Camere video în blocuri, sperietoare pentru hoți sau o fiță?

1859
3
Camere video în blocuri, sperietoare pentru hoți sau o fiță? - 1aprfondcamerevideo3-1364837332.jpg
Într-un moment cu o cotă de infracționalitate ridicată, tot mai mulți oameni pun sub semnul întrebării siguranța familiei și a bunurilor acumulate de-a lungul vieții. În plus, încrederea scăzută în instituțiile abilitate să-i apere îi determină să caute tot felul de soluții de securizare pe cont propriu.

Referitor la montarea unor sisteme de supraveghere video fără licență, aceasta este infracțiune, indiferent de locul unde sunt amplasate.

Dacă la case, sistemele de securizare pe bază de alarmă, montate, întreținute și monito-rizat prin contracte cu firmele de profil câștigă din ce în ce mai mult teren, cei care locuiesc la bloc, speriați de avalanșa spărgătorilor de apartamente, chiar ziua în amiaza mare, s-au gândit că instalarea unor camere de supraveghere video pe scările blocului ar putea fi "o sperietoare" pentru hoți: "Maică-mea stă pe strada Traian, au fost o grămadă de spargeri în bloc, s-au trezit oamenii cu hoții peste ei. Când s-a pus problema să se instaleze camere de luat vederi, au sărit toți cu gura, că nu le trebuie lor să plătească pentru așa o fiță! În blocul nostru avem lift, toată ziua trebuie reparat, sunt indivizi, poate copii, poate oameni din bloc, poate țigani, nu știm, dispar piese, e vandalizat, iar noi plătim ca fraierii. Se plimbă toți cerșetorii prin bloc, își fac nevoile, dorm prin bloc, becurile de pe scară se fură constant, florile, la fel, pe majoritatea vecinilor nu-i interesează partea comună – fiecare la el în casă, acolo e frumos, afară calci în străchini. Plus că s-au dat și două spargeri chiar în timpul zilei… Locatarii de la parter suntem cei mai expuși și vrem ca asociația să pună camere de luat vederi pe scări, dar nu știm dacă permite legea. Se fură prea mult și nu ne simțim protejați de poliție, am ajuns la mâna hoților și pe stradă, și pe proprietate privată!" (Lidia Avădanei).

Paznic înarmat, ca la americani!

Ca unul foarte interesat de asemenea probleme, Marcel Dragu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, consideră că montarea came-relor de luat vederi în blocuri este o idee salutară, fiind dreptul locatarilor să știe care sunt intrușii care le încalcă sau devalizează teritoriul. Însă, având în vedere legislația românească, are serioase îndoieli asupra eficienței exploatării unor astfel de informații: "Să nu se spună că imaginea e contrafăcută, există și riscul ăsta la noi, totul e discutabil! Din păcate, se fac multe măgării în blocuri, iar mulți autori sunt chiar din asociațiile respective. Camerele ar trebui montate la vedere, ca să nu se plângă cineva că îi este încălcat dreptul la intimitate".

Profitând de conjunctură, șe-ful UAP a ținut să facă o comparație cu sistemul canadian de securizare a locuințelor. Astfel, într-o excursie făcută la Toronto, a rugat un consilier local canadian de origine română pe care îl cunoștea să viziteze împreună un bloc de locuințe cu multe etaje, să vadă cum e la ei. Au apucat doar să facă doi pași în bloc, însă imediat le-a ieșit în față un paznic în uniformă, cu pistolul la brâu, care i-a dat afară pur și simplu, nefiind deloc impresionat de cartea de vizită a consilierului: "Oricând un tâmpit poate să pună o bombă, acesta a fost motivul pentru care nu ni s-a permis accesul. La noi, se pot pune bombe și în Parlament, oriunde… Avem interfoane la blocuri, dar intră toți pe lângă, nu poți să-i dai afară… Am îndrăznit odată să întreb pe unul în slip și desculț ce caută la noi în bloc și tot el m-a luat pe sus, fără să-i pese de vârsta mea: «Ce te privește bă, pe tine?», cu toate că intrase și pe proprietatea mea. Poate să fie un hoț să intre în casă, eu intru în panică, îl lovesc, apoi fac pușcărie! La americani n-ai să vezi așa ceva!".

Montarea, prin firme autorizate

În concluzie, legislația nu doar că permite montarea sistemelor de supraveghere video și pe scările blocurilor, dar există și obiective la care securizarea este obligatorie prin lege. Indiferent de locul unde sunt amplasate acestea, in-stalarea trebuie făcută însă numai prin firme specializate și autorizate. Apoi, adunarea generală a locatarilor va stabili spațiile comune unde pot fi instalate, cine se poate uita pe înregistrări și alte lucruri care țin de grestionarea sistemului de supraveghere. Oamenii legii recomandă și ei măsurile de securizare și le consideră descurajante pentru hoții care pot opera la orice oră și unde te aștepți mai puțin.

Comentează știrea

Mihai
2 aprilie 2013
Bla bla

Camere,pistoale cu bilute si gaze,astea sunt aiureli care te costa si doar enerveaza infractorii. Pai astia au cutite,bate,arme letale si chiar sunt porniti sa faca rau,nu sa-ti citeasca,,Miorita''. Ca sa-i combati,trebuie sa le provoci dureri atroce,sa le faci buba mare ca sa bagi groaza in ei,ca oricum ,la puscarie,daca ajung,au traiul infinit mai lejer decat somerii sau chiar angajatii cu salarii mici Cine poate,sa puna capcane pentru ursi,sa improvizati orice ar produce durere mare atacatorilor,buba cat mai durabila si sa va uniti,sa va faceti intelegeri de ajutorare reciproca.

locuitor al orasului
2 aprilie 2013
Constanta, trezeste-te

Camere video ar trebui sa fie pe fiecare alee din Constanta si astfel s-ar vedea clar cine intra in bloc, din ce parte vine si mergand pe firul imaginilor video inapoi am afla si unde sta acel infractor. Nu e simplu ???? Noaptea aceste alei sunt efectiv periate de acesti infractori.

hdskf
3 aprilie 2013
spray-urile sunt legale si foarte eficiente

Pana una-alta, se poate folosi aceeasi solutie si impotriva hotilor ca si impotriva cainilor maidanezi: ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ Cumparati spray-uri lacrimogene cu piper, de tip dispersant (nu jet) ➤sunt doar vreo 12-20 lei un flacon de 50 ml, timp de spray 5 secunde, suficient pt 2-3 utilizari ➤invatati sa le folositi impotriva cainilor ➤in vreo 2 secunde de la sprayere cainele se tavaleste cu capul invers pt cateva zeci de minute, asa le si intra frica in oase! vezi video: youtube.com/watch?v=tDUC7oFVYB4 ██sunt EXTREM de eficiente, █★★★█exista pe afara si flacoane mai mari cu jet mai mare, care se folosesc de cei care trebuie sa se apere de URSI (excursii in zone populate de ursi Grizzly, gradini zoologice etc)█★★★ █sunt bune si pt agresori cu 2 picioare de asemenea, exista clipuri pe youtube cu antrenamentele fortelor speciale/armata SUA, nici un soldat nu poate sa mai tina ochii deschisi dupa o astfel de spray-ere ➤bat la o distanta de aproximativ 2-3 metri cu un jet conic care poate opri toate javrele (fiind dispersant, sprayaza conic, deschiderea e mare si e usor de ochit in situatii de panica si atunci cand trebuie actionat extrem de rapid; la cele cu jet e mult mai greu de tintit si nu ai timp daca te ataca 3-4 deodata) ➤sunt legale pt autoaparare fara a fi necesara vreo autorizatie ➤se vand doar celor peste 18 ani dar pot fi date si minorilor sub 14 ani sa se apere de javre; ➤nu se pulverizeaza impotriva vantului! ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ aceasta solutie nu e promovata de loc, ar trebui chiar sa se faca un spot de tipul celor cu "consumul de sare dauneaza grav sanatatii" ➤➤➤nu e promovata pt ca cei care ar face eutanasierea castiga bani grei; vezi mai jos si motivul real al iubitorilor de caini (tot banii); metoda cu spray-ul e cea mai ieftina ➤➤➤de asemenea aceasta solutie ar trebui pusa in articol de autori, pt ca aici e greu de vazut !!! dati copy-paste acestui mesaj la alte articole similare! ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ sau mai sunt aparate cu ultrasunete impotriva cainilor, costa intre 35-80 RON, eficiente de asemenea, dar nu merg la cainii surzi sau cu unele afectiuni. ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■ VOI inca n-ati aflat cine sunt aparatorii maidanezilor??? Chiar credeti ca sunt atat de imbecili (cu exceptia babelor senile)??? Nu, inclusiv cei de la ONG-uri, sunt oameni platiti de firmele care vand vaccinurile antirabice si alte produse, inclusiv mancarea pe care o cumpara babele senile!!! Chiar in (articol evz) scrie ca "Spitalul Județean Craiova a cheltuit 70.000 de lei doar pentru profilaxia persoanelor mușcate de câini"!!! Acum v-ati prins? Doar intr-un judet, in 6 luni! ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3505 secunde