Medicul de gardă

Balonarea exagerată la copii, motiv de îngrijorare? (1)

1174
Balonarea exagerată la copii, motiv de îngrijorare? (1) - 18ianmedicul-1326988126.jpg
"Copilul meu se balonează, elimină prea multe gaze, e cazul să-mi fac griji? A depășit perioada colicilor, nu mai e bebeluș, are doi ani și opt luni. Poate fi chestia asta un semn de boală?" – sunt dileme care o macină pe Liliana Baniciu.

v v v

Stimată doamnă Baniciu, potrivit explicațiilor medicului specialist pediatru Chirața Blacioti, aproape toți copiii elimină o mare parte a aerului pe gură, prin râgâială. Cât privește cealaltă parte a gazelor, aceasta se deplasează spre intestinul subțire, iar datorită mișcărilor ce au loc aici, acesta se elimină prin rect. Este bine să știți că băuturile carbogazoase și anumite alimente au un mare efect asupra sistemului digestiv al copiilor. Fasolea, de exemplu, poate crește eliminarea gazelor chiar și de zece ori.

Flatulența, ceva firesc

De când sunt bebeluși și se hrănesc cu lapte matern, copiii elimină gazele mai mult comparativ cu adulții, flatulența fiind considerată ceva firesc, ce face parte din funcționarea normală a organismului. Este adevărat că uneori provoacă probleme când copiii sunt mici (colicile), însă nu constituie o problemă care să necesite intervenția medicului. Principala cauză a balonării la copii este înghițirea aerului în timpul mesei sau servirea unor alimente care favorizează apariția gazelor.

Și, totuși, anumite afecțiuni sunt răspunzătoare de balonarea exage-rată a celor mici. Care sunt acestea, aflați din ziarul nostru de mâine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Copil de 12 ani, dispărut din 23 August
Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Stire din Diverse : Tarte cu piure de spanac
Pagina a fost generata in 2.7284 secunde