: dacă există mai mulți frați, iar părinții vor să facă act de vânzare-cumpărare obișnuit pe numele unuia dintre ei, actul mai poate să fie atacat în judecată de neamuri? Trebuie să se demonstreze că s-au plătit pe bune banii pentru vânzare sau e suficient dacă se achită taxele la notar?".

v v v

Așa este, doamnă Pricop, o confirmă și consilierul juridic Carmen Gigică, contractul de vânzare-cumpărare este cea mai sigură tranzacție chiar și între părinți și copii, pentru că oricine are dreptul să dispună de propriile bunuri așa cum dorește. Pe de altă parte, desigur, și acest act poate fi atacat în instanță de partea interesată. Totul, din cauză că așa cum arată articolul 1665 din Noul Cod civil, vânzarea este anulabilă atunci când prețul este stabilit fără intenția de a fi platit. De ase-menea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea poate fi anulată și când prețul este foarte mic față de valoarea de piață a bunului, încât este mai mult decât evident că părțile nu au dorit să consimtă la o vânzare în termeni reali, punând la cale o donație mascată. În plus, la întocmirea actului de vânzare-cumpărare, notarul este obligat să taxeze în funcție de grila prevăzută de lege, însă la capitolul preț îl va menționa pe cel convenit de părți. 

Îndoielile trebuie probate

Chiar dacă este un act sigur, orice parte interesată poate cere instanței să constate că intenția părților nu a fost vânzarea, ci o donație deghizată. Asta, întrucât între părinți și copii nu se achită întotdeauna un preț pentru bunul înstrăinat. În plus, în avantajul celui care promovează o asemenea acțiune ar fi și faptul că legea instituie o prezumție de donație în situa-ția vânzărilor între părinți și copii. Dincolo de aceste lucruri, reclamantul va trebui să și demonstreze în fața instanței, cu probe certe, că nu s-a achitat prețul menționat în contract, lucru foarte greu de realizat în lipsa unei recunoașteri a părților. Cu atât mai mult cu cât proba cu martori nu poate fi admisă împotriva celor consemnate într-un înscris notarial autentic.

Așadar, în principiu, un contract de vânzare-cumpărare este cea mai stabilă și mai sigură metodă prin care părinții pot transmite proprietatea unui imobil către unul din copii încă din timpul vieții.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
27 octombrie 2012
da' de ce

la cererile tip impartite de RADET cetatenilor, pentru ajutor de caldura, se cere actul pe casa? sau copia? cererea este pe proprie raspundere si insotita de buletin, unde ai mutatia... facuta pe baza actului... deci? la ce foploseste chestia asta? simpla formalitate birocratica, exces de zel la plimbatoarele de hartii de la primarie sau altceva? In fiecare an sa le tot dai copii de pe actul de proprietate?

bogdan
31 ianuarie 2013
act vc

un batran a facut act vc unei nepoate fara clauza dar fara a incasa suma prin ce cai legale poate desface actele ii e frica sa nu-l dea afara

avram anisoara
24 februarie 2014
contract de vanzare cumparare

cum se poate ataca un contract de vanzare daca nu s-au dat bani care ar fi trebuit sa ii dea si nu si-a achitat nici suma care scrie in contract si sau dat mai putn decat suma reala pe act va rog un raspuns si va multumesc

carmen
6 aprilie 2014
contract de vanzare cumparare

Buna ziua,as dori sa va intreb daca un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere incheiat intre mine si parintii mei,se poate desface de catre mama mea ,avand in vedere ca tatal meu a decedat in urma cu 5 ani.Va multumesc.

moise
22 iulie 2014
contract vanzare cumparare

Buna ziua, Doresc sa cumpar un imobil de la persoane trecute de 65 de ani.Este nevoie de certificat medical ca sunt responsabile?Am fost sfatuita de notar si nu stiu ce sa fac!

Lavinia
8 august 2014
act de vanzare cumparare

Buna ziua. Doresc sa aflu daca pot ataca actul de vanzare cumparare incheiat de soacra mea cu unul dintre fii. Soacra a intocmit actul de vanzare cumparare pe data de 26.04 iar pe data de 27.04 am aflat ca are tumoare la cap de 5.5cm. Va multumesc

christine
3 septembrie 2014
act vanzare cumparare

Buna ziua.Doresc sa aflu daca pot ataca actul de vanzare cumparare incheiat de sora mea, al apartamentului mamei mele. Mentionez ca, mama a decedat in 2010, nu am facut nici un act de succesiune si nici vreo procura pentru sora mea. Locuiesc de mai multi ani in strainatate si nu inteleg cum poate exista o lege care sa permita vanzarea unei proprietati fara acordul tuturor mostenitorilor( doar daca nu a fost declaratie falsa cu privire la inexistenta mostenitorilor. Va rog s-mi comunicati urgent Va multumesc anticipat

nico
24 aprilie 2015
clauza

asi dorii sa stiu daca clauza se poate strica dupa moartea parintilor sau mai bine zis a socrilor va multumesc

Maria Ansari-Rammel
16 iulie 2015
Contract VC pe baza de falsificare

Parintii mei au avut o proprietate in Romania pentru care au primit dupa regimul Ceausescu titlul de proproetate. Mama traind in strainatate a dat fratelui ei o procura pentru restaurarea drepturilor la pensie, procura care a fost falsificata si pe baza acestei falsificari terenul proprietate a mamei a fost vandut de fratele ei (in numele mamei) feciorului sau, scurt timp dupa aceasta, feciorul fratelui mamei a vandut terenul la alta persoana iar acesta a vandut terenul iarasi la un fost vecin. Pot fi anulate toate contractele sau numai primul contract (tinand cont ca totul se bazeaza de un document falsificat?) Pentru un raspuns va multumesc in prealabil si raman cu stima - M. Ansari-Rammel

Hajdu viorica ileana
17 mai 2016
O proprietate

Buna va rog frumos sami spuneti daca o casa are 2 proprietari o poate vinde unu singur fara sa stie celalal casa era lasata de bunica vitrega in testament erau trecute 3 persoane 2 frati de a lui taicameu vitreg si mama unu a murit.acum vreo 10 ani si unu anu acesta cel ce a murit anu acesta a vindut casa la un nean de lor dar eu nu am vazut inca nici un act mama e analfabeta trebuie sa ma duc eu cu ia si nu reusesc sa ma duc mai repede de iunie pot apela la dumneavoasta daca am nevoie multunesc

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Curier juridic
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Remedii pe bază de struguri
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Apeluri de la cetățeni
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Care e cel mai sănătos tip de grătar
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Câinii de companie, o povară?
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cât valorează viața  unui om?
Pagina a fost generata in 1.8025 secunde